JACKPOT Acţiunile operatorului portuar "Socep", plasamentul anului trecut

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 ianuarie 2011

Acţiunile operatorului portuar "Socep", plasamentul anului trecut

O creştere de 143,22% au înregistrat acţiunile operatorului portuar "Socep" Constanţa (simbol SOCP), pe parcursul anului trecut, aducând cel mai mare randament din piaţă celor inspiraţi să le achiziţioneze în prima şedinţă bursieră din 2010. Acţiunile SOCP au încheiat anul la 0,37 lei/unitate, o apreciere spectaculoasă fiind consemnată în a doua parte a lunii septembrie.

Evoluţia cursului SOCP a avut la bază interesul celor doi acţionari principali, respectiv grupul "Celco", deţinut de verii Duşu şi grupul "Transport Trade Services" (TTS), controlat de omul de afaceri Mircea Mihăilescu, de a-şi întări poziţia în cadrul companiei.

Astfel, la 30 noiembrie 2010, Grupul DD Constanţa deţinea 32,75% din capitalul "Socep", în timp ce TTS controla 14,03%. "Celco" Constanţa şi Samara Stere avea participaţii de 11,10%, respectiv 10,51%.

TTS este unul dintre cei mai mari operatori de transport din ţara noas­tră, acţionând mai cu seamă în zona transportului naval prin intermediul flotei fluviale deţinută de compania "Navrom" şi pe segmentul de trans­port feroviar prin firma "Transfer International Spedition" (TIS).

Afacerile "Socep" Constanţa au scăzut în primele nouă luni ale aces­tui an cu 10,3% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 34,8 milioane de lei la 31,2 milioane de lei, în timp ce profitul s-a restrâns chiar cu 29,4%, de la 846.180 de lei la 597.067 lei.

Plus de 36,27% pentru investitorii în aur

Randamente semnificative în 2010 au înregistrat şi cei care şi-au îndreptat investiţiile către aur. Metalul galben s-a apreciat cu 36,27%, anul trecut, Banca Naţională afişând un curs de 145,35 lei/gram, pe 31 decembrie 2010.

În faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare, investitorii au continuat să se refugieze în metalul preţios, în 2010, care a atins maxime după maxime. Pe piaţa din New York, aurul a încheiat anul cu o apreciere 30%, la 1421,40 dolari/uncie.

Câştigătoare s-au dovedit a fi şi plasamentele în fonduri de investiţii, dintre acestea cel mai bun randament aducându-l fondul de acţiuni "Omninvest", administrat de SAI SIRA. Unităţile "Omnivest" au ajuns la 4,8977 lei la finalul lui 2010, după o apreciere de 16,96%, raportată la moneda europeană. Fondul "Omninvest" cumulează active de 2,5 milioane lei, potrivit raportării de la finele lunii noiembrie 2010.

Cei care s-au orientat, la începutul anului trecut, către un portofoliu similar indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, au avut de câştigat 9,38% peste suma investită, dacă şi-au vândut deţinerea în ultima şedinţă a anului.

SIF-urile au adus pierderi

Indicele extins, BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursă, inclusiv SIF-urile, a consemnat o scădere de 0,81%, în special pe seama evoluţiei societăţilor de investiţii financiare. Un plasament pe un an de zile în acestea, potrivit indicelui BET-FI, ar fi adus investitorilor o scădere de 11,32%.

Tradiţionaliştii care au preferat, la 4 ianuarie 2010, să constituie depozite în euro la "ATE Bank", Banca Carpatica sau Marfin Bank au obţinut în continuare randamente uşoare, de 0,29%. Investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la bănci s-au dovedit însă neinspiraţi, marcând pierderi la această categorie de plasament. Cei care ar fi optat pentru una din băncile RIB, Royal Bank of Scotland, ING Bank sau Millenium ar fi pierdut cel mai puţin, respectiv 0,70% din plasament, acestea având cele mai bune oferte de pe piaţă.

Cei care au preferat să îşi păstreze banii "la ciorap" au consemnat deprecieri uşoare, cu 1,36%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb