Parlamentul italian a aprobat, ieri, actul normativ care permite alocarea unui total de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) băncilor locale cu probleme, anunţă Bloomberg.
Pachetul, care este conform normelor europene privind ajutoarele de stat, include lichidităţi pentru situaţii de urgenţă şi injecţii de capital pentru creditorii cu probleme. Băncile care au nevoie de bani vor putea să ceară preventiv recapitalizare.
Aprobarea Parlamentului pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro a fost necesară pentru a-i permite statului italian să contracteze noi datorii.
Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, cea mai veche bancă din lume, va fi prima care va solicita finanţare conform acestui program, după ce, în decembrie, nu a reuşit să obţină bani de la investitori privaţi. BCE i-a cerut creditorului italian să strângă 8,8 miliarde de euro pentru consolidarea bilanţului, conform planului de recapitalizare solicitat de Monte Paschi. În prezent, părţile discută pe marginea unui nou plan de redresare, care trebuie aprobat de autorităţile europene.
Un eventual faliment al "Monte dei Paschi" ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro.
Naţionalizarea Monte dei Paschi, care ar fi cea mai mare din Italia după anii 1930, ar putea fi urmată de salvarea altor bănci, printre care Veneto Banca SpA şi Banca Popolare di Vicenza.
• Grup de lucru pentru atragerea firmelor financiare din Londra în Italia, după Brexit
Italia a înfiinţat un grup de lucru în vederea atragerii firmelor financiare din Londra după ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), oferind reduceri de taxe pentru angajaţii cu înaltă calificare, potrivit Bloomberg. Astfel, Italia încearcă să convingă băncile, firmele de private equity şi cele de gestionare a activelor să se mute la Milano.
Ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, şi primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, urmau să se întâlnească ieri, la Milano, cu directori ai unor firme de servicii financiare ca să-i convingă să părăsească Marea Britanie după Brexit.
Padoan a afirmat că Italia a aprobat un pachet de măsuri care includ exceptarea de la plata impozitelor timp de trei ani pentru 90% din remuneraţia profesorilor şi cercetătorilor, precum şi exceptarea de la plata impozitelor timp de cinci ani pentru 50% din remuneraţia directorilor şi experţilor.
"Am eliminat dezavantajele competitive cu alte state europene, Italia devenind una dintre cele mai atractive destinaţii pentru piaţa forţei de muncă. În următoarele luni, grupul de lucru se va întâlni la Londra şi la New York, cu reprezentanţii companiilor - în special cele din industria serviciilor financiare", a anunţat Fabrizio Pagani, şeful echipei ministrului italian de Finanţe.
Amintim că, luna trecută, premierul britanic Theresa May a declarat că ţara sa va părăsi piaţa unică europeană, măsură care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi. Guvernul de la Roma va coordona un grup de reprezentanţi ai Băncii Centrale a Italiei, ai Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare (Consob) şi ai oraşului Milano pentru negocieri cu firmele şi instituţiile care caută alternative în UE.
Milano, alături de Dublin, Frankfurt şi Paris, ar putea fi unul dintre principalii câştigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra.