Jerome Powell: "S-ar putea să nu fie nevoie să mărim dobânzile atât de mult pe cât ne aşteptam"

S.B.
Internaţional / 20 mai 2023

Jerome Powell: "S-ar putea să nu fie nevoie să mărim dobânzile atât de mult pe cât ne aşteptam"

Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat vineri că stresul din sectorul bancar ar putea însemna că ratele dobânzilor nu vor trebui să fie mărite atât de mult cât erau aşteptările, pentru a controla inflaţia, informează news.ro.

Vorbind la o conferinţă monetară de la Washington DC, liderul băncii centrale a menţionat că iniţiativele Fed folosite pentru a contracara problemele băncilor mijlocii au împiedicat în mare parte să apară scenariile cele mai defavorabile.

Dar el a remarcat că problemele de la Silicon Valley Bank şi de la alte instituţii financiare ar putea încă să se răspândească în economie.

"Instrumentele de stabilitate financiară au contribuit la calmarea condiţiilor din sectorul bancar. Evoluţiile de acolo, pe de altă parte, contribuie la înăsprirea condiţiilor de creditare şi este probabil să influenţeze creşterea economică, angajările şi inflaţia", a spus el în cadrul unui panel de politică monetară.

"Aşadar, ca rezultat, este posibil ca dobânda noastră de politică monetară să nu fie nevoie să crească atât de mult cum ar fi fost altfel necesar pentru a ne atinge obiectivele. Desigur, amploarea acestui lucru este foarte incertă", a adăugat el.

Powell a făcut aceste afirmaţii în timp ce pieţele anticipau în cea mai mare parte ca Fed să ia o pauză de la seria de creşteri ale ratelor pe care a început-o în martie 2022, la şedinţa sa viitoare din iunie.

În vara anului trecut inflaţia din SUA se afla la un nivel maxim în 41 de ani. În general, Powell a spus că inflaţia este încă prea mare.

"Mulţi oameni se confruntă în prezent cu o inflaţie ridicată, pentru prima dată în viaţa lor. Nu este un titlu de prima pagină pentru a spune că chiar nu le place", a spus Powell în timpul unui forumla care a fost prezent şi fostul preşedinte al Fed Ben Bernanke.

"Credem că eşecul de a reduce inflaţia nu numai că ar prelungi durerea, ci ar creşte, în cele din urmă, costurile sociale ale revenirii la stabilitatea preţurilor, provocând un prejudiciu şi mai mare familiilor şi întreprinderilor şi ne propunem să evităm acest lucru, rămânând neclintiţi în urmărirea obiectivelor noastre", a adăugat el.

Powell a caracterizat politica actuală a Fed ca fiind "restrictivă" şi a spus că deciziile viitoare vor depinde de date, în loc să fie un curs prestabilit.

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a majorat dobânda de referinţă a împrumuturilor la o ţintă de 5%-5,25%, de la aproape zero unde se afla încă de la începuturile pandemiei de Covid.

Economiştii, inclusiv cei de la Fed, au prezis de mult timp că majorările dobânzilor ar trage economia cel puţin într-o recesiune superficială, probabil mai târziu în acest an.

PIB-ul SUA a crescut sub aşteptări, într-un ritm anual de 1,1%, în primul trimestru, dar este pe cale să se accelereze la un avans de 2,9% în trimestrul al doilea, potrivit Fed din Atlanta.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. in opozitie cu d-nul Powell sustin ca dobanzile FED vor continua sa fie urcare nu la fiecare sedinta FED ci probabil o data da, o data nu pana la finalul trimestrului 1 / 2024.

    sunt curios cine va avea dreptate.  

    p.s. reamintesc ca la ultima runda de acest gen (inflatia e tranzitorie / vai, ne-a bubuit inflatia!) ei de la FED (si de la alte banci centrale din lume) sustineau ca inflatia e un fenomen tranzitoriu. Eu am sustinut ca se instaleaza inflatia naturala, cea multi-decada.  

    Sa vedem acum cum e situatia.  

    Eu sustin ca ciclul de marire al dobanzilor la USD NU s-a incheiat si el se va incheia la finalul trim 1/2024 = prin "incheiat" referindu-ma nu la un platou atins si mentinut (in cazul dobanzii USD) CI REFERINDU-MA LA PRIMA SCADERE A DOBANZII DE REFERINTA A USD (care va avea loc in Q1/2024).  

    1. Tu crezi ca ei nu stiu si tu stii? Ca s-au pacalit si tu nu?

      Nu prietene, ei o fac intentionat 

      Spun tranzitoriu, cand era evident ca nu este pentru ca Trump voia sa castige si bursa trebuia sa mearga mai sus. 

      Acum cand sentimentul este negativ, el spune ca nu mai mareste dobanda

      Da, corect... Pe ei nu'i intereseaza sa aiba dreptate, nu au orgoliul de a li se confirma previziunile false, urmaresc doar sa insele asteptarile desarte ale gloatelor ignorante sau nascute "ieri".

      eu cred ca a incheiat.. max 5.5 %... cu inflatia a nimerit o este ,, tranzitorie" :)) CPI in USA putem avea 2% in 2 luni... ADIO INFLATIE .. BUN VENIT DEFLATIE.... opec tot reduce oferta de petrol dar pretul se duce in jos desi cerere exista ... oare de ce? china a obosit serios si cu industria si cu sectorul manufacturier... adio revenire economica... avem nevoie de taieri de dobanzi ? eu cred ca nu - nici dupa q1 2024! dar trebuie reales biden ... asa ca... la manole am vazut saptamana asta cum sta treaba gata cu majorarea de dobanda trecem la devalorizare leu... pe undeva era de asteptat... doar asa mai echilibram balanta cu datoria de 50% din PIB.. POATE E NEVOIE DE O CRIZA ECONOMICA MAJORA POATE ASA INVATAM CA DOBANZILE ZERO ADUC DOAR BULE SPECULATIVE SI APARENTA DE BUNASTARE.. IAR DOBANZILE RIDICATE SUNT ANTIDOTUL.

      VA RECOMAND Walter Bagehot - Lombard Street: A Description of the Money Market (1873)  

      Lend freely.  

      At a high rate of interest.  

      On good banking securities 

      ...varianta apariției unui platou ar fi undeva anul acesta ? >> duce la o cădere a burselor (cel puțin eu asa îmi amintesc din istoria crizelor).

      Și totuși cum rămâne cu: "tine de bani pana prin Apr-Iun 2023; intri atunci pe minime si o sa imi zici atunci: multumesc banchere !" :)

      Eu am banii pregătiți .. 

    Stoparea ridicării dobânzilor pana inflația este mare, este un semn ca sistemul financiar-bancar sta "prost"

    Stoparea ridicării dobânzilor pana inflația este mare, este un semn ca sistemul financiar-bancar sta "prost"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb