Jocurile Olimpice au început să fie urmărite de tot felul de controverse. Nicio ediţie nu mai poate începe dacă nu este precedată de o problemă, temele fiind dintre cele mai diverse. Nici Jocurile de iarnă de la Beijing nu fac excepţie. Mai mulţi activişti tibetani au organizat o manifestaţie la templul Acropole din Atena împotriva desfăşurării Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, în ajunul tradiţionalei ceremonii de aprindere a flăcării olimpice prevăzută. Trei activişti, două femei şi un bărbat, au fost arestaţi, conform poliţiei elene. Ei au arborat drapelul tibetan şi cel al "revoluţiei de la Hong Kong", scandând "Boicotaţi Beijing 2022" şi "Eliberaţi Tibetul". Flacăra Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă a fost aprinsă ieri pe anticul stadion din Olympia, din peninsula Peloponez, şi va fi predată organizatorilor chinezi azi pe stadionul Panathenaic din Atena.
La ceremonie au participat un număr limitat de membri ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), precum şi ai comitetelor elen şi chinez, preşedintele Republicii elene, Katerina Sakellaropoulou, şi a preşedintelui CIO, Thomas Bach.
Pe de altă parte, australianul John Coates, unul dintre vicepreşedinţii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a respins ideea că organismul ar putea cere Chinei să explice situaţia respectării drepturilor omului înainte de Jocurile de la Beijing (4 - 20 februarie 2022 ): "Noi nu suntem guvernul mondial, trebuie să respectăm suveranitatea ţărilor care găzduiesc Jocurile". Coates ca răspuns la o întrebare despre tratamentul Chinei faţă de minoritatea uigură: "'Nu avem capacitatea de a merge într-o ţară pentru a-i spune ce să facă acolo ... Nu este de competenţa noastră''. Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au acuzat Beijingul că au internat cel puţin un milion de uiguri în "'tabere de reeducare'' din Xinjiang, supunându-i pe unii la muncă forţată. Amnesty International a denunţat "'crimele împotriva umanităţii'', însă guvernul de la Beijing a respins toate acuzaţiile. Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing vor avea loc fără spectatori străini şi vor fi rezervate numai publicului chinez, din cauza pandemiei de Covid-19, a anunţat Comitetul Internaţional Olimpic. De asemenea, conform forului olimpic mondial, doar participanţii complet vaccinaţi vor fi scutiţi de carantină şi vor fi integraţi într-o "bulă" sanitară strictă. Ceilalţi sportivi şi oficiali care vor lua parte la JO 2022 vor trebui să respecte o perioadă de 21 de zile de izolare, cu excepţia derogărilor de la caz la caz, cu prezentarea unei "dovezi a scutirii medicale". Aceste decizii, comunicate de CIO, dar luate de organizatorii chinezi, sunt parte din pachetul de măsuri care va fi dezvăluit la sfârşitul acestei luni, pentru a împiedica transformarea Jocurilor de la Beijing într-un focar de propagare a virsului. Pe măsură ce situaţia epidemică evoluează - marcată atât de răspândirea variantelor Covid-19, cât şi de o acoperire vaccinală din ce în ce mai extinsă - opţiunile reţinute de responsabilii chinezi diferă de cele de la Tokyo. Astfel, desfăşurarea întrecerilor cu porţile închise este pentru moment exclusă, iar tratamentul sportivilor va depinde de statutul lor legat de vaccinare. "Bula" olimpică - o organizare cu circuit închis, pe care familia sportului mondial o cunoaşte acum foarte bine - se anunţă, de altfel, mai riguroasă decât în Japonia şi nu va permite amestecul concurenţilor cu populaţia, fiind prevăzută efectuarea unui test Covid zilnic pentru toţi participanţi la Jocuri.