JENS WEIDMANN, BCE  Accesul firmelor britanice de servicii financiare la piaţa unică, sub semnul întrebării

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 septembrie 2016

 Accesul firmelor britanice de servicii financiare la piaţa unică, sub semnul întrebării

Instituţiile financiare cu sediul în Marea Britanie vor pierde dreptul să opereze în Uniunea Europeană dacă, în urma Brexitului, Regatul Unit nu rămâne cel puţin membru în Spaţiul Economic European (SEE), a avertizat ieri Jens Weidmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, conform Agerpres.

"'Dreptul la paşaport este legat de piaţa unică şi va fi oprit automat dacă Marea Britanie nu va fi cel puţin membru al Spaţiului Economic European", a explicat Jens Weidmann, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).

Spaţiul Economic European a intrat în vigoare în 1994, înglobează 31 de ţări, inclusiv cele 28 de state membre ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Guardian, Jens Weidmann a declarat că se aşteaptă ca unele instituţii financiare cu sediul în Regatul Unit să ia în considerare o relocare a birourilor lor după Brexit, dar această tendinţă nu se va transforma într-o mişcare de masă.

"Frankfurt este un centru financiar de prim rang şi sediul unor instituţii importante de supervizare şi reglementare. Este un oraş atractiv şi va saluta noii veniţi. Dar nu mă aştept la un exod în masă din Londra la Frankfurt", a declarat oficialul BCE.

Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a dat asigurări că va lupta ca firmele de servicii financiare din Marea Britanie să îşi păstreze accesul la piaţa unică din Uniunea Europeană.

Recent, Philip Hammond a apreciat că serviciile financiare au fost cea mai afectată industrie de turbulenţele politice provocate de Brexit, după ce în iunie britanicii au votat pentru ieşirea din UE.

"Accesul la piaţa unică este de o importanţă crucială pentru această industrie", a declarat Philip Hammond.

Acesta a avertizat că există riscul ca industria bancară să se mute în alt oraş din Europa, dar a apreciat că acest lucru ar fi dificil.

Peste 40% din tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra. Politicienii şi directorii se laudă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb