Ministerul israelian de Externe a transmis Vaticanului că se aşteaptă "să fie mai atent la suferinţa israelienilor". Într-o convorbire telefonică, ministrul de externe al ţării a cerut o condamnare clară din partea Vaticanului a terorismului împotriva israelienilor şi a reiterat dreptul Israelului de a se apăra, relatează Times of Israel.
Ieri, în timpul discursului său săptămânal din Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a cerut crearea unor coridoare umanitare pentru a-i ajuta pe cei care se află în prezent sub asediu în Gaza şi a cerut, de asemenea, eliberarea ostaticilor deţinuţi în prezent de Hamas. Pledoaria sa a venit în momentul în care Israelul se pregăteşte de o ofensivă terestră în Gaza.
"Cer cu tărie ca bolnavii, copiii, bătrânii şi femeile, precum şi toţi civilii să nu devină victimele conflictului. Fie ca drepturile umanitare să fie respectate, mai ales în Gaza, unde este urgent şi necesar să se garanteze coridoare umanitare pentru a ajuta întreaga populaţie. Atât de mulţi au murit deja. Vă rog, nu mai vărsaţi sânge nevinovat nici în Ţara Sfântă, nici în Ucraina, nici în altă parte. Ajunge! Războaiele sunt întotdeauna o înfrângere, întotdeauna", a adăugat el.
Vineri, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, s-a oferit să medieze în conflict şi a calificat drept "inuman" atacul Hamas asupra cetăţenilor israelieni.
"Este dreptul celor care sunt atacaţi să se apere, dar chiar şi apărarea legitimă trebuie să respecte parametrul proporţionalităţii", a spus Parolin.
Ministrul de externe al Israelului, Eli Cohen, a avut cuvinte dure la adresa Vaticanului, spunându-i secretarului pentru relaţii externe al Sfântului Scaun, Paul Gallagher, că Israelul "se aşteaptă ca Vaticanul să condamne clar şi fără echivoc acţiunile teroriste criminale ale teroriştilor Hamas care au făcut rău femeilor, copiilor şi bătrânilor pentru simplul fapt că sunt evrei şi israelieni".
"Este inacceptabil să scoţi o declaraţie în care îţi exprimi îngrijorarea în primul rând pentru civilii din Gaza, în timp ce Israelul îngroapă 1.300 de persoane care au fost ucise", a spus Cohen, potrivit Ministerului de Externe.
"Urmăresc cu îngrijorare şi durere ceea ce se întâmplă în Israel", a declarat Papa Francisc a doua zi după atacul Hamas din Israel. "Îmi exprim solidaritatea cu rudele victimelor şi mă rog pentru toţi cei care trăiesc ore de teroare şi angoasă", a transmis suveranul pontif.
Dar Patriarhia Latină de la Ierusalim a emis o declaraţie în timp ce luptele încă făceau ravagii, sâmbăta trecută, în care spunea că "operaţiunea lansată din Gaza şi reacţia armatei israeliene ne readuc la cea mai gravă perioadă din istoria noastră recentă. Prea multe victime şi tragedii, cu care trebuie să se confrunte atât familiile palestiniene, cât şi cele israeliene, vor crea şi mai multă ură şi dezbinare şi vor distruge tot mai mult orice perspectivă de stabilitate".
Înainte de izbucnirea luptelor, Gallagher intenţiona să efectueze prima vizită bilaterală în Israel a unui ministru de externe de la Vatican.