Iranul a reluat exporturile de petrol către Afganistan

G.B
Internaţional / 24 august 2021

Iranul a reluat exporturile de petrol către Afganistan

Iranul a reluat exporturile de petrol către Afganistan în urmă cu câteva zile, ca urmare a unei solicitări din partea noului guvernului afgan, care se simte împuternicit de retragerea SUA pentru a cumpăra mai deschis ţiţeiul naţiunii sancţionate, potrivit Reuters, citată de Digi24.

Grupul sunit a acaparat, săptămâna trecută, puterea în Afganistan, pe măsură ce SUA şi aliaţii săi şi-au retras trupele după un război de 20 de ani.

Preţul benzinei în Afganistan a ajuns la 900 de dolari pe tonă în contextul părăsirii oraşelor de către afgani, de frica represaliilor şi întoarcerii la o versiune dură a legii islamice pe care talibanii au impus-o când erau la putere acum două decenii.

Pentru a contracara creşterea preţului, noii talibani au cerut Iranului şiit să ţină graniţele deschise pentru comercianţi.

"Talibanii au trimis mesaje Iranului, spunând «puteţi continua exportul produselor petroliere»", a declarat, pentru Reuters, de la Teheran, Hamid Hosseini, membru în Consiliul de Administraţie al Uniunii Iraniene a Exportatorilor de Petrol, Gaze şi Produse Petrochimice.

Talibanii au trimis mesaje comercianţilor iranieni şi Camerei de comerţ iraniene, care are legături strânse cu guvernul.

Drept consecinţă, Administraţia Vamală a Iranului, care este parte a guvernului, a ridicat restricţia asupra exporturilor de petrol către Afganistan, care era în vigoare din 6 august din cauza îngrijorărilor Iranului în privinţa siguranţei comerţului în ţară.

Acele îngrijorări au fost uşurate de atitudinea talibanilor, a spus Hosseini.

El a făcut referire şi la decizia talibanilor de a tăia tarifele pe importurile de combustibil din Iran şi alte state vecine şi a arătat pentru Reuters un document oficial emis de către Emiratul Islamic al Afganistanului - numele folosit de talibani.

Documentul a specificat o reducere de 70% a tarifelor pe importurile de benzină, diesel şi GPL din ţările învecinate Afganistanului.

Iranul deţine a patra cea mai mare rezervă de ţiţei, însă ultima rundă de sancţiuni impuse de SUA în mandatul fostului preşedinte Donald Trump în 2018 a redus semnificativ exporturile de ţiţei iranian.

Iranul a gestionat o parte din comerţ, în mod notabil prin transportul combustibilului către vecini precum Afganistan. Retragerea trupelor SUA a făcut liderii Iranului şi Afganistanului mai puţin îngrijoraţi în privinţa tranzacţionării deschise, spune Hosseini.

Principalele exporturi ale Iranului către Afganistan sunt benzina şi diesel. Iranul a exportat aproape 400.000 de tone de combustibil către vecinii săi din mai 2020 până în mai 2021, potrivit unui raport publicat de către PetroView, o platformă iraniană de consultanţă şi cercetare în privinţa petrolului.

Fluxul de combustibil iranian a fost vital pentru Afganistan în ultimii câţiva ani, potrivit comercianţilor şi unui raport guvernamental afgan, consultat de Reuters.

Între martie 2020 şi martie 2021, Iranul a reprezentat 367 de milioane de dolari din importurile Afganistanului, majoritatea combustibil, potrivit raportului întocmit de ministrul afgan al Finanţelor, Camerei de comerţ şi datelor de la companiile private.

Următorii doi furnizori de ţiţei sunt Turkmenistan şi Uzbeksitan cu valori ale comerţului, în mare parte petrolier, de 257 milioane de dolari, respectiv 236 milioane de dolari.

O sursă cu informaţii la prima mână despre acest subiect, care a cerut să nu fie numită, a spus că mai mult de 1 milion de tone pe an, sau peste 20.000 de barili pe zi, de combustibil iranian merg la export către Afganistan.

Principala destinaţie a combustibilului iranian a fost provinciile estice ale Afganistanului, lângă graniţa Iranului, precum şi regiunile sudice Kandahar şi Nimrook, unde talibanii au avut o influenţă puternică încă de dinainte de ofensiva constantă din ultimele săptămâni, potrivit Hosseini.

"Cred că noul guvern iranian îşi va extinde semnificativ cooperarea cu guvernul taliban. Iran îşi poate dubla cu uşurinţă comerţul cu Afganistanul. Guvernul lui Ashraf Ghani a încercat întotdeauna să limiteze cooperarea cu Iranul, de când acesta se afla sub sancţiunile SUA", a spus Hosseini.

Afganistanul nu are o industrie petrolieră proprie. Statul are şase mini-rafinării care produc fiecare doar câteva mii de barili pe zi de produs rafinat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb