Iohannis: "Sunt hotărât să salvăm Institutul Cantacuzino"

Companii #Sănătate / 13 mai 2015

Iohannis: "Sunt hotărât să salvăm Institutul Cantacuzino"

Actualizare 16:50 Eugen Nicolăescu: "În perioada 2006-2009 am încercat modernizarea Institutului Cantacuzino"

Eugen Nicolăescu, fostul ministru al sănătăţii, declară că în perioada 2006-2008 a încercat să demareze un amplu program de investiţii la Institutul Cantacuzino, însă modernizarea unităţii medicale a fost oprită în 2009 de ministrul PSD Bazac, arată un comunicat transmis redacţiei.

De asemenea, în al doilea său mandat ca ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu menţionează că a încercat, în anul 2013, să acorde Institutului statutul de obiectiv de importanţă strategică pentru România, cu fondurile financiare aferente.

În urma acestui sprijin acordat în 2013, medicii de la Institutul Cantacuzino au reuşit să producă şi să califice linia de fabricaţie a vaccinului gripa, conform afirmaţiilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deşi conducerea Institutului nu a luat toate măsurile pentru a asigura calitatea vaccinului, precizează fostul ministru Nicolăescu.

Pe toată perioada de fabricaţie a vaccinului gripal, reprezentanţii ANM au fost prezenţi în Institutul Cantacuzino şi au avut responsabilitatea de supraveghere a respectării normelor de calitate, nesesizând nicio abatere de la acestea până la testele finale.

Nicolăescu este de părere că noul ministru al Sănătăţii ar fi trebuit să asigure condiţii pentru reluarea producţiei şi continuarea activităţii Institutului, iar Guvernul condus de Victor Ponta a transferat Institutul, din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu intenţia de a bloca activităţile derulate în 2013.

(M.C.)

---

Actualizare 14:41 Director:"Institutul are datorii de aproape 30 milioane lei, care blochează activitatea"

Directorul demisionar al Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a declarat, azi după vizita Preşedintelui, că acesta a promis că se va implica în găsirea unei soluţii pentru institut, arătând că instituţia are datorii de aproape 30 milioane lei, iar datoriile la furnizori blochează activitatea, transmit surse din presă.

Adrian Onu a arătat că preşedintele Klaus Iohannis a venit la Institutul Cantacuzino pentru a transmite un mesaj clar de susţinere şi a vrut să vadă care este situaţia acestei instituţii şi să discute cu oamenii.

"Se va implica în găsirea unei soluţii, care să fie pe termen lung şi să fie mai independentă de fluctuaţiile politice", a precizat Onu.

El a adăugat că, având datorii la furnizori, conturile sunt blocate, iar bună parte din sumele obţinute din activitatea desfăşurată se duce direct la creditori.

Onu a vorbit şi despre auditul privind ştergerea datoriilor Institutului Cantacuzino, arătând că aceste este în curs.

"Dincolo de ştergerea datoriilor la bugetul de stat, s-au gândit şi alte soluţii, precum un împrumut de urgenţă care să acopere datoriile la furnizori, pentru că datoriile la furnizori sunt cele care blochează activitatea", a mai spus directorul demisionar al Institutului Cantacuzino.

(A.C.)

------------

Actualizare 12:40

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, azi, la finalul vizitei făcute la Institutul Cantacuzino, că la această instituţie este o situaţie complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată şi că este hotărât să "pună această problemă peste tot" unde crede că se vor găsi soluţii.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Institutul Cantacuzino a durat aproximativ o oră şi jumătate.

"Am vrut în primul rând să vorbesc cu oamenii, şi cu conducerea, şi cu salariaţii, cu care am avut discuţii, am vrut să văd cum arată şi cum funcţionează: Este o situaţie complicată care s-a creat în timp, nu vreau să intru în detalii, dar, după părerea mea, Institutul Cantacuzino trebuie salvat şi trebuie să funcţioneze în continuare. Cum va funcţiona vom vedea. Sunt hotărât să pun această problemă peste tot unde cred că s-ar putea găsi soluţii", a spus Iohannis.

(Alexandru Costea)

-------------

Actualizare 11:40

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează, astăzi, Institutul Cantacuzino, la sosire el întâlnindu-se, în curtea instituţiei, cu angajaţi ai Institutului, cărora le-a spus că a văzut că nu se clarifică lucrurile şi că este inadmisibil sau exclus ca Institutul să dispară.

Şeful statului a ajuns la Institutul Cantacuzino la ora 11.00, fiind întâmpinat de directorul demisionar al instituţiei, Adrian Onu.

La sosirea preşedintelui Iohannis la sediul instituţiei, un grup de persoane a afişat o pancartă cu un mesaj pentru salvarea Institutului Cantacuzino.

Preşedintele s-a întâlnit în curtea Institutului Cantacuzino cu angajaţi ai instituţiei, având o discuţie cu aceştia.

"Mulţumesc că m-aţi aşteptat, am văzut că nu se clarifică lucrurile şi am vrut să vin personal, să vorbesc cu conducerea şi să încercăm să clarificiăm lucrurile. Este indmisibil sau exclus ca Institutul să dispară", a spus el.

Oamenii i-au transmis că această vizită îi face să nu-şi piardă speranţa şi i s-au plâns şefului statului că pleacă specialiştii din institut. Klaus Iohannis le-a spus că este păcat să se piardă astfel de valori şi i-a îndemnat să aibă speranţă şi optimism.

Şeful statului urmează să viziteze centrul de producere a vaccinului gripal, laboratorul microbiologie moleculară şi laboratorul infecţii nosocomiale şi rezistenţă la antibiotice, laboratorul de infecţii transmise prin vectori, laboratorul zoonoze şi laboratorul infecţii respiratorii virale, precum şi muzeul Institutului Cantacuzino.

Klaus Iohannis urmează să aibă discuţii cu membrii conducerii Institutului Cantacuzino şi va face o declaraţie de presă la finalul întâlnirii, care se preconizează a dura în jur de o oră.

---

Preşedintele Klaus Iohannis face astăzi o vizită la Institutul Cantacuzino, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Guvernul a anunţat recent că vrea să salveze Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", printr-un ajutor de stat individual de peste 33 milioane de lei şi o amânare la plata obligaţiilor fiscale de la ANAF.

Pentru a primi acest ajutor, institutul trebuie să prezinte "un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung" şi "care să fie notificat Comisiei Europene".

În ultima perioadă, zeci de persoane - angajaţi ai institutului, studenţi şi profesori de la Medicină - au organizat proteste, solicitând susţinere pentru institut.

Protestatarii au semnat o petiţie către preşedintele Klaus Iohannis cerând implicarea directă a acestuia.

"În momentul de faţă, în lipsa oricărei finanţări, salariile majorităţii angajaţilor nu au mai fost plătite de foarte multă vreme. Salariaţii au şi ei casă, familie, copii şi în aceste condiţii este posibil să nu poată să reziste fără bani o lungă perioadă de timp. Pe măsură ce timpul trece şi alţi colegi de-ai noştri vor pleca. Ăsta este un lucru foarte rău pentru că ei au fost pregătiţi şi zeci de ani, sunt foarte buni în domeniile lor şi avem nevoie de ei, noi, toată ţara", a spus profesorul şi medicul Mircea Ioan Popa, citat de B1 TV.

Medicul este cel care a întocmit petiţia destinată preşedintelui.

"Vorbim despre România lucrului bine făcut şi despre un institut care: a salvat milioane de vieţi, îşi păstrează importanţa în sănătatea publică (în prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase în cadrul programelor de sănătate publică), este implicat în învăţământul medical de înaltă calitate (studenţi şi medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bioteroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, are un rol esenţial în blocarea creşterii preţurilor pentru vaccinuri", se arată în petiţie.

De asemenea, se vorbeşte de activitatea şi rolul institutului: "Cu peste 90 de ani de activitate, Institutul Cantacuzino poate fi considerat simbolul cercetării medicale româneşti. Aici s-au preparat seruri şi vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase (holeră, tuberculoză, poliomielită, tuse convulsivă etc.). Prin tradiţie, încă de la înfiinţarea institutului de către profesorul Cantacuzino şi prin decret regal (semnat în 1921 de către Regele Ferdinand I), institutul a avut patru roluri esenţiale în medicina românească: diagnostic (şi intervenţie în sănătatea publică), producţie, cercetare şi învăţământ".

Medicul crede că situaţia ar trebui discutată în CSAT.

"Institutul Cantacuzino este o instituţie strategică, iar după părerea nu numai a mea, ci a multor specialişti, ar trebui discutată în CSAT. Nu e o problemă legată doar de un minister sau altul, este o problemă legată de strategia şi viitorul acestei ţări", a spus Mircea Ioan Popa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb