Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr a cerut miercuri instanţelor dizolvarea parlamentului până la sfârşitul săptămânii viitoare, făcând apel la susţinători să îşi continue protestul sit-un din apropierea clădirii parlamentului, informează Agerpres.
Irakul este din nou cufundat într-o criză politică gravă, marcată de schimburi verbale şi escaladări între cei doi poli ai şiismului politic.
Susţinătorii lui Moqtada Sadr au invadat sediul parlamentului la sfârşitul lunii iulie, pe care l-au ocupat pentru scurt timp, după care şi-au transferat tabăra în grădinile instituţiei. Sadr a cerut dizolvarea parlamentului şi alegeri legislative anticipate. A doua zi, adversarii săi din Cadrul de Coordonare - o coaliţie influentă formată din facţiuni şiite pro-iraniene - i-au acceptat cererea cu anumite condiţii.
"Unii ar putea spune că dizolvarea parlamentului necesită o sesiune parlamentară", a scris Sadr pe contul său de Twitter. Unele grupări, însă, care preferă să împartă puterea şi să păstreze "corupţia", nu vor da ceda în această chestiune, a acuzat el.
Adresându-se "autorităţile judiciare competente", Moqtada Sadr a cerut dizolvarea parlamentului "într-un termen care să nu depăşească sfârşitul săptămânii viitoare". Aceasta i-ar permite preşedintelui "să stabilească data alegerilor anticipate, în condiţii pe care le vom anunţa ulterior".
Conform Constituţiei, o dizolvare a parlamentului necesită votul majorităţii absolute. Ea poate fi solicitată de o treime din deputaţi, sau de prim-ministru cu acordul preşedintelui ţării.
Sadr şi-a justificat apelul la justiţie amintind că toate termenele prevăzute de Constituţie pentru numirea unui nou preşedinte şi a unui nou şef de guvern nu au fost respectate după ultimele alegeri legislative din octombrie 2021. El le-a cerut foştilor săi deputaţi, precum şi susţinătorilor, să întreprindă acţiuni în justiţie pentru a cere această dizolvare.
La zece luni de la alegeri, Irakul încă aşteaptă desemnarea unui prim-ministru şi a unui preşedinte, pe fondul unor dispute politice.
Miercuri seara, într-un comunicat de presă publicat după cel al lui Moqtada Sadr, Cadrul de Coordonare a menţionat discuţii cu celelalte partide în vederea "accelerării nominalizării unui candidat la preşedinţie". Comunicatul face apel la forţele politice să "continue dialogul constructiv" pentru o soluţie la criză şi "să formeze un guvern capabil să facă faţă provocărilor (...) în special în domeniul energiei şi a penuriei de apă". Făcând aluzie la tabăra sadriştilor, fără a o numi, coaliţia face apel la "respectarea instituţiilor judiciare şi legislative" , pe care "să nu le împiedice să îşi exercite funcţiile constituţionale".
Cea mai recentă criză politică a avut loc atunci când tabăra sadristă a refuzat o candidatură pentru funcţia de prim-ministru prezentată de Cadrul de Coordonare la sfârşitul lunii iulie.