IRICE/ CONFERINŢA ANUALĂ A PIEŢEI IMOBILIARE: Legea dării în plata va normaliza piaţa imobiliară

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 29 februarie 2016

Legea dării în plata va normaliza piaţa imobiliară

Legea dării în plată va normaliza piaţa imobiliară, aceasta este principala concluzie a dezbaterilor conferinţei anuale dedicate pieţei imobiliare din ţara noastră ce a fost organizată de Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică (IRICE) în 29 februarie 2016, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Trebuie înţeles adevărul fundamental că piaţa imobiliară nu trebuie să fie o piaţă dedicată marilor afaceri, tunurilor şi excrocheriilor, obiectivul normal al acestei pieţe este să ofere locuinţe celor care au nevoie de ele. Ori exact aici loveşte legea dării în plata, în marii exploatatori imobiliari, în cei care vor să facă profit de la o luna la altă, în cei care speculează, şi în schimb îi va readuce în piaţă pe cei care au nevoie de o casă", se arată în comunicat.

Profesor dr. Anton Caragea a apreciat în deschiderea mesei rotunde că este normal faptul că preţurile vor scădea drastic "şi este perfect că se întâmplă aşa, deoarece preţurile nu trebuie stabilite de speculatori ci de economia reală şi aceasta cere ca preţurile să fie reduse cu încă 50%". În opinia acestuia, exact acest lucru va face Legea dării în plată: va normaliza piaţa locuinţelor.

Potrivit experţilor prezenţi la conferinţă, piaţa imobiliară scădea înainte de legea dării în plată, aceasta fiind o tendinţă normală într-o ţară săracă. Tendinţa era previzibilă încă din toamna lui 2015, când experţii imobiliari au înţeles că anii 2015 şi 2016 vor aduce în sfârşit scăderi de preţuri "sensibile şi radicale", ce permit repunerea în activitate a pieţei imobiliare, cu reduceri de 25-30%, pe diverse segmente ale pieţei imobliare.

Conform estimărilor, reducerile vor continua şi în această primăvară şi vară cu valorile obişnuite, de sezon, de 10-15%.

Deja în ianuarie şi februarie 2016 au existat reduceri sensibile ale preţurilor, ceea ce arată o tendinţă de normalizare a pieţii şi de racordare la posibilităţile economice ale clienţilor, dar mai este nevoie de încă trei-patru ani de scăderi similare pentru a se obţine preţurile normale, au apreciaţi toţi experţii prezenţi.

Potrivit acestora, anul 2016 va aduce noi scăderi marcante de preţuri, iar reducerile în sectorul imobiliar vor fi de până la jumătate din actualele preţuri. Tendinţa este aceeaşi: piaţa să se stabilizeze la aproximativ 200 de euro metrul pătrat construit şi investiţia imobiliară să redevină atractivă pentru cumpărători.

O statistică interesantă a arătat că cine a cumpărat anul trecut o proprietate a pierdut deja 20% din valoare. "Scăderea de valoare, de la 1.200/1.300 de euro pe metrul pătrat construit, la 650-450 de euro, nu reprezintă decât un început, timid, al normalizării pieţii proprietăţilor imobiliare româneşti", se arată în comunicat.

Prognoza experţilor de la conferinţă este că evoluţia pieţei imobiliare în 2016 va fi în continuare una negativă, mult accelerată de: agravarea crizei economice la nivel european şi mondial, reducerea economiei româneşti şi în acest an, piedicile în faţa creditării, fiscalitatea ridicată, prognozele economice negative.

La acestea se mai adaugă: creşterea impozitelor pe teren şi proprietăţi cu peste 60% prevăzută în noul Cod Fiscal, reducerea veniturilor agenţilor economici şi zona de instabilitate strategică în care se află România, ca urmare a crizei din Ucraina.

Potrivit sursei citate, cel mai afectat de scăderile de preţuri va fi palierul proprietăţilor din zonele periferice şi de provincie şi zona vilelor de vacanţă cu reduceri de aproximativ 50% şi o nouă scădere de 40%-50% este prognozată pentru zona proprietăţilor din Bucureşti.

"Preţul trebuie să ajungă la valoarea considerată normală, de referinţă, de aproximativ 200-250 de euro pe metru pătrat construit, în zonele de prim rang din Bucureşti. La fel ca anul trecut, printre factorii responsabili de scăderea preţurilor se enumeră: criza gravă a sistemului bancar, scăderea economiei româneşti din ultimii ani, scăderea sumelor destinate investiţiilor, reducerea drastică a veniturilor reale ale populaţiei, scăderea masivă a veniturilor românilor ce muncesc în afara graniţelor, fiscalitatea excesivă, etc", menţionează comunicatul.

O altă prognoză a specialiştilor de la conferinţă este că vor accelera scăderile de preţuri şi apariţia pe piaţă a peste 120.000 de apartamente, vile şi case ce au fost deja confiscate de bănci, ca urmare a dificultăţilor financiare ale proprietarilor, în 2015.

"Dificultăţile legislative şi procesele au împiedicat încă băncile să scoată în vânzare acest uriaş patrimoniu imobiliar, ce va reduce consistent preţurile de pe piaţă", precizează sursa citată.

Aceste proprietăţi vor ajunge pe piaţă, în cadrul licitaţiilor bancare, cu preţuri între 50% şi 25% din preţul original, provocând o adevărată avalanşă a preţurilor în acest an, estimează analiştii.

Astfel, garsonierele situate în zone centrale se vând la sume între 15.000 şi 20.000 de euro, apartamentele cu două camere cu 25.000 de euro şi cele de trei camere cu 35.000 de euro, vilele peste 200 de metri pătraţi cu 35-40.000 de euro, cu condiţia să fie în zone centrale, şi cu 20.000 de euro în zone perferice.

"Preţurile terenurilor în Bucureşti, după ce au cunoscut deja o scădere cu 50% în 2015, vor scădea din nou cu încă 50%, la un preţ inferior celui de 50 de euro pe metru pătrat, în centrul Bucureştiului ceea ce va permite în viitor reînceperea construcţiilor la noile preţuri reduse. Au apărut pe piaţa şi trag în jos rapid preţurile: peste 50.000 de hectare de terenuri construibile, intra-vilane, la care se adaugă şi un fond imobiliar de peste 3.000 de vile, în zone precum Colentina, Bucureştii Noi, Pipera, Băneasa, Dămăroaia etc. Marja de discuţie pentru o proprietate a scăzut la 50% din preţul afişat, dacă până acum oferta şi contra-oferta erau de circa 10%-15% din preţul de listă, acum contra-oferta ajunge la 50% din preţul cerut iniţial", se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte investiţiile străine pe piaţa autohtonă, experţii au subliniat: "Trebuie să înţelegem două lecţii evidente: pe piaţa internă numărul redus al cumpărătorilor şi veniturile instabile blochează achiziţiile majore, iar investitorii străini pleacă, nu vin în ţara noastră. România nu este o piaţă interesantă pentru investitorii imobiliari deoarece nu a reuşit să iasă din criză, să ajungă la preţuri normale de 200 de euro".

Până la reformarea pieţei imobiliare, România, la preţuri de 400 sau 500 de euro metru pătrat, nu este atractivă câtă vreme un investitor va găsi acelaşi oportunităţi în Austria, Ungaria, Bulgaria, Turcia sau Grecia la preţuri de sub 100 de euro metru pătrat construit, au atras atenţia participanţii la conferinţă.

"În România piaţa este blocată complet datorită incapacităţii de a înţelege evoluţiile economice mondiale, cu un fond locativ îmbătrânit şi uzat, cu o populaţie săracă şi cu o economie în regres. România nu este atractivă pentru investiţii imobiliare. Legea dării în plat[ este un pas spre normalizarea pieţei şi spre înţelegerea evidenţelor: timpul escrocheriilor imobiliare în România a luat sfârşit", a fost concluzia conferinţei.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Să facem un calcul.... 200€/mp => 10 mii €, un ap nou (că spun că este construit), de 2 camere, 50mp, în București.

     

    Preț Duster, 15-20 mii €. Preț mizerie de Logan, 8 mii €. Dacă cineva crede că într-o țară din UE, o locuință va fi egală ca preț cu o mașină care în cam 7 ani devine pagubă, ESTE DEMENT. 

    Preț de 10 mii €/$ pe ap de 2 camere nu a mai existat în București din 2000-2001. Știu foarte bine acest lucru. 

    1. Ne-am mai ratoit unul la altul pe tema asta... O casa e o marfa. Daca oferta e mai mare decit cererea, se poate vinde si cu 100€ mp. Daca numita casa e un activ toxic, se poate vinde si cu 1€ toata sandramaua. Daca o casa noua are speranta de viata de efemerida, nu e aproape vesnica ca o catedrala gotica, s-ar putea ca cineva sa ceara bani ca s-o ia cind incepe sa se darapaneze. Intelegeti ca, asa cum n-a existat o limita superioara, nu va exista nici una inferioara. Ati vrut economie de piata, gaspadini, acceptati-o cu gratie...

      Corect, dar care este riscul de supraofertă a apartamentelor. Man, ca să vorbim americănește... ce s-a întâmplat în 2008 în US, a fost specific acelei zone. Puteai construi pe orizontală oriunde vroiai. Oceane de case se construiau. Unde vezi tu așa ceva în România? 1 km dacă ieși dintr-un oraș, parcă ai sărit în timp: nu tu curent, gaze, asfalt, apa, canal, transport. Nimic.

      Eu nu văd riscul supraofertei de construcții. Nu văd locul unde ea s-ar produce. 

      Singura ta problemă este că toate marotele pe care le mesteci aici au fost vânturate în 2007-2008.

      Dacă nu ai cerere solvabilă pentru apartamente de 15 000 euro, ghici ce, prețurile scad. Șoc și groază. Să vă garanteze statul viitori faliți să-i încălțati cu 4 pereți, cu bucătăria în sufrageria din dormitor. 

      Ți-am mai spus acest lucru, este ultima oară când îl voi mai repeta.

      Da, locuințele minerilor se vor distruge cu buldozerul. Vor exista unele zone de tip Detroit și în România. Dar altfel, această țară se dezvoltă. Puterea de cumpărare crește chiar și prin infuzia de fonduri europene. Poporul ăsta va fi solvabil. Nu suntem la nivelul 2007-2008. Ce naiba, chiar nu vezi ca suntem la 60% din acele scoruri... lasă-mă ... pentru totdeauna. 

      Din 2009 valoare medie a creditelor Prima Casă tot scade pe măsură ce aduceți în piață toți ninja. :)))))))

      I-ați consumat pe toți în 6-7 ani, iar de acum trebuie să creditați responsabil, dar nu mai aveți pe cine. :)))))) 

      10k 

    Ce citim aici?

    "Prognoza experţilor de la conferinţă este că evoluţia pieţei imobiliare în 2016 va fi în continuare una negativă, mult accelerată de: agravarea crizei economice la nivel european şi mondial, reducerea economiei româneşti şi în acest an, piedicile în faţa creditării, fiscalitatea ridicată, prognozele economice negative." 

     

    - Spune "reducerea economiei și în acest an"? Repet întrebarea: sigur nu vorbim de o conferință din 2010? Economia a crescut cu 3.7% în 2015. Salariile cu vreo 13%. 

     

    - Fiscalitate ridicată? Niște taxe au fost reduse în 2015, deci nu poate fi mai rău în 2016 ca în 2015. 

    - Piedicile în calea creditării.... ahaaa... deci pe aici îmi erați... păi piedica va fi chiar LDP pe care voi o vreți implementată ca să vă permită intrarea pe o piață pe care nu vrea mai puteți face profit atât de mare ca investitor imobiliar nou. V-ați gândit voi așa... cum trântim noi economia României ... păi uite așa .... cu LDP ... îi falimentăm pe ăia care sunt deja stabiliți în piață și au intrat acum 3-4 ani ... și intrăm noi în locul lor .... FOARTE INTERESANT. 

    1. Deci aici spui că-i falimentează pe cei care-și calculează profitul ca tanti Veta? :))))))))

      Nu ai cerere solvabilă, peste 90% din credite sunt Prima Casă, adică subprime. :))))) Asta e piața ta!!! 

      Este o aberație ce spui. Prima Casă este majoritatea pieței, nu subprime. Subprime este proporția ca și până în acest program - nici mai mare, nici mai mic.

      Ca urmare a LDP, vor exista mulți care ar putea ceda casele statului. Singurul care va pierde este statul român. Programele Prima Casă au finanțat credite de sub 5 mld €. Statul va fi executat dacă toate sunt cedate și asta va trece în datoria publică. Mare brânză. Statul redevine proprietar, locuințele vor ajunge la primării dar nu se vor vinde pe o navetă de bere. 

      Statul v-a învățat să fiți iresponsabili, tot el vă dă cu capul de asfalt. :))))))))))))))

    Sa lase preturile singure.

    Parca suntem in economia planificata comunista. 

    Si multe date false. 

    Sa cumpere ei

    "rebuie să înţelegem două lecţii evidente: pe piaţa internă numărul redus al cumpărătorilor şi veniturile instabile blochează achiziţiile majore,"

     

    Am fost la TIMON astă-toamnă ... nu era loc să arunci un ac și multe vândute. Deci de unde "numărul redus al cumpărătorilor"? Programul Prima Casă este în fiecare an alocat în întregime. Venituri instabile ... se poate dar șomajul este relativ constant în ultimii ani iar veniturile au crescut în 2015. 

    Sigur era o conferință despre România în 2015? 

    1. mai citeste,la prima casa a mai ramas fonduri de anul trecut si sau dat anul acesta,asa ca fi mai informat nu doar dezinforma.

      Vai de capul meu... postacii chf, de unde mama lor de informații, vi le luați? Fondurile AU FOST suplimentate .... lasă-ne dle.

      dec 2015: "Ministerul Finanțelor Publice a suplimentat, prin Hotărâre de Guvern, plafonul pentru acest an al programului Prima Casă cu 200 de milioane de lei, și a transmis sumele repartizate de băncile înscrise în program, calculate conform algoritmului care stă la baza alocării sumelor din plafoanele de garantare suplimentare prevăzut de legislație." 

      CUMPARATOR nu e acelasi lucru cu DORITOR de casa , asa ca la targ degeaba era lume buluc

    Acest paragraf este senzațional. "scăderea economică din ultimii ani" ... fabulos ...

     

    "Preţul trebuie să ajungă la valoarea considerată normală, de referinţă, de aproximativ 200-250 de euro pe metru pătrat construit, în zonele de prim rang din Bucureşti. La fel ca anul trecut, printre factorii responsabili de scăderea preţurilor se enumeră: criza gravă a sistemului bancar, scăderea economiei româneşti din ultimii ani, scăderea sumelor destinate investiţiilor, reducerea drastică a veniturilor reale ale populaţiei, scăderea masivă a veniturilor românilor ce muncesc în afara graniţelor, fiscalitatea excesivă, etc", menţionează comunicatul. 

     

    Abia aștept... o să cumpăr un apartament în zona diplomatică din București cu 250€/mp. Perfect. O să îmi cumpăr un penthouse, 300 mp cel puțin. Dlor de la conferință, cu cine trebuie să vorbesc? Unde dau avansul. Plătesc cash acum. 

    1. Prietene esti nebun, inteleg ca esti platit la postare, dar din 5 posturi 4 sunt ale tale.

      Poti cumpăra cu 200 euro mp de ap în centru ca e la nivel de proiect. Se va face în aer nu are nevoie de teren se va racorda la wireless și apă potabilă meteorică, iar în ceea ce privește gazul acesta se racordează foarte ușor la gazele de eșapament. Pentru proiectare se vor aplica tarifele standard 15 euro/mp, taxele de autorizare 0.7 la sută din valoarea de construcție la 800 euro/mp cf primăriilor vor fi subvenționare din fundul de pensii. Acoperișul va fi unu de calitate Brumac. Lumină solară iar noaptea de la iluminatul public. Transferul dreptului de proprietar și taxele notariale de asemenea vor fi subvenționare din agricultură. Din zootehnie se vor asigură finisajele și vor fi de calitate superioară.pereții PORO cu porii cam de 7mp pe perete. Geamuri cu transfer termic de cea ma bună calitate fără fai de geam ca în tehnoogia actuală deja învechită.profilul geamului va fi cu toate camerele disponibile. Avem rugămintea nu va înghesuiți la cumpărare ca este destule apartamente cu 40 % la proiectare 20% a tipărire și 40% la semnare.

      Când ai spus 20% tipărire, m-am gândit imediat la Imprimante 3D. Asta trebuie să fie... este revoluționar. O casă tipărită 3D.

       

      Dle Andrei Stan, v-aș propune să contactați emițătorii comunicatului pentru a le propune următorul aranjament. 

       

      Eu doresc să cumpăr un apartament la cheie de cel puțin 100 mp, la prețul maxim indicat de cei care au emis comunicatul, 250€/mp, în zona TVR, poate în apropierea lui Adrian Năstase. 

       

      Termenul contractului este 2017 (că nu pot aștepta apocalipsa până vine un meteorit peste București). Dacă am noroc și voi avea un apartament la acest preț în acea zonă, cel care a trimis comunicatul VA CÂȘTIGA 10 mii €, ca primă de succes a contractului (este o sumă importantă, îi va permite să își cumpere un ap de 2 camere în Titan, lângă parc). 

       

      Dar, dacă emițătorul comunicatului NU VA PUTEA onora contractul, îmi va plăti mie 30 de mii de €, la finalul lui 2017, ca despăgubiri pentru viitoare afaceri neurmărite de mine din cauza semnării acestui contract. 

      Mai este cineva interesat în astfel de contracte? Cereți acum, până nu se închide oferta. Eu sunt foarte serios. Dle Andrei Stan, faceți onorurile. 

      Gabi, nu este bine să fii prieten cu un nebun. Nu știi cum reacționează.

       

      Pentru edificare, caută pe 20 mar 2015, un articol din Bursa, 

       

      "Prima tranzacţie mondială în moneda Mcoin a fost parafată la Arad" 

      Citește acolo primul comentariu. Este al meu și ceream Bursa să cheme DIICOT pentru o ceea ce credeam eu că este o fraudă/țeapă (iar mai târziu a apărut și reacția comunității bitcoin). Ce, crezi că este complicat să manipulezi piața în România prin intermediul presei? 

    Lucrez în construcții și costul unui metru pătrat construit nu trece de 100 150 euro.

    Mai interesează te. 

    1. Preț construcție 300 €/mp, fără terem, fundație, utilități.

      Fișa tehnică:

      Construcția este realizată pe structură metalică provenind de la containere de tip High Cube (de 40 de picioare) – aceasta este proiectată să suporte o greutate de 300 de tone (echivalentul a circa 10 astfel de containere suprapuse). Un perete este format, de la exterior spre interior, din mai multe „straturi”: tencuială decorativă, fibră de sticlă, adeziv masă șpaclu, polistiren de 10 centimetri, tablă cutată zincată, strat bituminos anticoroziv, profil de aluminiu, vată minerală (10 cm), gips-carton și strat de aluminiu anticondens. Printre finisajele și dotările locuinței se numără: instalații sanitare Romstal, centrală termică, blat lavoar baie din granit, parchet Quick Step, întrerupătoare cu senzor, lămpi de iluminat economice cu LED, scară portantă metalică, îmbracată în lemn, tâmplărie PVC REHAU etc. 

      ZF 2011 (și în prezent ar trebui să fie puțin mai mare datorită creșterilor salariale ale forței de muncă - de obicei ele atârnă cam 30% în preț):

       

      "În prezent, costul mediu brut de construcţie ("hard cost") al unui bloc cu un subsol şi zece etaje se ridică la circa 450-550 de euro pe metru pătrat, în acest preţ însă nefiind incluse terenul, utilităţile, precum şi cheltuielile de proiectare, contingency (cheltuielile nepre­văzute - n. red.) sau finanţarea, a declarat Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Con­sulting. "Dacă includem şi 10% costuri de proiectare, 5% contingency şi 10% finanţare, ajungem la un preţ de 700-800 de euro pe metru pătrat", a explicat Popa. 

       

      În urmă cu doi ani, aşa-numitul "hard cost" era cu circa o treime mai mare, situându-se între 680 şi 800 de euro. 

      Pe de altă parte, în cazul locuinţelor dezvoltate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, costul unui metru pătrat este de 380 de euro, cu circa 25% mai mic decât în 2008, potrivit standardelor de cost aprobate de guvern, care nu includ însă cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului, plus alte costuri accesorii, a afirmat Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului." 

    multe aberatii sunt inca in piata imobiliara iar creditul a umflat preturile.

    pai daca dezvoltatorii din ziua de azi iti vand apartamente prin prima casa in mijlocul campului de unde iti ia 2 ore sa ajungi la munca...iar fraierii le fac jocul. 

    ajungi sa dai 60k pe 55 mpu in mijlocul campiei fara mijloace de transport sau trafic infernal acolo unde terenul a fost achizitionat cu maxim 50-100E... sau apartamente in mijlocul orasului dar fara loc de parcare, unde blocul de vizavi parca pica pe tine...sau de unde vezi cum isi face vecinul cafeaua in bucatarie. 

    sunt cateva anomalii care se petrec in piata imobiliara... pe care romanii ca disperatii au ajuns sa le plateasca la suprapret, dar nu din banii lor ci luati cu imprumut de la banca pe 30 de ani...  

    pana la urma vrei sa traiesti mai bine... nu intr-un cotet de 50mpu... asa ca lasati preturile sa mai corecteze pt ca o mare parte din ofertele de pe piata sunt absolut aberante 

    1. Chestiunea asta nu o înțeleg nici în ruptul capului. Tu ai văzut apartamentele din Roma? Sunt exact cum spui. Deschizi fereastra în camera apartamentului opus... Și? Dacă acela este specificul urban al orașului, cum îl poți tu schimba? Cum? Explică cum? De unde obții teren în plus în oraș? Vrem parcuri, nu le putem tăia. Vrem malluri, nu le putem distruge. Vrem șosele, nu le putem îngusta.

      Bucureștiul s-a dezvoltat înghesuit. Și nu vei vedea prea curând zeci de miliarde de € investite în orizontalizarea orașului. Să ai alte 4-5 magistrale de metrou, canalizare și în Ilfov, curent și gaze peste tot. Nu în România. De când se vorbește de centura ocolitoare a orașului .... de 10 ani. Și? Nimic. Crede-mă. Cam acesta va fi Bucureștiul și când vei ieși tu la pensie. S-a dezvoltat accelerat prin ajungerea în UE, dar cam acesta este nivelul maxim. 

    Manipulare de 2 lei.

    Numai cine nu a construit nimic in ultimii 15 ani poate crede ca un metru patrat de constructie poate fi realizat cu 200-250 eur.

    Eu am construit propria casa cu o echipa de meseriasi si va pot spune cu certitudine ca metrul patrat la cheie m-a costat 450 eur fara sa calculez pretul terenului.Oricat de zgarcit ai fi cu propria locuinta nu poti construi fara 350 eur metru patrat excuzand terenul. Mentionez ca ,constructia a fost realizata in perioada de criza 2012 .Asa ca nu credeti in ce va spun diferiti experti care nu au construit nimic in viata lor.Din punctul meu de vedere in ceea ce priveste constructiile noi preturile nu pot scadea mai jos de 700 eur metrul patrat deoarece nu ar fi rentabi de construit.Succes! 

    1. De adaosuri comerciale la materiale de constructii si diverse scule de 30-100-300% ce spui? Dar de terenuri supraevaluate care stau degeaba si nu sunt impozitate, iar proprietarul isi permite sa astepte pana pica fraierul? Daca se gasesc fraieri care sa plateasca, preturile cresc, daca nu mai platesc vor scadea si preturile ... erau vremuri in Romania in care cartelul producatorilor de ciment vinea cimentul romanesc de 3 ori mai scump aici decat la export pt ca fraierii plateau. Costurile se vor ajusta cand vor disparea fraierii dispusi sa plateasca.

      asta nu se va întâmpla niciodată, daca patronul ti-a bagat 10 lei in plus in buzunar, ii vei cheltui pe aceeasi mancare cu 10 lei mai scumpa ... este firea umana

    Corect

    TREI CULORI CUNOSC PE LUMEEEEEE.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb