Jaful de la "Domeniile Statului"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică #Fondul Proprietatea / 13 octombrie 2008

Jaful de la "Domeniile Statului"

Şeful ADS, urmărit penal pentru o retrocedare de 100 de milioane de euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început, la data de 23 septembrie 2008, urmărirea penală împotriva preşedintelui Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Daniel Drăgan.

Şeful ADS este cercetat pentru restituirea unui teren de 147 de hectare, în Popeşti-Leordeni, către o personă fizică, în dauna intereselor statului.

Procurorii au reţinut, pe numele său, "infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial", conform unui document al DNA, remis la solicitarea redacţiei.

Terenul este evaluat, în prezent, la peste 100 de milioane de euro, iar beneficiarul, Nicolaide Dumitru Constantin, în vârstă de 97 de ani, nu putea să revendice cel mult 56 de hectare, în calitatea sa de moştenitor al familiei Georgiade.

Ancheta DNA a început ca urmare a unei plângeri depuse de reprezentanţii "SC Agropol Popeşti-Leordeni SA" - societate ce deţine în concesiune terenul în cauză, pe care a plantat o livadă.

Compania îl acuză pe şeful ADS că a vrut să-i îmbogăţească pe cei care se află în spatele acestor acţiuni de retrocedare.

Plângerea societăţii este confirmată şi de un document al Ministerului Agriculturii, care coordonează activitatea ADS.

Potrivit documentului: "Nicolaide a primit despăgubiri băneşti, în 2002, pentru construcţii, suprafaţa de 50 de hectare teren arabil şi 10 hectare de pădure, rezolvându-se practic reconstituirea dreptului de proprietate pentru toţi moştenitorii familiei Georgiade, cererile ulterioare fiind lipsite de temei".

Documentul mai arată că Nicolaide îşi vânduse şi toate drepturile litigioase în 2005, iar cumpărătorii acestor drepturi au primit în compensare 10,25 hectare situate în Bucureşti.

Concluzia documentului este că toate solicitările ulterioare ale lui Nicolaide Dumitru pentru restituiri ca moştenitor al familiei Georgiade sunt lovite de nulitate.

În ciuda acestui fapt, Nicolaide depune o nouă cerere de retrocedare şi primeşte de la primăria Capitalei 11,3 hectare în Bucureşti (zona Laromet).

În plus, de la ADS mai primeşte 204,91 hectare în Popeşti-Leordeni.

Suprafaţa i-a revenit conform unei decizii din 2007 a şefului ADS, Daniel Drăgan.

Ulterior, cele 204,91 hectare au fost restrânse la 147 de hectare ca urmare a aplicării coeficienţilor de corecţie, datorită transformării din teren agricol, în teren pentru livadă.

Curios este faptul că Primăria Capitalei i-a dat cele 11,3 hectare lui Nicolaide la zece luni după ce înaintase dosarul de soluţionare către ADS,

deci dosarul nu se regăsea în sediul primăriei, la momentul retrocedării.

Decizia a fost emisă în baza Legii 10/2001 - legea imobilelor preluate abuziv - cu înălcarea flagrantă a acesteia în cazul "Popeşti-Leordeni".

Şi asta deoarece, potrivit plângerii "Agropol", cele 147 de hectare au fost restituite în baza Legii Reformei Agrare, iar terenurile naţionalizate în baza acesteia nu fac obiectul Legii 10/2001.

Totodată decizia nu a avut girul comisiei juridice a ADS, iar procesul verbal s-a întocmit "fără deplasare la faţa locului, în absenţa reprezentanţilor şi fără o delimitare clară a amplasamentului în raport cu vecinii", după cum se arată în plângere.

"Putem afirma că ADS nu a acţionat cu fermitate pentru protejarea domeniului public al statului pe care îl are în administrare, a încălcat prevederile actelor normative, reconstituind dreptul de proprietate al domnului Nicolaide Dumitru în mod nejustificat şi fără verificări temeinice, pe suprafaţa totală de 159,66 hectare, din care 138,66 hectare de livadă", se arată în documentul oficial, remis redacţiei.

Contactat de noi, Daniel Drăgan a încercat să ne explice că toate oalele s-au spart în capul lui, total nejustificat.

Drăgan ne-a spus că decizia referitoare la Nicolaide a fost adoptată de către Consiliul de Administraţie al ADS, prin două hotărâri, cu mult înainte de numirea sa în fruntea agenţiei.

"Deciziile Consiliului de Admnistraţie sunt executorii pentru orice preşedinte, deci a trebuit să le semnez", ne-a explicat Drăgan, care a susţinut: "Nu consider că aş fi greşit cu ceva!".

Întrucât imobilul retrocedat era ocupat de investiţiile Agropol, Nicolaide a solicitat ADS să revoce acea decizie, demers acceptat de către agenţie, mai explică Daniel Drăgan.

Şeful ADS ne-a precizat că Nicolaide va fi despăgubit cu acţiuni la Fondul Proprietatea, sau va primi o altă suprafaţă de teren în echivalent.

De numele Nicolaide se leagă mai multe retrocedări ce au avut loc în ultimii ani.

În contul celor 56 de hectare preluate de statul român din proprietatea familiei Georgiade, Nicolaide a primit următoarele:

14 hectare de teren pe raza comunei Mogoşoaia, măsuri reparatorii prin echivalent pentru suprafaţa de 10,25 hectare, în Bucureşti, 11hectare în Parcela Laromet,147,14 hectare de livadă de la ADS, şi 12,52 hectare la staţiunea pomicolă Băneasa.

Dar, în documentul oficial, sunt suspiciuni privind autenticitatea unor semănături ale lui Nicolaide, dar şi faţă de certificatul acestuia de moştenitor.

Procurorii verifică acum care au fost mecanismele prin care s-a făcut această afacere, în care Nicolaide pare să fie doar un paravan al altor interese.

Atenţia tuturor este îndreptată către efectele crizei financiare de pe pieţele internaţionale. Criza se dovedeşte a fi însă şi un paravan pentru mijmaşurile ce au loc pe plaiurile noastre.

Nicolaide mai are de luat bani de la stat

Din datele Ministerului Agriculturii rezultă că valoarea terenurilor cedate, nejustificat, de ADS lui Dumitru Nicolaide, este de peste 150 milioane de euro.

Conform documentelor, cele 147,14 hectare din Popeşti-Leordeni au fost evaluate de către ADS la 27 de milioane de euro.

La ora actuală suprafaţa este evaluată la peste 100 de milioane de euro.

Întrucât Nicolaide a renunţat la această suprafaţă (n.n. oficial din pricina investiţiilor Agropol), ADS va trebui să-l despăgubească cu acţiuni la Fondul Proprietatea sau cu un teren în altă locaţie.

În decizia ADS de admitere a cererii lui Nicolaide şi acordarea de compensări se specifică suma de aproximativ 295 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb