IONUŢ DUMITRU, RAIFFEISEN BANK: "Foame de consum şi investiţii, după seceta din comunism"

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 februarie 2020

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank

"Cei 30 de ani de tranziţie pot fi împărţiţi în 10 ani de rătăcire şi 20 de convergenţă"

Ultimii 20 de ani arată o creştere foarte rapidă a economiei noastre, când românii au manifestat "o foame de consum şi investiţii, după seceta foarte lungă din comunism", potrivit economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Domnia sa a declarat ieri, într-o întâlnire cu presa, în cadrul căreia a prezentat studiul cu tema "România transformărilor profunde - 10 ani de rătăcire, 20 de ani de convergenţă": "Am preferat tranziţia graduală, au fost zece ani de rătăcire, în care practic nu am făcut nimic (n.r. după 1989), pornind efectiv pe drumul tranziţiei abia în anul 2000. Spre comparaţie, Polonia a preferat o tranziţie imediată, luând startul cu mult timp înaintea noastră".

În analiza privind evoluţia economiei României după Revoluţia din 1989, domnul Dumitru subliniază că ţara noastră a pierdut zece ani, în care ar fi putut face paşi importanţi: "După Revoluţie, România s-a confruntat cu zece ani de rătăcire, o perioadă foarte complicată, în care am avut o scădere economică de 1,6% în medie pe an, urmată în cei 20 ani începuţi în 2000 de o creştere economică medie de 4,1% pe an. Putem spune că România a devenit «tigrul Europei» abia după anul 2000, când am asistat la o creştere foarte rapidă a economiei. Românii au manifestat în toată această perioadă o foame de consum şi investiţii, după seceta din comunism".

Economistul-şef al Raiffeisen Bank a amintit că România a avut o perioadă foarte bună între anii 1970 - 1980, cu o creştere economică medie de 9,4% pe an, însă a urmat o perioadă extrem de grea, de declin, generată de ambiţia "nebună" a lui Nicolae Ceuşescu de a plăti datoria externă.

Şi Steven van Groningen, CEO-ul Raiffesen Bank, a spus, ieri, că, în perioada 1980-1990, România nu a consumat ca să plătească datoriile pe care le avea, iar acum face datorii ca să consume. Domnia sa a subliniat că acesta este efectul unei perioade în care consumul a fost sufocat în vederea achitării datoriei externe a României.

Ionuţ Dumitru este de părere că sloganul "Nu ne vindem ţara", apărut după Revoluţie, nu a fost benefic pentru România, afectând, în timp, investiţiile străine.

Domnia sa a subliniat că anii de convergenţă au urmat după ce "a apărut ceva la orizont" pentru noi şi anume aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, "care ne-a schimbat complet perspectiva".

Ionuţ Dumitru a subliniat că, în 2019, ţara noastră a ajuns la un nivel al PIB-ului de 187% faţă de cel din 1990.

"După orice cifre, nivelul de activitate economică de astăzi este mult mai mare decât cel din 1989. Pentru cei care încă regretă perioada comunistă, în care economia era măreaţă, astăzi economia este aproape dublă", a spus domnia sa.

La evenimentul de ieri, Ionuţ Dumitru a amintit că, după anul 2000, creditarea a accelerat puternic, ducând gradul de intermediere financiară la aproape 40% din PIB în 2009. Dar, conform domniei sale, după criza financiară a urmat o scădere care ne-a dus până la 26% din PIB în prezent.

"Putem spune că intermedierea financiară a înregistrat o creştere prea rapidă, faţă de nivelul de echilibru, în perioada 2000 - 2009, urmată de o corecţie destul de abruptă. În mod evident, există potenţial de intermediere financiară în România", a precizat Ionuţ Dumitru.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. marele consumator de ceafa de porc e contrazis bestial de seful lui olandez..care zice un mare adevar, ma mir chiar, ca acum ne imprumutam sa consumam pe datorie, iar in comunismul li Ceausescu nu consumam ca sa ne platim datoriile. porcusorul isteric intre cateva grafice zice ce il invata stapanul austriac, e bine romane asa, consuma pe datorie ca ia uite cum creste economia pe hartie, zboara spre stele, iar banii ajung in portofelul multinationalelor. groningen ne zice asa subtil cat de mari prosti suntem dar noua ne mai trebuie ceva minte sa ne dam seama ca suntem prosti...pana atunci avem ce manca din sacul de grafice si desene animate la care munceste de zor sluga grasuta.

    1. Semeni cu Dragnea, sau ai stat pe langa el. El considera ca multinationalele ne iau banii!. Uitati ca cel mai mult ne jecmanesc tot romanii nostril: vanzatorii de la magazinele mici care practica preturi mai mari decat supermarketurile si nu dau nici bon fiscal, vanzatorii din piete care inainte de sarbatori maresc preturile de cateva ori (vezi carnea de Paste si de Craciun, legumele etc).

      Tu semeni cu o mobilă, mă rog, cel puțin la ce îți folosești tu capul. Dacă zici că te jecmănesc mai mult românii, nu cred sa te mai faci bine vreodată. Asta dacă ne luăm după Einstein care spunea că prostia nu are limite.

      Nu ca, pentru prosti, de Paste si de Craciun, legumele ar trebui sa se ieftineasca la taran si sa se scumpeasca in restul anului.

      Voi, cei care nu vedeti dacat rau in multinationale, sa fiti sanatosi si sa munciti in continuare ca prostii, pe salariul minim, la patronii romani si sa mancati carne si legume doar de la pietarii romani la preturi de Pasti si de Craciun! Asa, patronii romani isi vor cumpara masini si mai scumpe si-si vor face vile mai mari pe spinarea unora ca voi.

      voi, cei care vedeti numai bine in multinationale si rau in patronii romani, sa mancati firimiturile aruncate de stapanii vostri in timp ce va mieunati loialitatea de sluga.

      si ca sa inveti si un pic de geografie si economie in acelasi timp, sa stii ca multinationale exista si in ungaria, si in cehia, si in polonia, chiar daca nu fac pe acolo tot ce le taie capul ca pe aici, iar pur intamplator cehii, ungurii, polonezii, slovacii traiesc mai bine decat tine, mate-fripte. 

      Ala de mai sus pupa In fese si la munca si acasa pe net, ce prost cred ca lucreaza la ceva IT si ii urmaresc aia postarile. ;)

      Postacul corporatist - cea mai stupida specie de postac. Sunt din tagma aluia cu pancarta cu "Mai bine ROBOR decat dictator" - il mintise propaganda corporatista ca il face dragnea sclav. Penibilul ala s-a dus la puscarie, iar ei au ramas cu niste credite sufocante de gat, dar sunt fericiti...

      Doamne fereste... 

      Tipule eu am lucrat la a 3 corporatie fin lume in domeniul cimentului si am fost dim 1998 si pina la sfirsitul luo 2013 tot timpul direcyor de productie ,director de investitii si apoi director general la o fabrica a corporatiei.

      Ada nu inseamna ca nu vad realitatea. 

      Am avut bonus anual cit 24 salarii medii nete de astazi. 

      Dar nu sunt chior

    Un copil cu handicap primește alocația si alte drepturi care i se cuvin printr-un cont la această bancă

    Mama copilului care este titularul contului a făcut un împrumut si nu a mai plătit ,iar bancă contrar legilor in vigoare reține banii din ajutoarele copilului.Eu sunt împuternicit să ridic banii iar cind am făcut sesizare, ca sa scape de mine mi s-a spus că nu sunt titular,eu nesolicitand alte informatii. 

    1. Este cea mai nenorocita banca din Romania.

      07.12.20219:00

      Complet de judecată: Completul nr.5 NCPC 

      Numărul documentului de soluționare: - 

      Data documentului de soluționare: - 

      Tipul documentului de soluționare: - 

      Soluție: Termen intermediar 

      Detalii soluţie: - 

      10.12.201910:00 

      Complet de judecată: CC5-NCPC 

      Numărul documentului de soluționare: - 

      Data documentului de soluționare: 10.12.2019 

      Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă 

      Soluție: Încheiere

      Detalii soluţie: Respinge cererea de preschimbare a termenului de judecată formulată de intimata-intervenientă ASOCIAŢIA PARAKLETOS, ca nefondată. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 decembrie 2019. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb