Iohannis: "Rezultatul negocierii pe Brexit trebuie să reflecte prezervarea drepturilor lucrătorilor români"

Mina Irina
Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2016

Iohannis: "Rezultatul negocierii pe Brexit trebuie să reflecte prezervarea drepturilor lucrătorilor români"

Actualizare 15:31 Iohannis: "Am văzut o lipsă de maturitate din partea unor politicieni"

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat astăzi "lipsa de maturitate" a unor politicieni, în ceea ce priveşte politica externă a ţării şi a făcut un apel la "echilibru şi raţiune" în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la întâlnirea cu diplomaţii români de la Cotroceni, şeful statului a declarat: "Pentru că ne apropiem de campania electorală, fac apel de pe acum la echilibru şi raţiune. Politica externă şi de securitate a României trebuie să fie una de consens naţional. Ea trebuie separată de competiţia electorală şi privită doar prin prisma intereselor României ca stat şi ale cetăţenilor noştri".

Preşedintele spune că a văzut, în ultima vreme, o lipsă de maturitate în ceea ce priveşte evaluarea politicii externe.

Iohannis a precizat: "Spun asta pentru că am văzut în ultima vreme o lipsă de maturitate în raportarea la politica externă din partea unor politicieni - ce-i drept, nu mulţi - dar care au exercitat, unii dintre ei, cele mai înalte funcţii în stat".

Preşedintele mai consideră că a diminua importanţa demersurilor în politica externă din motive de campanie internă este o dovadă de "iresponsabilitate".

"A rupe consensul de politică externă şi a diminua importanţa demersurilor noastre externe din motive de campanie internă reprezintă o dovadă de iresponsabilitate, ce nu foloseşte nimănui. Nici măcar acestor politicieni", a subliniat şeful statului.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:19 Şeful statului: "Cu Rusia dorim o relaţie bazată pe predictibilitate şi pragmatism"

Klaus Iohannis a afirmat astăzi că ţara noastră doreşte ca relaţia cu Rusia să fie bazată "pe predictibilitate şi pragmatism" şi să respecte interesele legitime ale României.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a spus: "Cu Rusia, dorim o relaţie bazată pe predictibilitate şi pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale României. Suntem deschişi pentru menţinerea canalelor de dialog, deoarece este nevoie de interacţiune pentru conştientizarea de către Rusia a imperativului predictibilităţii şi, mai ales, al respectului pentru dreptul internaţional".

Preşedintele a mai subliniat că sancţiunile decise de Uniunea Europeană nu trebuie ridicate atâta timp cât înţelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate.

Iohannis a precizat: "Reafirm poziţia noastră că sancţiunile decise de Uniunea Europeană nu trebuie ridicate - nici măcar parţial - cât timp înţelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate. În acest scop, rămâne esenţială menţinerea nivelului ridicat de coordonare trans-atlantică".

(S.A.)

----------

Actualizare 15:12

Rezultatul negocierii pe Brexit trebuie să reflecte ''pe deplin prezervarea drepturilor şi libertăţilor lucrătorilor români", a afirmat astăzi preşedintele Iohannis, la întâlnirea cu diplomaţii români, potrivit Administraţiei Prezindeţiale.

"Vă adresez, totodată, rugămintea să finalizaţi cât mai curând detaliile mandatului cu care România va aborda negocierile pe Brexit", le-a spus şeful statului.

Preşedintele le-a mai cerut diplomaţilor români implicaţi în acest proces să aibă în vedere interesul pentru "un parteneriat cât mai strâns cu Marea Britanie, consolidarea cooperării strategice cu Londra fiind importantă pentru România şi pentru securitatea europeană".

Iohannis a precizat: "Nu avem timp de pierdut, mai ales că perioada derulării preşedinţiei române a fost devansată, din cauza Brexit-ului, pentru primul semestru din 2019. (...) Vă rog să pregătiţi, în cel mai scurt timp, un plan de acţiune coerent şi consistent, cu un calendar şi responsabilităţi clare, atât pe palier logistic, cât şi pe nivel politic, astfel încât să putem să avem un mandat de succes".

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:15 Iohannis: "Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea în regiune"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că Turcia reprezintă un aliat indispensabil pentru stabilitatea în regiune, menţionând că România contează pe angajamentul acestei ţări pentru principiile şi valorile asumate în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.

"Reiterez importanţa Parteneriatului Strategic cu Polonia nu doar în domeniul asigurării securităţii şi la nivel regional, dar şi pe temele europene, unde avem obiective comune. O apreciere similară o dau Parteneriatului Strategic cu Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea în regiune şi pe al cărui angajament continuu - pentru valorile, principiile şi obligaţiile asumate în NATO şi în relaţia cu Uniunea Europeană - contăm. În egală măsură, Trilaterala informală pe teme de securitate România - Polonia - Turcia este un format valoros, pe care dorim să îl continuăm şi să îl dezvoltăm", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a amintit că a condamnat cu fermitate "lovitura de stat eşuată" din Turcia.

(L.B.)

---------

Actualizare 12:50 Iohannis, ambasadorilor: Promovaţi modelul românesc de protecţie a minorităţilor

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat diplomaţilor să promoveze modelul românesc de protecţie a minorităţilor naţionale şi să facă demersuri în statele în care există comunităţi româneşti ca şi acestea să asigure un nivel de protecţie similar celui din România.

"E necesar ca MAE, inclusiv prin Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, să susţină un înalt nivel de protecţie a identităţii persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti din afara frontierelor, mai ales că România a reuşit pentru minorităţile naţionale de la noi să creeze un veritabil model de interculturalism eficient ce depăşeşte prin nivelul protecţiei acordat standardul european. Trebuie să promovaţi acest model ca exemplu de bună practică şi să faceţi demersuri ca statele unde sunt minorităţi româneşti să asigure un nivel de protecţie similar celui asigurat în România. Mă refer mai ales la folosirea limbii materne, accesul la educaţie, mass-media şi serviciul religios în limba maternă, elemente fundamentale ale păstrării identităţii", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse din presă.

El a precizat că protecţia intereselor şi drepturilor românilor de pretutindeni rămâne o obligaţie permanentă a diplomaţilor români, fie că este vorba de comunităţile tradiţionale din vecinătate sau despre diaspora.

(L.B.)

--------

Actualizare 12:35 Iohannis: "Faptul că România este astăzi o ţară sigură şi predictibilă - o realitate tot mai evidentă"

Faptul că România este astăzi o ţară sigură şi predictibilă într-o regiune nesigură şi imprevizibilă este o realitate tot mai evidentă, a afirmat, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu diplomaţii români, potrivit unor surse din presă.

Iohannis i-a primit la Cotroceni pe şefii de misiuni, consulii generali şi directorii institutelor culturale româneşti, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

"Faptul că România este astăzi o ţară sigură şi predictibilă într-o regiune nesigură şi imprevizibilă este o realitate tot mai evidentă", a declarat preşedintele.

Conform acestuia, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române reprezintă "un moment important de reflecţie". "În anul diplomatic care a trecut, România a continuat pe drumul corect, al respectării angajamentelor sale", a precizat Iohannis.

Preşedintele a menţionat, de asemenea, că "România este un pol de stabilitate şi predictibilitate într-un context de vecinătate dificil".

(L.B.)

--------

Iohannis, către ambasadori: "Vă rog să elaboraţi un plan pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA"

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis diplomaţilor români să elaboreze un plan privind aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, precizând că acesta reprezintă "un pilon esenţial al politicii externe şi de securitate a României", alături de obiectivul consolidării NATO şi Uniunii Europene, potrivit unor surse din presă.

El a amintit că Parteneriatul Strategic cu Washingtonul va împlini anul viitor 20 de ani de la lansare.

"E o oportunitate pentru a reflecta serios ce putem face împreună cu partenerii americani pentru aprofundarea şi extinderea sa. Vă rog să elaboraţi un plan de lucru în acest sens care să vizeze, în scopul pregătirii interacţiunii cu viitoarea administraţie americană, intensificarea cooperării în domeniul securitar, inclusiv aplicarea deciziilor Summitului NATO din iulie, creşterea cooperării economice şi investiţii, respectiv privind cercetarea, inovarea, educaţia şi, nu în ultimul rând, progrese palpabile privind eliminarea vizelor", a declarat Iohannis.

Şeful statului a precizat că au fost făcuţi paşi însemnaţi în dezvoltarea Parteneriatului Strategic mai ales la nivelul cooperării politice şi militare, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb