IULIE FINANCIAR Declin pe linie pentru indici, la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2020

Declin pe linie pentru indici, la BVB

Scădere de 1,53% în cazul BET-FI şi de 4,39% pentru BET-NG

Rulaj mediu zilnic de numai 29,6 milioane de lei, cu 17% sub cel din iunie

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut deprecieri, în iulie, într-o lună în care pieţele europene au fost preponderent în scădere, în timp ce indicii burselor din Statele Unite au cunoscut creşteri, Nasdaq urcând la noi maxime istorice.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un recul de 3,25%, la 8.377,89 puncte, iar BET-XT, ce urmăreşte traseul celor mai tranzacţionare 25 de titluri de la bursa noastră, s-a depreciat cu 3,03%, până la 765,24 puncte.

În Europa, indicele STOXX 600 a scăzut de 1,11%, în iulie, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a rămas aproape neclintit, cu un avans de doar 0,02%, iar FTSE 100 al pieţei londoneze a avut un recul de 4,41%.

Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 2,38%, în luna recent încheiată, în timp ce S&P 500 a crescut cu 5,51%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 6,83%.

Referitor la evoluţia din iulie a pieţei din Statele Unite, Matthew Frankel contribuitor la The Motley Fool a apreciat, într-un articol din 1 august: "În ciuda numărului crescut de cazuri de coronavirus, S&P 500 este acum «pe verde» în 2020, alimentat îndeosebi de câştigurile puternice ale celor mai mari companii din SUA şi de speranţele privind disponibilitatea unui vaccin, până la finalul anului (...). Întrucât economia Statelor Unite a încetinit dramatic în semestrul al doilea, ne aşteptam în general la câştiguri corporatiste slabe, dar până acum nu au existat multe surprize negative. De fapt, în multe cazuri s-a întâmplat contrariul".

Creştere de 38,4% pentru TeraPlast, într-o lună în care compania a anunţat vânzarea liniilor de afaceri operate de TeraSteel

La Bucureşti, din indicele BET, doar două companii şi-au prezentat rezultatele aferente primului semestru din 2020, în luna trecută.

Debutul a fost dat de TeraPlast (TRP), producătorul de materiale de construcţii raportând în data de 27 iulie un profit net de 29,54 milioane lei, dublu faţă de cel din primele şase luni ale lui 2019, în condiţiile unei creşteri de 16,9% a veniturilor din contractele cu clienţii, la 486,64 milioane de lei.

În data de 27 iulie, acţiunile TRP au avut un salt de 13,85%, la 0,444 lei, după ce în şedinţa anterioară de tranzacţionare, din data de 24 iulie, după închiderea sesiunii bursiere, compania a anunţat încheierea unui contract privind vânzarea liniilor de afaceri operate de TeraSteel către Kingspan Group, pentru un preţ estimat de circa 400 milioane lei.

Per ansamblu, la nivelul lunii iulie, acţiunile producătorului de materiale de construcţii au cunoscut o creştere impresionantă de 38,44%, la 0,425 lei, de departe cea mai bună evoluţie din indicele BET, în luna recent încheiată.

Cu preţul petrolului mult sub cel din primele şase luni ale anului anterior şi cu volume ale vânzărilor mai reduse, OMV Petrom (SNP) a raportat, pentru primul semstru al anului, un profit de 867 milioane lei, în scădere cu 56%, în timp ce pentru trimestrul al doilea profitul net a fost de 214 milioane lei, cu 74% sub cel din primele trei luni ale lui 2019.

Totuşi, piaţa a dat semne că a anticipat rezultatele grupului petrolier, în condiţiile în care la data de 29 iulie, când compania şi-a publicat situaţia de la jumătatea anului, cotaţia SNP a cunoscut un declin de numai 0,32%, pe fondul unui volum de 4,2 milioane de acţiuni, sub media zilnică a lunii anterioare, de circa 5,1 milioane de unităţi. În luna tocmai încheiată, acţiunile SNP au scăzut 4,32%, la 0,31 lei, în majoritatea zilelor rulajele fiind reduse comparativ cu cele obişnuite pentru titurile acestui emitent.

Pe lângă TeraPlast, alte companii din indicele BET ale căror acţiuni s-au apreciat în luna iulie au fost: Transelectrica (TEL), ce au urcat cu 6,9%, la 21,7 lei, Nuclearelectrica, cu un plus de 5,75%, până la 16,58 lei şi MedLife (M), cu un avans de 4,86%, la 36,7 lei.

Declin de 10,82% pentru Romgaz, sub influenţa înregistrării datei ex-dividend

La polul opus, cea mai mare scădere a cotaţiei dintre titlurile componente ale principalului indice al pieţei a fost înregistrată de Romgaz (SNG), acţiunile producătorului de gaze naturale înregistrând un declin de 10,82%, la 28,45 lei.

Declinul vine şi în contextul în care, în data de 2 iulie a fost înregistrată corecţia ex-dividend de 5,02%, pentru distribuţia de 1,61 lei.

După Romgaz, alte titluri cu scăderi importante ale cotaţiilor în luna iulie au fost au fost Sphera Franchise Group (SFG), ce au coborât cu 7,67%, la 13,85 lei şi Banca Transilvania (TLV), a căror cotaţie s-a depreciat cu 6,1%, la 2 lei.

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 26,36% pentru SIF Transilvania şi 68,16% în cazul SIF Banat-Crişana

În luna ce a marcat căderea pragului de deţinere la SIF-uri, indicele BET-FI, care pe lângă cele cinci societăţi de investiţii financiare include şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,62%, la 42.146,06 puncte.

Din cadrul său, singurele titluri care s-au apreciat în luna tocmai încheiată au fost cele ale SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 1,97%, la 0,724 lei, în mare parte pe fondul unui rulaj zilnic inferior mediei ultimei luni de tranzacţionare.

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) aferentă lunii iunie situate între 26,36% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 68,16% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 20,3%, peste obiectivului avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

Tranzacţii de 151,55 milioane lei cu acţiunile Banca Transilvania, emitentul cu cel mai mare rulaj, luna trecută

În iulie, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 680,86 milioane de lei, cu 4,51% mai mică decât cea consemnată în iunie, în timp ce valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a coborât cu 16,96%, la 29,6 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare, cu mult sub media zilnică a acestui an, de circa 42,34 milioane lei.

În luna recent încheiată, conform datelor prezentate în Buletinul Lunar al BVB, au avut loc 57.765 de tranzacţii cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al Bursei, cu 20,22% mai puţine decât în iunie, prin transferurile din iulie fiind schimbate 421,08 milioane de titluri, cu 1,06% peste cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii de aproape 151,55 milioane de lei, titlurile TLV ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii iulie, fiind urmate de acţiunile FP, care au cumulat transferuri de 93,60 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care s-au ridicat la 58,33 milioane de lei.

La data de 31 iulie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 132,75 miliarde de lei, în scădere cu 4,06% faţă de cea consemnată la finele lunii iunie.

Luna aceasta şi-au publicat sau îşi vor publica rezultatele financiare pentru primul semestru toate companiile importante de la BVB, cea mai aglomerată zi din acest punct de vedere fiind vineri, 14 august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb