Jeffrey Franks, şeful misiuni Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, a declarat că ţara noastră a înregistrat progrese de la ultima vizită a fondului. Domnia sa a declarat că creşterea economică de 2,5% de anul trecut a fost peste aşteptări, însă pentrul anul acesta evoluţia econimiei urmează să fie mai modestă. Posibila recesiunea din Zona Euro va afecta ţara noastră, însă politicile de ajustare ale guvernului urmează să contribuie la atenuarea acestui efect, iar creşterea economică preconizată pentru acest an este de 1,5%-2% peste media europeană, potrivit lui Jeffrey Franks.
Inflaţia va continua să scadă şi în acest an, urmând să se încadreze în intervalul de ţintire al Băncii Naţionale a României (BNR), ceea ce atestă credibilitate mecanismului BNR de ţintire a inflaţiei, nea declarat domnia sa.
Reformele dificile adoptate de către ţara noastră au creat premise de stabilitate şi creştere economică, ceea ce urmează să ne permită să facem faţă furtunii financiare mai bine decât am făcut-o în trecut şi decât urmează să o facă, în prezent, alte state europene, conform şefului FMI.
Jeffrey Franks consideră că rezultatele bune au început deja să se arate, un exemplu în acest fel fiind răspunsul din partea investitorilor la emiterea de obligaţiuni denominate în dolari de săptămâna trecută.
Bugetul pentru acest an se află pe direcţia cea bună, potrivit domniei sale. Cu toate acestea şeful misiunii FMI în România a identificat trei provocări cărora ţara noastră va trebui să le facă faţă în acest an. Prima astfel de provocare constă în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi a calităţilor cheltuielilor cu investiţiile publice. Cea de-a doua provocare constă în reformarea sistemului sanitar. Şeful misiunii FMI a declarat că reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale înţeleg îngrijorările publice cu privire la proiectul noii legi a sănătăţii. "Însă sistemul sanitar din România este defect şi nu poate continua fără reforme semnificative", a declarat domnia sa.
Jeffrey Franks a precizat că un FMI a convenit cu guvernul că un nou proiect al Legii Sănătăţii trebuie supus unei dezbateri publice, pentru a câştiga suportul majorităţii populaţiei. Cea de-a treia provocare pe care şeful misiunii FMI în România a identificat-o constă în eliminarea arieratelor care continuă să se adune. Cea mai mare problemă o reprezintă arieratele întreprinderilor de stat, iar rezolvarea sa necesită implementarea unor reforme profunde. În acest domeniu există şi veşti bune, guvernul reuşind până în prezent să atingă toate ţintele fixate, a declarat domnia sa.