IOHANNIS: "Brigada 2 Infanterie «Rovine» va prelua rolul de brigadă multinaţională"

Laura Boico
Politică / 27 septembrie 2016

Şedinţă CSAT (Sursa foto: Presidency.ro)

Şedinţă CSAT (Sursa foto: Presidency.ro)

Actualizare 18:06 Iohannis: "Proiectul de lege privind securitatea cibernetică - finalizat la sfârşitul anului"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că proiectul de lege privind securitatea cibernetică va fi finalizat la sfârşitul acestui an.

"O temă foarte importantă, în special în actuala situaţie geopolitică, a fost evaluarea privind nivelul de securitate cibernetică la nivelul instituţiilor publice din România. Aici avem nevoie şi de o îmbunătăţire a cadrului legislativ şi aş menţiona dintre actele normative necesare legea securităţii cibernetice. Vă amintiţi că au fost încercări pentru a merge în Parlament o astfel de lege, până acum fără a avea un succes notabil", a declarat Iohannis.

El a precizat că acest act normativ este în pregătire la nivelul Guvernului. "Până la sfârşitul anului va fi finalizat acest proiect de lege", a spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că este nevoie de o îmbunătăţire considerabilă a nivelului de conştientizare în acest domeniu.

"Sunt multe instituţii unde nu s-a înţeles încă foarte bine de ce este importantă securitatea cibernetică. (...) În ziua de astăzi, foarte multe societăţi furnizoare de utilităţi sunt complet informatizate şi atunci imaginaţi-vă ce s-ar putea întâmpla dacă există un atac cibernetic, de exemplu, asupra unui sistem de apă potabilă într-un mare oraş şi se opreşte apa pentru câteva ore sau chiar pentru câteva zile. Acest lucru, teoretic, este posibil dacă o entitate statală sau nonstatală doreşte să pornească un astfel de atac. Este doar un exemplu simplu. În realitate trebuie să ne protejăm infrastructura cibernetică la toate instituţiile publice", a punctat preşedintele Iohannis.

(M.I.)

--------

Actualizare 17:56 Iohannis: "În CSAT am decis să se lucreze la o strategie pe termen mediu şi lung pe tema Moldovei"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a fost luată decizia formării unui grup de lucru care să elaboreze până la sfârşitul anului o strategie pe termen mediu şi lung pe tema relaţiei cu Republica Moldova care va trata inclusiv subiectul unirii.

"Pentru a se îmbunătăţi relaţia dintre România şi Republica Moldova s-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu şi lung care va stabili cum ne vom poziţiona în această relaţie. Evoluţia politică din Republica Moldova ne-a arătat că partidele pro-europene au dificultăţi care s-au văzut după alegerile parlamentare din 2014'', a declarat Iohannis.

Preşedintele a spus că este nevoie de relaţie ''mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă'', iar faptul că România vine în sprijinul Republicii Moldova cu o finanţare importantă este un început, însă este necesară o implicare mult mai profundă.

"Credem că este nevoie de o implicare mult mai profundă în relaţiile economice şi de implicarea noastră în contruirea şi întărirea instituţiilor democratice. Acestea vor fi prevăzute în strategia care va fi gata la sfârşitul acestui an", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că solicitarea CSAT a fost să se constituie grupul de lucru în cel mai scurt timp, cu MAE, SRI, SIE şi Administraţia Prezidenţială, subliniind că a fost atrasă atenţia în şedinţă că trebuie făcută deosebirea între abordarea foarte serioasă a relaţiei dintre România şi Republica Moldova şi "abordări populiste electoraliste", având în vedere că urmează alegeri parlamentare în România şi alegeri prezidenţiale în Republica Moldova.

(M.I.)

--------

Actualizare 17:38 Iohannis: "În sistemul de sănătate s-au făcut progrese notabile"

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a prezentat în CSAT o informare cu privire la sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor, a anunţat Klaus Iohannis, subliniind că în acest domeniu s-au făcut progrese notabile.

(C.V.)

--------

Actualizare 17:29 Iohannis: "Este nevoie de o reorganizare la Romarm"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de o reorganizare a Companiei Naţionale Romarm.

"Este nevoie de o reorganizare la Compania Naţională Romarm pentru a o face mai performantă, credibilă şi suficient de mare, pentru a deveni un partener serios pentru un investitor în special din afara ţării. Este nevoie de o corelare între nevoia de dotare a Armatei române şi oferta pe care o prezintă Compania Naţională Romarm", a spus Iohannis.

El a precizat că se va lucra intens în special la Ministerul Economiei şi Ministerul Apărării pentru a se găsi aceste corelări.

(M.I.)

---------

Actualizare 17:21

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul şedinţei CSAT, că brigada multinaţională convenită la summit-ul NATO de la Varşovia va funcţiona la Craiova, având la bază Brigada 2 Infanterie "Rovine".

Preşedintele a declarat că decizia a fost luată în CSAT, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, ca parte distinctă a planului de acţiune privind aplicarea măsurilor convenite la Summit-ul NATO de la Varşovia.

Iohannis a mai spus că s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte punerea în practică a deciziilor NATO de la Varşovia.

El a precizat că grupul de lucru constituit pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, la nivel naţional, a prezentat întregul plan de acţiune, care însă nu este "comunicabil".

(M.I.)

--------

Actualizare 13:43 Hellvig şi Coldea, absenţi de la şedinţa CSAT; SRI: "Cei doi se află într-o vizită de lucru în afara ţării"

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig şi prim adjunctul Serviciului, Florian Coldea, se află într-o vizită de lucru în afara ţării, fapt ce motivează absenţa lor de la şedinţa CSAT care are loc astăzi, a transmis SRI, într-o informare.

Serviciul a precizat: ''Directorul SRI, Eduard Hellvig însoţit de prim adjunctul SRI, Florian Coldea, este în afara ţării, într-o vizită de lucru pentru îndeplinirea unei misiuni a SRI''.

(I.S.)

----------

CSAT se reuneşte astăzi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte astăzi în şedinţă la Cotroceni, pe ordinea de zi figurând teme precum implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, cu implicaţii naţionale, sistemul de sănătate şi evaluarea nivelului de securitate cibernetică a instituţiilor publice, potrivit unor surse din presă.

"Ordinea de zi a şedinţei cuprinde următoarele puncte: implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, cu implicaţii la nivel naţional, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi implicaţii pentru România, principalele măsuri necesare pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale generate de un aflux masiv de imigranţi, precum şi pentru prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică", a precizat, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a precizat că pe ordinea de zi vor fi şi discuţii despre situaţia operatorilor din industria de apărare, evaluarea nivelului de securitate cibernetică a instituţiilor publice din România, constituirea şi operaţionalizarea Brigăzii multinaţionale pentru dezvoltarea şi consolidarea elementelor esenţiale ale prezenţei aliate înaintate, avansate, sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor.

"Pe ordinea de zi a acestei şedinţe vor fi şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională", a adăugat aceasta.

Ultima şedinţă a Consiliului a avut loc pe 26 iulie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... incetati a inlocui oamenii cu roboti (soft si hard) poate ca atunci am fi ceva mai aparati de atacuri cibernetice ... poate mai creste si economia in felul acesta ... sau saracia intra si ea in strategia de aparare - milostivim inamicul ;) ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb