JENS STOLTENBERG ŞI PETRO POROŞENKO, CONFERINŢĂ DE PRESĂ COMUNĂ LA BRUXELLES NATO se declară un partener fidel al Ucrainei

Tatiana Miu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 decembrie 2015

NATO se declară un partener fidel al Ucrainei

Vizita preşedintelui de la Kiev, Petro Poroşenko, la Bruxelles este un exemplu al felului în care relaţia dintre NATO şi Ucraina se dezvoltă, întărind parteneriatul nostru, a afirmat la conferinţa de presă de astăzi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Prezenţa şefului de stat în "inima" CE este consemnată într-un moment crucial, atât pentru Europa, cât şi pentru Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică rămâne alături de această ţară, oferind sprijin politic şi practic, precum şi ajutor în implementarea acordurilor de la Minsk.

"Există un risc ca violenţele să reînceapă. Ucraina încă nu a reluat controlul complet asupra graniţelor sale, iar Rusia nu şi-a retras încă trupele şi echipamentele. În plus, grupurile ilegale nu au fost dezarmate. Este vital să ne asigurăm că toate părţile îşi onorează angajamentele, iar Rusia are o responsabilitate deosebită în acest sens. NATO şi aliaţii săi vor continua să acorde sprijin practic Kievului, prin fondurile care au ajutat la modernizarea diferitelor segmente ale forţelor armate ucrainene, oferim consultanţă ministerului Apărării din acest stat şi asigurăm pregătirea diferitelor unităţi militare.

Ucraina şi-a demonstrat angajamentul în implementarea reformelor, esenţiale pentru a construi un stat democratic puternic şi importante nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru securitatea Europeană", a susţinut Stoltenberg. Adresându-se direct preşedintelui Poroşenko, acesta a afirmat că "NATO vă este un prieten fidel şi un partener puternic".

În intervenţia sa, şeful de la Kiev a amintit de acţiuni simbolice din timpul vizitei secretarului general în Ucraina, care demonstrează încrederea dintre cele două părţi. Poroşenko a menţionat că, la rândul său, a vizitat în această dimineaţă SHAPE (sediul Alianţei), unde a purtat discuţii fructuoase cu generalul Breedlove, făcând schimb de idei cu oficialii NATO în legătură cu posibilităţile de a contracara prezenţa militară în creştere a Rusiei, în special în regiunea Donbas. Poroşenko l-a informat pe oficialul Alianţei în legătură cu numărul trupelor de ocupaţie aflate în estul Ucrainei, precum şi despre situaţia din Crimeea şi militarizarea peninsulei. "Numai prin acţiuni comune putem contracara această ameninţare", a afirmat liderul de la Kiev.

Vorbind despre prezenţa rusească din estul Ucrainei, Jens Stoltenberg a amintit că s-a afirmat de mai multe ori că existenţa trupelor în regiune a fost confirmată din numeroase surse şi astăzi de către preşedintele Putin. Liderul de la Kremlin a spus că au existat persoane în est care au executat operaţiuni militare, ceea ce înseamnă o nerespectare a acordurilor de la Minsk.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat şi paşii viitoarei colaborări dintre cele două părţi, precum şi despre summitul de la Varşovia, ce se va desfăşura în 2016, la care Ucraina va lua parte. Ţelul Kievului este să asigure compatibilitatea dintre trupele sale şi cele ale Alianţei până în 2020, iar Poroşenko este sigur că vor fi aplicate în mod eficient reformele necesare în acest sens, pentru a ridica forţele armate ucrainene la standardele NATO şi că, prin semnarea acordului de ieri, vor fi întărite capabilităţile de apărare ale Alianţei.

Jens Stoltenberg a mai afirmat că se va continua întărirea parteneriatului, iar la summitul de la Varşovia, cu siguranţă va exista o confirmare a progresului înregistrat de Ucraina în domeniul reformelor, că se va exprima solidaritatea cu acest stat şi se vor găsi noi modalităţi de a extinde cooperarea în diferite domenii. Se are în vedere o cooperare în domeniul industriei apărării.

Petro Poroşenko a amintit că summitul NATO din anul 2014 a venit într-un moment crucial pentru Ucraina, la 5 septembrie fiind încheiat primul acord de la Minsk. Şeful de la Kiev consideră că Alianţa Nord-Atlantică este singurul mecanism eficient care a rămas după agresiunea din partea Rusiei, care a distrus mecanismul Consiliului de Securitate al ONU, în momentul în care un membru permanent al acestuia a devenit stat agresor. Este necesar să se găsească un format care să apere securitatea globală şi regională în Ucraina. Aşadar, summitul de anul viitor este extrem de important, a precizat Poroşenko.

În ceea ce priveşte "mini-summitul" de ieri, între Uniunea Europeană şi Ucraina, acesta a fost un eveniment unic, fiind pentru prima dată în istoria dialogului dintre cele două părţi când au participat şefi ai tuturor instituţiilor europene: Jean-Claude Juncker, Donald Tusk şi Martin Schultz, precum şi alţi lideri ai UE.

Au fost discutate aspecte importante ale cooperării, iar preşedintele ucrainean s-a declarat impresionat de discuţia candidă asupra tuturor punctelor de pe agendă. Acesta a primit, de asemenea, asigurări că în curând va fi luată o decizie privind prelungirea sancţiunilor impuse Rusiei pentru nerespectarea acordului de la Minsk, reliefând că Ucraina a îndeplinit toate condiţiile pentru ridicarea vizelor. Preşedintele şi-a exprimat speranţa că acest eveniment va avea loc în prima jumătate a anului 2016, iar ţara sa va continua pe drumul reformelor.

Este important să subliniem hotărârea Uniunii şi a Kievului ca DCFTA să intre în vigoare de la 1 ianuarie, în pofida noii runde de război comercial, a mai afirmat şeful statului ucrainean. "Am avut nişte discuţii de pregătire pentru această eventualitate, în ceea ce priveşte oportunităţile ca produsele noastre să intre pe pieţele europene", iar reacţia partenerilor UE a fost pozitivă.

Poziţia Uniunii în domeniul securităţii energetice a rămas neschimbată şi s-a afirmat că proiectul Nord Stream 2 este pur politic - o tentativă de a pune presiune pe Kiev şi pe UE, un lucru inacceptabil. De asemenea, s-a discutat posibilitatea implicării companiilor europene în sistemul de transportare a gazelor din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ce propaganda de doi bani

    A remarcat oare Poroșenko faptul că Stoltenberg, un actor de balet, nu a menționat cuvântul "Crimeea" în mesajul lui (a cărui traducere este destul de bună, dar nu perfectă, făcută de dna Tatiana).

     

    De la "agresiune", "ocupație", etc, NATO nici măcar nu mai menționează într-o cuvântare oficială numele Crimeea. Nu mai există. Ucrainienii n-au înțeles acestă parte. 

     

    Referitor la traducere, ea este bună. O nuanta pe care dna Tatiana nu a cuprins-o este prietenia NATO-Ucraina este dependentă de ceva. 

     

    NATO a spus asta: 

    "Continued progress on reforms and political stability is essential.... 

    And I urge you to continue on this path. 

    .... 

    And as you undertake this important work at a critical time in Ukraine’s history, you have a committed friend and a strong partner in NATO." 

    În traducerea și adaptarea corectă, dna Tatiana, NATO spune că au fost niște reforme dar că NATO insistă ca munca ("I urge you") să continue. Și DACĂ ea va continua ("and as you undertake"), ATUNCI NATO este un prieten fidel ... etc. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb