Compania Tokyo Electric Power (Tepco) va fi nevoită să arunce în Oceanul Pacific apa radioactivă de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, a declarat, marţi, ministrul japonez al Mediului, Yoshiaki Harada, transmite Reuters.
După ce centrala de la Fukushima a fost distrusă de un cutremur şi un tsunami în 2011, compania Tepco a colectat în rezervoare peste 1 milion de tone de apă contaminată din conductele de răcire utilizate pentru prevenirea topirii miezului radioactiv, informează News.ro.
Compania de utilităţi a anunţat că va rămâne fără spaţiu de depozitare până în 2022.
"Singura opţiune va fi să aruncăm apa în ocean şi să o diluăm. Guvernul va discuta acest lucru, dar doresc să ofer opinia mea", a spus Yoshiaki Harada.
Guvernul aşteaptă opinia unei comisii de experţi, înainte de a lua o decizie finală.
Harada nu a spus ce cantitate de apă va trebui să fie aruncată în ocean.
Oficiali ai Tepco nu au fost disponibili pentru comentarii.
Aprobarea aruncării apei contaminate în mare ar putea să nemulţumească statele vecine, precum Coreea de Sud, care luna trecută l-au convocat pe un oficial al ambasadei japoneze pentru a explica cum va rezolva Japonia problema apei radioactive de la Fukushima.
Relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud sunt deja tensionate din cauza unei dispute legată de acordarea de compensaţii coreenilor obligaţi să muncească în fabrici japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Centralele nucleare aflate pe coastele marine aruncă în mod obişnuit apă care conţine tritium, un izotop al hidrogenului considerat a fi relativ inofensiv.
Tepco, care se confruntă şi cu opoziţia pescarilor locali, a recunoscut anul trecut că apa din rezervoarele sale conţine şi alte substanţe periculoase, pe lângă tritium.