Jihadiştii şi rebelii au cucerit cea mai mare parte a ţării. 16 civili ucişi într-un atac asupra oraşului Alep

A.F.
Internaţional / 30 noiembrie 2024

Jihadiştii şi rebelii au cucerit cea mai mare parte a ţării. 16 civili ucişi într-un atac asupra oraşului Alep

Jihadiştii şi facţiunile rebele aliate au cucerit cea mai mare parte din Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, într-o ofensivă fulgerătoare care s-a soldat cu peste 320 de morţi, a anunţat sâmbătă un ONG, o lovitură majoră pentru regimul lui Bashar al-Assad. Şaisprezece civili au fost ucişi, sâmbătă, în oraşul Alep într-un atac aerian efectuat "probabil" de Rusia, aliat al regimului sirian, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Cel puţin 16 civili au fost ucişi şi 20 răniţi când avioane de război, probabil ruseşti, au vizat vehicule civile într-o zonă a oraşului controlată de rebeli, a declarat OSDH, care dispune de o reţea extinsă de surse în Siria.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), care dispune de o vastă reţea de surse în ţara devastată de război, a semnalat, de asemenea, lovituri aeriene ruseşti înainte de zori asupra Alepului, primele din 2016, când regimul a recâştigat controlul oraşului din nord de la rebeli.

Sâmbătă după-amiază, un atac aerian a vizat "vehicule civile" într-o zonă din Alep controlată de rebeli, ucigând 16 civili, a precizat OSDH, adăugând că raidul a fost "probabil" efectuat de avioane ruse.

Aceste violenţe sunt primele de o asemenea amploare de mai mulţi ani în Siria, unde ostilităţile au încetat în general între beligeranţii susţinuţi de diverse puteri regionale şi internaţionale cu interese divergente în acest război devastator care a început în 2011.

Cu sprijinul militar esenţial al Rusiei, Iranului şi Hezbollahului libanez, regimul Assad a recâştigat controlul asupra unei mari părţi a ţării în 2015 şi asupra întregului oraş Alep în 2016. Cu toate acestea, zone vaste sunt încă în afara controlului său.

Jihadiştii din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida, şi facţiuni rebele siriene au lansat miercuri o ofensivă împotriva forţelor regimului în provinciile învecinate Idleb şi Alep, cucerind zeci de localităţi înainte de a intra vineri în oraşul Alep, a indicat OSDH.

HTS şi facţiunile aliate au cucerit cea mai mare parte a oraşului Alep, precum şi clădiri guvernamentale şi închisori", a continuat Observatorul.

Pentru a-şi sărbători intrarea în Alep, jihadiştii şi rebelii au mărşăluit pe străzi, au pozat în faţa cetăţii istorice, şi-au arborat steagul în faţa unei secţii de poliţie şi au dărâmat un portret al lui Assad, potrivit imaginilor AFP.

Armata siriană a confirmat prezenţa luptătorilor anti-regim în "mari părţi" din Alep şi a deplâns "zeci" de morţi şi răniţi în ofensivă.

Potrivit ultimelor cifre ale OSDH, 327 de persoane au fost ucise începând de miercuri: 183 de luptători HTS şi ai facţiunilor rebele, 100 de soldaţi sirieni şi membri ai forţelor pro-guvernamentale şi 44 de civili.

"Majoritatea civililor rămân în casele lor, iar instituţiile publice şi private sunt aproape toate închise" în Alep, un oraş cu aproximativ două milioane de locuitori şi plămânul istoric al ţării înainte de război, a declarat postul de radio proguvernamental Sham FM.

Directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, a declarat pentru AFP că jihadiştii şi rebelii, unii susţinuţi de Turcia, au cucerit rapid mari zone din Alep "fără a întâmpina o rezistenţă semnificativă".

"Nu au existat lupte" şi forţele regimului, precum şi "guvernatorul oraşului Alep şi comandanţii poliţiei şi securităţii s-au retras din centrul oraşului", a adăugat el.

"Liniile regimului s-au prăbuşit într-un ritm incredibil care a luat pe toată lumea prin surprindere', consideră Dareen Khalifa, expert la International Crisis Group.

Raid israelian la graniţa dintre Siria şi Liban

Şeful "guvernului" proclamat de HTS la Idleb (nord-vest), Mohammad al-Bashir, a declarat joi că ofensiva a fost lansată după ce "regimul a masat forţe pe linia frontului şi a bombardat zonele civile".

HTS şi rebelii controlează zone întinse din provincia Idleb, zone din Alep vecin, precum şi părţi din Hama şi Latakia. La rândul lor, kurzii sirieni au înfiinţat o administraţie autonomă cu o forţă militară în zone extinse din nord-estul ţării.

Armata turcă, care controlează mai multe zone din nordul Siriei, a cerut vineri "încetarea" "atacurilor" la Idleb după raidurile ruse şi siriene.

În ultimii ani, nord-vestul Siriei s-a bucurat de un calm precar, făcut posibil de o încetare a focului stabilită după o ofensivă a regimului în martie 2020, şi sponsorizată de Moscova şi Ankara.

Ofensiva jihadistă a fost declanşată în ziua în care a fost anunţat un acord de încetare a focului între Hezbollah şi Israel, care se aflau în război deschis de mai bine de două luni. Sâmbătă, Israelul a anunţat că a bombardat situri de la frontiera siriano-libaneză despre care a afirmat că au fost folosite de Hezbollahul pro-iranian pentru a transporta arme din Siria în Liban.

Declanşat în 2011 după reprimarea brutală a protestelor pro-democraţie, războiul complex din Siria a făcut o jumătate de milion de victime.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb