IONEL BLĂNCULESCU: "Cea mai mare parte a industriei are o tehnologie ultramodernă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 12 martie 2014

"Cea mai mare parte a industriei are o tehnologie ultramodernă"

Dragoş Cabat: "Investiţiile realizate acum câţiva ani au început să înregistreze rezultate în ultima vreme, trendul de creştere industrială urmând să se diminueze"

Cea mai mare parte a industriei are o tehnologie ultramodernă, potrivit lui Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta. Domnia sa ne-a spus că există foarte multe unităţi industriale dotate cu capacităţi de înaltă tehnologie, ale căror rezultate financiare se regăsesc în statisticile ce indică o creştere a industriei.

Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Imaginea pe care o avem faţă de industrie este alta decât cea din realitate. Producţia industrială înseamnă tot ceea ce exportăm. Cazurile de genul Oltchim şi Mechel, care, pentru mulţi dintre noi, înseamnă mare parte din industrie, sunt, de fapt, cazuri izolate, care de mult nu au mai avut efect în domeniu.

În ultima vreme au fost construite foarte multe hale super moderne, care lucrează pentru export. Domeniile în care se regăsesc cele mai multe astfel de unităţi de producţie sunt metalurgia (producându-se în cantităţi importante ţevi şi alte produse de acest gen) şi auto (companiile mari fabricând componente pentru diverse mărci).

Investitorii străini preferă să producă la noi, întrucât mâna de lucru în ţara noastră se ridică la 400-700 de euro pe lună, în timp ce în alte state un salariu în domeniu este de 3.000-4.500 de euro".

Producţia industrială a crescut, în luna ianuarie a acestui an faţă de cea precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,4%, respectiv cu 2,3%. Comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut, producţia industrială a crescut cu 10,1% ca serie brută, respectiv cu 9,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Toate cifrele statistice au acoperire în realitate", susţine Ionel Blănculescu, subliniind: "Industria care aduce aceste cifre este o industrie tăcută, care nu iese în evidenţă prin mişcări sindicale, proteste etc. Sunt unităţi de producţie perfect tehnologizate, unde te simţi în altă lume. Cea mai mare parte a industriei noastre este dotată cu tehnologie ultra modernă. Cel puţin în vestul ţării, s-a investit enorm în parcuri industriale. Un astfel de parc industrial, al Piteştiului, ar trebui să fie construit în cadrul Arpechim, astfel încât să poată fi absorbită forţa de muncă din zonă. În ultimul timp au fost construite şi foarte multe clustere".

Potrivit domniei sale, aceste tipuri de investiţii au fost dezvoltate atât din fonduri europene, dar şi din ajutoarele acordate de către stat.

Efectele politicilor industriale de acum câţiva ani au început să se vadă în ultima vreme, potrivit analistului economic Dragoş Cabat, care susţine că investiţiile realizate în industrie în urmă cu 5-6 ani au înregistrat rezultate anul trecut şi că trendul de creştere din domeniu va începe să se diminueze.

Potrivit INS, evoluţia producţiei industriale din ianuarie 2014 comparativ cu decembrie 2014 s-a datorat creşterii industriei prelucrătoare (+8,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 11,2%, respectiv cu 4,2%.

Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20%), industria bunurilor de capital (+11,2%) şi industria bunurilor intermediare (+10,5%) şi scăderi în industria energetică (-3,9%) şi în industria bunurilor de uz curent (-1,8%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,3% susţinută fiind de industria prelucrătoare (+3,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 4,5%. Pe marile grupe industriale au avut loc creşteri în industria bunurilor intermediare (+5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,5%), industria bunurilor de capital (+1,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,1%). Industria energetică a scăzut cu 3,8%.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în ianuarie 2014 producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,1%, având la bază creşterea industriei prelucrătoare (+12,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,8%, respectiv cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,9%), industria bunurilor intermediare (+8,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+7,8%). Industria energetică a scăzut cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,9%, în perioada analizată, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+11,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,6%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale au avut loc următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,3%), industria bunurilor de capital (+12,2%), industria bunurilor intermediare (+8,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb