• Oficialii grupului petrolier au înaintat apel, însă şansele de reuşită sînt aproape inexistente
• Mihail Hodorkovski spune că procurorii ruşi încearcă "să fabrice" dovezi privind vinovăţia sa
Grupul petrolier "Iukos", odinioară cel mai mare exportator de ţiţei din Rusia, a pierdut procesul înaintat la o instanţă de falimente din Houston (SUA), referitor la confiscarea activelor sale de către guvernul de la Kremlin. O astfel de înfrîngere ar putea însemna finalul companiei petroliere. "Dată fiind importanţa cazului < Iukos > pentru economia Rusiei, el ar trebui audiat de o instanţă care să fie mai convenabilă pentru oficialii guvernamentali şi creditori", a declarat judecătorul Letitia Clark, de la tribunalul din Houston, care a respins solicitarea "Iukos" pentru declararea falimentului.
"Decizia înlătură în mod efectiv una din ultimele încercări dis-perate ale < Iukos >", susţine Donald Coxe, preşedinte al "Harris Investment" din Chicago.
Sentinţa dată de instanţa americană vine după mai bine de un an de conflict între administraţia condusă de Vladimir Putin şi "Iukos", conflict care a lăsat aproape fără valoare grupul petrolier. În plus, respingerea petiţiei vine chiar în momentul în care preşedintele american George W. Bush, aflat într-o vizită în Europa, l-a sfătuit pe Vladimir Putin să-şi ducă la îndeplinire angajamentul privind democraţia. Asta, în condiţiile în care oficialii "Iukos" pretind că autorităţile ruse vor "să pună mîna" pe compania petrolieră.
După publicarea sentinţei mai sus menţionate, "Iukos" a depus o moţiune (apel) la curtea din Houston, solicitîndu-i acesteia să reexamineze dosarul şi să îi asigure un nou proces.
Directorul executiv al grupului, Mihail Hodorkovski, a fost arestat în octombrie 2003, în baza acuzaţiilor de fraudă şi evaziune fiscală. Acesta se declară, însă, nevinovat. "Nu mă consider vinovat de nici una din acuzaţiile care mi se aduc", a declarat Hodorkovski, la finele săptămînii trecute, adăugînd: "Procurorii nu au adus nici o probă, însă încearcă să creeze dovezi".
La data de 14 decembrie 2004, "Iukos" a cerut protecţia Legii falimentului (Capitolul 11) la instanţa din Houston, obţinînd un ordin care bloca licitaţia "Iuganksneftegaz", principala divizie de producţie a grupului. Guvernul rus a ignorat ordinul, scoţînd la licitaţie, la data de 19 decemebrie, divizia menţionată. Aceasta a fost vîndută unei firme "fantomă", deţinută în prezent de compania de stat "Rosneft".