Noul film "Spectre", avându-l protagonist pe James Bond, a fost lansat recent pe marile ecrane, situându-se pe primul loc în topul încasărilor încă de la lansare.
În film, personajul C, şeful unui nou Serviciu britanic de Informaţii, care rezultă din fuziunea organizaţiilor MI5 şi MI6, doreşte să creeze o agenţie de intelligence numită "Nine Eyes", care să combine cele mai importante reţele de spionaj din lume, însă Africa de Sud este singura care se opune înfiinţării acestei organizaţii. Ca să o convingă să fie de acord cu această structură, personajul C pune la cale un atentat terorist tocmai pentru a justifica existenţa unei astfel de agenţii internaţionale de spionaj.
Este posibil ca Sam Mendes, regizorul acestui film, să fi fost un om foarte bine informat, căci, la finalul săptămânii trecute, comisarul european însărcinat cu Afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a propus crearea unei Agenţii europene de informaţii, după atentatele din Paris care au scos în relief deficienţele în cooperarea între serviciile secrete, potrivit AFP.
Dimitris Avramopoulos şi-a justificat intenţia: "După atentatele de la Charlie Hebdo (în ianuarie, în Paris), am propus - şi acest lucru a fost făcut - crearea unui centru antiterorist în cadrul Europol (...). Dar cred că este timpul să facem un pas suplimentar înainte şi să creăm baza unei Agenţii europene a informaţiilor".
Întrucât informaţiile sunt, prin excelenţă, un domeniu ce ţin de suveranitatea naţională, crearea unei astfel de agenţii - un fel de FBI european - nu poate avea loc fără o schimbare a tratatelor, potrivit AFP.
Replica germanilor nu a întârziat, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, precizând: "Nu trebuie să ne risipim energia pe o Agenţie europeană de informaţii. Nu îmi pot imagina că putem renunţa la suveranitatea naţională. Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe îmbunătăţirea schimbului de informaţii între instituţiile deja existente. Acolo putem avea mai degrabă un adevărat câştig în termeni de securitate".
1. Noroc că mai există nemți în Europa
(mesaj trimis de Cristi C în data de 23.11.2015, 10:03)
Recunoașteți că așa este, măcar în acest caz. Altfel, de birocrați nealeși de nimeni și care nu reprezintă pe nimeni, deși conduc sute de milioane, și care mai au și accese centralizatoare, este plin la Bruxelles.