Iranul are în vedere 13 scenarii pentru răzbunarea uciderii generalului Soleimani

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2020

Iranul analizează 13 scenarii în vederea răzbunării asasinării recente a generalului Qassem Soleimani, de către forţele americane, conform afirmaţiilor lui Ali Shamkhani, secretarul general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene.

Acesta a avertizat, citat de presa străină: "Americanii trebuie să ştie că pentru moment au fost dezbătute în Consiliu 13 scenarii de răzbunare, iar în pofida faptului că se formează un consens în jurul celui mai slab scenariu, punerea acestuia în aplicare ar putea fi un coşmar istoric pentru toţi americanii".

Amintim că, vineri, generalul iranian Qassem Soleimani a fost asasinat la ordinul lui Trump. În apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac cu dronă americană l-a ucis pe Soleimani, şeful Forţei Al Qods (unitatea de elită însărcinată cu operaţiunile externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei), şi pe Abou Mehdi al-Mouhandis, omul Iranului în Irak. Ulterior, Iranul a avertizat că asasinarea lui Soleimani nu va rămâne nepedepsită.

Generalul Soleimani, care era arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu, a fost înmormântat ieri, în oraşul său natal, Kerman, din sud-estul ţării. Televiziunea publică iraniană a anunţat că în busculada produsă la înmormântarea lui Soleimani au murit cel puţin 32 de persoane, iar 190 au fost de rănite.

Cei prezenţi la înmormântare au cerut răzbunare, scandând: "Moarte Americii!". Totodată, generalul de divizie Hossein Salami, comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, a declarat: "Procesul de expulzare a Statelor Unite din regiune a început. Voinţa noastră este fermă. Le spunem inamicilor că ne vom răzbuna şi că, dacă ei atacă din nou, vom incendia ceea ce adoră ei. Americanii ştiu bine despre ce loc vorbesc".

Şi preşedintele iranian Hassan Rohani l-a avertizat pe Donald Trump "să nu ameninţe naţiunea iraniană", după ce liderul de la Washington a spus, zilele trecute: "Am identificat 52 de situri, unele foarte importante pentru Iran şi cultura iraniană. Aceste ţinte, respectiv Iranul însuşi, vor fi lovite foarte rapid şi foarte puternic".

Rohani a subliniat: "Să nu ameninţaţi niciodată naţiunea iraniană. Cei care evocă numărul 52 ar trebui să-şi amintească numărul 290. #IR655". Rohani s-a referit la tragedia zborului 655 al companiei Iran Air, un avion de tip Airbus doborât în iulie 1988 de o navă americană de război deasupra Golfului Persic, soldată cu 290 de morţi.

La 3 iulie 1988, în timpul Războiului dintre Iran şi Irak, crucişătorul american lansator de rachete USS Vincennes, care opera la Golful Persic, s-a angajat într-un schimb de tiruri cu mai multe nave iraniene mai mici. În timp ce navele luptau, zborul IR 655 decola de pe Aeroportul Internaţional Bandar Abbas, situat în apropiere, către Dubai. Aeroportul era folosit atât de avioa­ne militare, cât şi civile.

În timp ce avionul părea să se apropie, USS Vincennes a tras două rachete, doborând aeronava şi omorând cele 290 de persoane de la bord - inclusiv 66 de copii, potrivit news.ro.

Menţionăm că Parlamentul iranian a adoptat ieri, în regim de urgenţă, o lege care califică toate forţele americane drept "teroriste", după asasinarea lui Soleimani. Legislativul a amendat astfel o lege care declara "teroriste" forţele americane desfăşurate din Cornul Africii până în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Noul text lărgeşte această clasare la Pentagon, la ansamblul forţelor americane, la cei care se fac vinovaţi de asasinatul lui Soleimani şi la orice persoană fizică sau juridică implicată în uciderea generalului.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, l-a contrazis pe Donald Trump, care a provocat un val de indignare în lume după ce a ameninţat cu bombardarea unor situri iraniene, în cazul în care Iranul ar ataca interese americane. "Bombardarea unor situri culturale fără valoare militară ar constitui o crimă de război", a recunoscut Esper, contrazicându-l pe Trump, care a insistat că asemenea situri ar fi ţinte legitime.

"Vom respecta legile războiului", a răspuns Esper într-o conferinţă de presă luni, la Pentagon, când a fost întrebat dacă vor fi atacate situri culturale, aşa cum a îndemnat Trump în weekend.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb