Fostul şef al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) şi ministru al controlului şi al sănătăţii, Ionel Blănculescu, spune că sfârşitul crizei financiare nu reprezintă o întoarcere la situaţia din 2008, ci o revenire la normalitate.
"Sfârşitul crizei financiare nu poa-te să survină mai devreme de cinci ani, în condiţiile în care, în prezent, infrastrustructura mondială (n.r. principalele sectoare economice şi sociale) s-a redus cu numai 20-30%, încă sub aşteptările specialiştilor, care văd o scădere de 40%", ne-a explicat domnia sa, care, asemenea laureatului premiului Nobel Joseph Stiglitz, consideră că este nevoie de o reconfigurare a sistemelor financiare pentru a împiedica o recidivă a crizei actuale.
Potrivit fostului şef AVAB, nucleul "dur" al crizei se va termina abia în 2012, urmând că până în 2015 să asistăm la "metamorfozarea" crizei, respectiv diverse replici ale crizei.
"Anul 2009 a fost un an pierdut, pentru că liderii mondiali, în loc să extirpe tumoarea financiară care s-a dezvoltat în organismul economic mondial, au alimentat-o cu infuzii de capital", consideră Ionel Blănculescu, precizând că, din cauza injecţiilor de resurse financiare din 2009, tot atunci s-au pus bazele unei noi crize, cea a sumelor îndatorate, care va surveni în viitorul nu foarte îndepărtat.
Şi şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat recent că există pericolul de reintrare în recesiune pentru ţările care vor renunţa prea repede la măsurile anti-criză.
"Relansarea economică începe numai atunci când companiile şi băncile şi-au curăţat portofoliile de active toxice, care au rămas până în prezent încă necunoscute autorităţilor în multe părţi ale lumii", a subliniat Strauss-Kahn.
În acest context, domnul Blănculescu este de părere că anul 2010 este un an "de supravieţuire", în condiţiile în care Fiscul a întărit supravegherea, iar companiile vor avea de suferit deoarece nu vor mai fi finanţate şi parteneriatul public privat nu mai funcţionează. Cel mai important aspect, în contextul crizei, ar fi fost existenţa unui parteneriat public privat, în opinia domnului Blănculescu, deoarece este singurul motor de dezvoltare, şi de asemenea partea de achiziţii publice, care ar trebui sa funcţioneze mai bine, deoa-rece rulează tranzacţii de miliarde de euro.
"În 2010 scapă cine poate, va fi clar anul supravieţuirii pentru multe companii, pentru că nu vor mai exista banii de investiţii", a completat fostul şef AVAB, care este de părere că gradul de îndatorare al ţării noastre va creşte mult anul acesta.
• Ce soluţii vede Ionel Blănculescu pentru ieşirea din criză
- Redimensionarea sistemului economic de stat şi privat la nivelul cererii (n.r. consumul actual), printr-o reducere de până la 40% a acestora, în concordanţă cu noul nivel de cerere adaptat la normalitate, mult sub cel artificial din anii de dinainte de criză. Ce înseamnă asta - reduceri în aparatul de stat, închideri de companii neprofitabile sau de părţi din companii care nu mai au reprezentare în economia reală. "Oricum acest lucru se va întâmpla cu sau fără voinţa noastră, asistând în fiecare zi la diverse anunţuri de reduceri, a completat domnul Blănculescu.
- Reconversia profesională a forţei de muncă disponibilizată din sectoarele de stat şi cele private, astfel încât aceasta să devină eficientă în noua realitate economică pe care o trăim.
"Fundamental pentru etapa în care ne aflăm este să înţelegem ce înseamnă sfârşitul crizei, ca şi definiţie. Până nu vom definii cum trebuie acest concept, vom rămâne actorii unei mari farse", a conchis domnul Blănculescu.
1. Bravo Dl. Blanculescu
(mesaj trimis de Cristian Lungu în data de 19.01.2010, 10:03)
Sunt absolut de acord cu cele prezentate .
Personal consider ca anul 2009 nu a fost doar un an pierdut in lupta pentru iesirea din criza ci mai grav a fost un an de adancirea a acesteia. Spun adancire si m-a refer la faptul ca sumele introduse in colosii care de fapt au generat-o nu a facut alceva decat sa protejeze asa numite active toxice. Este oarecum similar ca si cum fiecare cetatean al planetei ar avea o tiparnita de moneda legala.
Falsitatea acestui model de tratare a problemei financiare a omenirii a fost in mod paradoxal rasplatita prin numirea Dl. Ben Bernanke ca fiind "omul anului" 2009.
Pai daca asa stau lucrurile atunci inseamna ca prosti nu sun cei care cer ci aceia care dau.
Aflu mai nou din presa ca prea fericitul sau nefericitul domn Vladescu se gandeste la o noua forma de impozitare anuala a proprietatilor imobiliare.Dar in acelasi timp se gandeste la un mod de protejare a celor cu venituri scazute.
Acestea fiind spuse este clar ca se naste o noua intrebare: Oare cine va fi sau care vor fi aceia care vor plati atat prostia activelor toxice cat si prostia pulimii ? Nu cumva cei care au tras si pana acum pentru a creea bunastare ? Sau tocmai astai raspunsul , ca acestia sunt cei prosti cu adevarat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de marele inchizitor în data de 19.01.2010, 13:06)
cine a comis-o sa plateascaa...adio bunastare...in viata asta, poate pentru cei foarte tineri sa mai prinda ceva bruma de bine...