Irakul vrea să contracteze mii de tractoare realizate pe modelul celor produse în Braşov până în 2007

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii / 28 septembrie 2012

Irakul vrea să contracteze mii de tractoare realizate pe modelul celor produse în Braşov până în 2007

Fostul director al Tractorul SA ar putea angaja câteva sute de oameni la Băicoi

Angajaţii companiei Tractorul U 650 Braşov provin în totalitate din fosta societate de stat, închisă în 2007 după ce a fost "căpuşată" de potentaţii politici ai vremii

Compania bra­şoveană Tractorul U 650 Braşov se află în negocieri avansate cu Guvernul irakian, interesat de cumpărarea câtorva mii de tractoare produse de foştii angajaţi ai societăţii braşovene Tractorul UTB SA. "Noi am produs deja 110 tractoare pentru Egipt, iar acum avem un produs nou - U 825 - pe care îl vom promova la Indagra la sfârşitul lui octombrie. Guvernul irakian ne-a solicitat să înregistrăm firma în ţara lor, iar după ce vom realiza acest lucru vom putea semna contracte pentru realizarea tractoarelor. Se vorbeşte de un contract de câteva mii de tractoare, iar după ce se va semna vom fi nevoiţi să angajăm chiar câteva sute de oameni", a precizat Titus Şerban, directorul companiei, ultimul manager al companiei Tractorul UTB SA, intrată în faliment în 2007.

Pentru anul acesta, Titus Şerban se aşteaptă la o cifră de afaceri de cel puţin 1,5 milioane de euro, după ce anul trecut compania a avut un rulaj de 300.000 de euro. "În condiţiile în care 70% din cifra de afaceri este reprezentantă de piese de schimb. Este mai greu să vindem tractoare în Egipt acum, deoarece Guvernul acestei ţări a emis o lege potrivit căreia plata se va face doar la recepţia mărfii, iar noi aveam un contract cu plata înainte", a explicat Titus Şerban.

Tractoarele se construiesc la Fabrica de Echipament Hidraulic şi Subansamble Băicoi, cu care societatea braşoveană colaborează încă de anul trecut. "Am încercat să cumpărăm aici un spaţiu, dar ni s-au cerut preţuri uriaşe, motiv pentru care ne-am îndreptat atenţia spre alte zone", a precizat fostul director al Tractorul SA. Compania braşoveană este deţinută de omul de afaceri egiptean Atef el Said el Kalaini, fost partener al uzinei Tractorul SA în Egipt. Firma a cumpărat, în urmă cu doi ani, licenţa de fabricaţie pentru tractorul U650 al fostei uzine braşovene Tractorul SA şi a demarat fabricaţia acestora în baza unui contract de prestări servicii cu societatea Roman SA. Licenţa de fabricaţie a fost cumpărată însă doar pentru Egipt, tractoarele neputând fi vândute în altă ţară.

Cei 12 angajaţi ai societăţii braşovene, în majoritate foşti membri ai conducerii Tractorul SA, au proiectat anul trecut tractorul U 825. "Am lucrat zece luni la acest produs care poate fi vândut şi în România, şi în Uniunea Europeană, şi în Asia, Africa. Este un tractor de 76 de cai putere, iar preţul lui, fără TVA, este undeva pe la 22.000 de euro. Este un tractor cu motor Perkins şi punte Carrero", a declarat fostul manager al Tractorul SA. Noul model de tractor este omologat atât în România, cât şi în Uniunea Europeană, iar speranţele societăţii sunt că în curând vor putea începe producţia de masă. "Avem contacte cu parteneri din Turcia, dar ei vor să vadă tractorul la târg, dar şi din Serbia, aici negocierile ducându-se pe preţ", a mai spus sursa citată.

Tractorul SA a fost vândut pe 82 de milioane de euro

Compania braşoveană Tractorul SA a intrat în faliment la începutul lui 2007, la finele acelui an fiind cumpărat de compania Flavus Investiţii SRL, controlată de Centerra Capital, un vehicul de investiţii al fondului britanic Cheyne, pentru 82 de milioane de euro. Anul acesta, aproximativ 100 din cele 124 de hectare ale fostului colos industrial au fost revândute către Immochan, vehiculul de investiţii imobiliare al grupului francez Auchan, pentru circa 25 de milioane de euro. Cei de la Immochan au în plan să continue intenţiile fostului proprietar de a construi un adevărat cartier în jurul unui complex comercial - cu ancoră un magazin Auchan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb