IRINA RADU: "Procedurile din TVR au fost făcute să acopere incompetenţa"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 29 ianuarie 2016

"Procedurile din TVR au fost făcute să acopere incompetenţa"

Şeful TVR: "Televiziunea publică nu are o emisiune cu adevărat performantă"

Irina Radu: "Amestecul politicului este nemărginit în toate hotărârile TVR"

Televiziunea publică nu are o emisiune cu adevărat performantă, a spus Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune, precizând: "Copiii mei mă întreabă la ce emisiune de la TVR să se uite şi eu nu am ce să le răspund".

Domnia sa a menţionat, însă, că, privind către un top mai larg, există câteva emisiuni pe care le-ar păstra în continuare în cadrul oricărei grile.

Şeful TVR a ţinut să precizeze, în cadrul unei întâlniri cu presa, că, în cadrul instituţiei, există mult prea multe proceduri, care îngreunează activitatea televiziunii: "Procedurile din TVR au fost făcute ca să acopere incompetenţa, nu să ajute instituţia. Nu ştie nimeni să citească sute de pagini de proceduri. În TVR sunt prea multe persoane care răspund şi prea puţine care îşi asumă răspunderea".

Irina Radu a vorbit şi despre influenţa politică în deciziile pe care le ia conducerea instituţiei, afirmând că "amestecul politicului este nemărginit în toate hotărârile TVR, iar, uneori, avem impresia că parlamentarii ne ironizează".

Şeful interimar al televiziunii publice este de părere că în TVR este nevoie de libertate de decizie şi de asumare, fiind necesar un Consiliu de Administraţie care să schimbe modul în care se lucrează în televiziune.

Televiziunea română continuă să se afle într-o situaţie critică din punct de vedere financiar, înregistrând pierderi cumulate de aproape 689 de milioane de lei, anul trecut, potrivit unor date preliminarii prezentate, ieri, de Irina Radu. În 2014, pierderea cumulată se ridica la circa 696 milioane lei.

La finalul anului trecut, cheltuielile estimate se cifrau la aproximativ 485 milioane lei, la venituri de 492 milioane lei.

Din plăţile făcute în 2015, jumătate au fost bani pentru salarii, 20% - datorii istorice şi doar 5,37% au mers în programe şi licenţe pentru filme şi sport, conform prezentării făcute de doamna Radu.

Domnia sa a amintit că, în perioada care urmează, TVR va trebui să-şi achite în continuare datoriile fiscale, în 27 aprilie fiind un nou termen de plată la ANAF. La aceste sume se adaugă definitivarea unor procese cu salariaţii pentru plăti neachitate aferente indexării cu inflaţia, operaţiune ce nu a fost efectuată în perioada 2008-1012. Irina Radu anticipează că, în urma proceselor, instituţia va avea de plată 12-13 milioane euro, după ce a achitat deja, până acum, cinci milioane euro.

Către partenerii comerciali, TVR are de plată 50 de milioane de euro.

În situaţia în care televiziunea va continua să facă toate aceste plăţi la timp şi va aloca resurse şi pentru programe, nu vor mai rămâne bani decât pentru plata salariilor a circa 350-400 de angajaţi, în condiţiile în care, în TVR, lucrează în jur de 2.500 de persoane.

Printre propunerile pe care şeful TVR le face în vederea creşterii anuale a veniturilor, se numără aducerea taxei TV la nivelul anului 2003 (de la 4 lei la 4,5 lei lunar/persoană); eliminarea regulilor prin care TVR poate să emită publicitate doar 8 minute/oră; reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare filme, competiţii, abonamente la agenţii internaţionale de ştiri; creşterea numărului plătitorilor de taxă TV.

În ultima perioadă, reprezentanţii instituţiei au discutat cu membrii Guvernului pe tema propunerilor de modificare a legislaţiei din domeniu, precum şi pe marginea ideii de unire a TVR cu Radioul public.

Domnia sa a declarat că are în vede patru scenarii ce ar putea fi aplicate pentru continuarea activităţii TVR, printre acestea numărându-se şi implementarea unui canal experimental, care să funcţioneze după aceleaşi reguli ca acelea comerciale.

În acelaşi timp, Irina Radu este de părere că TVR 1 sau TVR 2 ar trebui să devină post de ştiri, iar TVR 3 într-un să se transforme în canal cultural regional.

Potrivit directorului TVR, fiecare angajat va preda, din această lună, un raport de activitate, în baza căruia îi va fi evaluată activitatea, în vederea unei mobilităţi a personalului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. TVR nu are nici o indreptatire sa ceara nici marirea taxei TV nici facilitati fiscale ! TVR trebuie sa concedieze 50-75% din pilele politice angajate de-a lungul timpului si lucrurile se vor indrepta. Eu sunt unul din multii oameni care platesc taxa TV si acasa si la firma fara a putea sa ma uit la macar o emisiune! . Emisiunile TVR (ca toate televiziunile riomanesti) sunt de o calitate execrabila, lipsite de orice informatie utila, inoportune menite doar sa sifoneze niste bani si sa umple un interval orar. De acord cu spusa d-nei Radu ca la TVR nu este nici o emisiune de recomandat!

    Sunt obligat prin lege sa platesc acest serviciu desi nu il consum.

    Toate acestea in democratie.

    Dteptul de a alege unde este,? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb