Ministrul iranian al petrolului a fost de acord să reia un proiect vechi de instalare a unei conducte subacvatice pentru a transporta gaze către Oman, potrivit agenţiei iraniene de ştiri IRNA, informează News.ro.
Iranul deţine unele dintre cele mai mari rezerve de gaze din lume, urmărite de Oman, în speranţa de a alimenta industriile consumatoare de energie şi fabricile de export de gaze naturale lichefiate (GNL).
IRNA a scris că acordul de relansare a proiectului a fost convenit în timpul unei călătorii în Oman a ministrului iranian al petrolului, Javad Owji, înaintea vizitei oficiale în statul arab din Golf a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, de astăzi.
În 2013, cele două ţări au semnat un acord, evaluat la 60 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 25 de ani, pentru ca Iranul să furnizeze gaze către Oman printr-o conductă submarină.
În 2016, cele două ţări şi-au reînnoit eforturile pentru implementarea proiectului, iar Iranul a declarat în 2017 că a convenit cu Oman să schimbe traseul conductei planificate pentru a evita apele controlate de Emiratele Arabe Unite.
Proiectul a fost ulterior amânat din cauza neînţelegerilor referitoare la preţ şi de presiunea SUA asupra Omanului pentru a găsi alţi furnizori, înainte ca Statele Unite să se retragă din acordul nuclear din 2015 între puterile mondiale şi Iran şi să reimpună sancţiuni în 2018.
Teheranul şi Washingtonul au purtat în ultimul an discuţii indirecte la Viena, pentru a relua acordul nuclear care a dus la ridicarea sancţiunilor, dar negocierile au stagnat.