Pandemia şi alegerile parlamentare care bat la uşă dăunează grav politicienilor. Cel puţin aşa reiese din leapşa pe care au început-o parlamentarii USR şi au preluat-o cei din PSD cu privire la propriile pensii speciale. O goană nebună după voturi, o joacă de-a demisia din Parlament, menite să le mai crească popularitatea în ochii alegătorilor, care oricum nu înţeleg ce se întâmplă în Legislativ şi care nu cunosc prevederile legii prin care au fost stabilite pensiile respective.
Faptele sunt limpezi. Reprezentanţii USR au anunţat în urmă cu două zile că intenţionează să demisioneze din Parlament, înainte de finalizarea mandatului, pentru ca să nu beneficieze de pensia specială. Imediat, într-un exces de zel, prin prisma şansei electorale ivite, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a decis să facă primul gestul de onoare. Astfel că el a anunţat, pe Facebook, încă de luni seara că demisionează din Parlament pentru a nu primi pensia respectivă.
Caimacul fiind luat de şeful PSD, lui Dan Barna şi aleşilor USR nu le-a mai rămas ieri dimineaţă decât să se prezinte în Parlament cu demisiile scrise şi semnate pe care le-au fluturat în faţa reprezentanţilor mass-media.
Atenţie, însă! Din textul demisiilor celor de la USR reiese fără echivoc că acestea intră în vigoare în 18 decembrie 2020, exact cu câteva zile înainte de dizolvarea actualului Parlament. Adică avem demisii cu termen. Mai mult, pentru ca la termenul respectiv să nu intre în vigoare demisia respectivă, Barna a cerut liderilor PSD şi PNL să convoace urgent Birourile Permanente Reunite pentru a pune pe ordinea de zi a unui plen reunit al Parlamentului, ce ar urma să aibă loc în această săptămână, abrogarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi.
Numai că preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, nu este un novice în politică. El a primit mesajul lui Barna, dar a plusat pentru a duce lucrurile în zona de siguranţă sau de interes a PSD.
"Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru dublarea alocaţiilor! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!", a scris Marcel Ciolacu, ieri, pe pagina oficială de Facebook.
Ce ar însemna acest lucru? Că plenul Parlamentului nu va avea loc dacă, în aceeaşi zi, nu vom avea o şedinţă de plen a Senatului, care să aibă şi cvorumul necesar desfăşurării. Şedinţă pe care social-democraţii o doresc deoarece vor să mai introducă pe ordinea de zi respingerea cererii de reexaminare a legii privind stabilirea de către Parlament a datei alegerilor parlamentare. Şedinţă care le-a fost boicotată, până acum, de trei ori de către PNL şi USR.
Prin gestul său, Marcel Ciolacu blochează, practic, orice discuţie privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari, ştiind că PNL şi USR nu vor fi de acord să lege şedinţa de plen a Parlamentului de una a Senatului.
• Kelemen Hunor: "Ciolacu şi cei de la USR nu renunţă la nimic"
Referitor la aceste aspecte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a calificat, ieri, drept "populism ieftin" gesturile liderului PSD, Marcel Ciolacu, şi parlamentarilor USR.
"Singura soluţie echitabilă şi corectă este, dacă vrem să vorbim despre pensiile speciale, ştergerea, abrogarea tuturor pensiilor, inclusiv pensiile magistraţilor şi pensiile foştilor securişti, ofiţerilor. Restul este un populism ieftin şi nu rezolvă absolut nimic. Trimiteţi-l pe domnul Ciolacu şi pe cei de la USR la doamna Violeta Alexandru de la Ministerul Muncii să le explice cum se calculează pensiile. Deci, ei nu renunţă la nimic. Aşa cum nu a renunţat domnul Ciolacu nici acum patru ani la nimic, când şi-a dat demisia cu o zi înainte de terminarea mandatului, nu va renunţa nici acum la nimic, nici el, nici cei de la USR", a declarat Kelemen Hunor, pentru RFI.
În consecinţă, asistăm pur şi simplu la acţiuni electorale, atât din partea dreptei politice - pentru că în horă a intrat şi PNL care prin vocea lui Florin Roman, liderul grupului deputaţilor liberali, a solicitat un plen comun pentru abrogarea pensiilor speciale -, cât şi din partea stângii, deoarece anunţarea de către Marcel Ciolacu a demisiei sale, a fost urmată şi de demisiile anunţate de deputaţii Marius Budăi - fost ministru al Muncii - şi Alfred Simonis - liderul grupului deputaţilor social-democraţi, cei doi precizând că vor demisiona, nu în 18 decembrie precum cei de la USR, ci în ultima zi de mandat.
Jocurile politice din Parlament sunt de proastă factură, atât timp cât,
în calitate de beneficiari ai pensiilor speciale, senatorii şi deputaţii pot renunţa foarte uşor la acestea: printr-o declaraţie la notariat şi o cerere la Casa de Pensii - aşa cum a făcut, de exemplu, Liviu Petrina, fost secretar al PNŢCD.
Referitor la renunţarea la pensia specială, acelaşi lucru îl susţine şi deputatul liberal Florin Roman:
"Legea spune în ce fel se poate renunţa la pensia specială, sunt doar trei situaţii: condamnare penală, renunţarea prin cerere scrisă venită din partea parlamentarului şi abrogarea legii. PNL susţine abrogarea în integralitate".
De aceeaşi părere este şi deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei şi vicepremier în guvernarea Dăncilă, care a afirmat, ieri, că dacă nu există cerere, nu există indemnizaţia - sau aşa numita pensie specială - deoarece aceste pensii sunt un drept, nu o obligaţie, şi se acordă doar la cerere.
"Astăzi, în Parlament a fost o întrecere pentru premiul «cea mai populistă, cea mai înşelătoare, cea mai ipocrită, cea mai mincinoasă, cea mai cinică, cea mai electorală declaraţie politică». (...) În mai 2020, când Curtea Constituţională a picat legea privind eliminarea pensiilor speciale, am explicat că CCR a profitat de ocazie să declare neconstituţională legea (...), întrucât a fost scrisă prost, exact ca să pice la Curtea. (...) Atunci ca şi acum asistam, în plină campanie electorală, la un festival al declaraţiilor prin care nu se rezolvă nimic, dar se înşeală aşteptarea şi încrederea oamenilor într-unul dintre cele mai perfide exerciţii de PR! (....) Soluţia juridică este abrogarea sau impozitarea pensiilor speciale. Legal, pe scurt, conform legislaţiei în vigoare, indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată parlamentarilor, cunoscută şi sub denumirea de pensia specială a parlamentarilor, se acordă doar la cerere. (...) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau la Senat, după caz. Mai mult, in conformitate cu prevederile art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (statutul deputaţilor şi senatorilor), pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar. Cu alte cuvinte, orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială, iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puţin de un mandat întreg, indemnizaţia va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani", a scris Ana Birchall, pe pagina oficială de Facebook.
Mai mult, demisiile din Parlament trebuie să ajungă în plen, pentru a se vota vacantarea posturilor respective din Senat şi Camera Deputaţilor. Altfel ele nu sunt valabile, iar cei care şi le-au dat îşi vor primi pensiile speciale, din cauza cărora au demisionat. Mai ales că, în cazul celor de la USR, plenul ar trebui să aibă loc în 18 decembrie pentru a se lua act de vacantarea locurilor din Parlament.
În parlament există două iniţiative legislative care prevăd abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Prima a fost depusă de USR în septembrie 2017, iar cea de-a doua a fost depusă de Florin Roman în mai 2020. Ambele propuneri legislative sunt blocate în comisii. Ele vizează abrogarea articolelor 49 şi 50 din legea privind statutul senatorilor şi deputaţilor, care prevăd acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
La începutul anului 2020, conform informaţiilor oferite de g4media.ro, 768 de foşti senatori şi deputaţi beneficiau de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an. Pensia medie a unui parlamentar este de 5843 de lei pe lună. Cuprinse între 2000 de lei, cei mai mică, şi 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3268 de pensii medii ale cetăţenilor de rând.
542 de foşti deputaţi sunt beneficiari de pensii speciale, cea mai mică fiind de 2037 de lei, iar cea mai mare este în cuantum de 12168 de lei.
Practic, Camera Deputaţilor cheltuieşte lunar 2.768.947 de lei cu pensiile speciale. Efortul bugetar anual se ridică la 33.227.364 de lei.
Sursa citată mai arată că Senatul are în evidenţe 227 de foşti senatori care primesc pensii speciale. Cea mai mică pensie, plătită pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni, este în cuantum de 2883 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială a unui senator, pentru trei mandate de câte 4 ani, este de 12167 de lei pe lună. Senatul cheltuieşte lunar 1.719.173 de lei cu pensiile speciale. Anual, cheltuielile sunt de 20.630.076 de lei.
Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015, fiind modificat în acest sens statutul senatorilor şi deputaţilor.
1. Votati Florin Roman
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2020, 15:25)
Candidul sictirit Florin Roman (acel imbuibat plin de el insusi) isi da demisia? Daca nu, mergeti frumos in frig si Covid sa il votati. Sa finalizeze cu drepturile speciale pentru membrii ASF care desi au peste 11000 de euro LUNAR salariul..au nevoie de la Roman de indemnizatii deosebite. O sa le dea Roman in noul mandat si indemnizatii pentru hartia igienica..orice le da personajul acesta cu mecla de RCA ca sa isi angajeze si el interpusii in ASF. Sa aiba bani de vreo ...15000 de pani pe luna, Votati Florin Roman ca merita si mai ales voi taratoare cu 2 picioare va meritati soarta votand je...oameni ca Florin Roman. Tara fara viitor!