Jocul de-a casandrele

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 20 mai

Cristian Pîrvulescu

Casandrele anunţă sfârşitul Europei! Dar nu acesta este rolul casandrelor? Mai ales acum, când catastrofismul este la mare trecere. Dar, dacă în secolul al XIX-lea catastrofismul era încă o teorie ştiinţifică apărută în biologie şi geologie, chiar dacă încerca să construiască raţional pe baza unor credinţe despre originea lumii şi evoluţia speciilor, astăzi acesta a devenit din ce în ce mai mult un spaţiu de manifestare pentru tot felul de pseudo-ştiinţe şi teorii ale conspiraţiilor. Chiar şi atunci când a apărut, catastrofismul evidenţia impactul pe care dezastrele pe termen scurt l-ar fi avut asupra evoluţiei, fiind în opoziţie cu modelul uniformitarist care postula că procesele biologice şi geologice din trecutul îndepărtat continuă încă şi astăzi. Acel catastrofism ştiinţific se opunea deja, fie parţial, fie total, teoriei evoluţiei. Dar astăzi, la începutul secolului al XXI-lea, catastrofismul a părăsit deja domeniul ştiinţelor biologice şi geologice şi a devenit subiect al unor teoretizări sociale, filosofice, dar şi politice şi istorice, şi în mare parte conspiraţioniste, ufologiste, dar mai ales pseudo-ştiinţifice.

Cam acest tip de catastrofism, translatat la nivelul Uniunii Europene de azi, este folosit şi de casandrele noastre când vorbesc fie de un Titanic care stă să se scufunde, doar-doar o da de vreun iceberg sau de vreo Arcă a lui Noe (căci Europa fondatorilor este privită ca un fel de vestigiu al Lumii de Ieri) care mai poate fi salvată de Potop doar dacă ne îmbarcăm rapid. Sigur, Europa este muritoare, cum explică Emmanuel Macron, doar că acesta este un truism pe care îl ştie toată lumea. Sigur, Rusia lui Putin şi China lui Xi, dar şi alţii, vor ca această Europă să decadă sau să dispară. Doar că asta nu ţine numai de ei!

În contextul alegerilor europene şi al creşterii susţinerii pentru populismele de extremă dreapta sau de extremă stânga, catastrofismul anunţă sfârşitul Europei. Şi dacă în România, şi probabil şi în Ungaria sau Belgia, alegerile europene sunt ocultate de cele naţionale, locale la noi şi maghiari, parlamentare şi regionale la belgieni, în majoritatea statelor membre dezbaterea pe teme europene se poartă, chiar dacă cu diferite intensităţi şi cu viziuni diferite. Dar nu tocmai în termenii sfârşitului Lumii (noastre) pe care casandrele îl invocă. Războiul din Ucraina sau cel din Gaza rămân subiecte importante, migraţia la fel, dar toate aceste subiecte pe care catastrofiştii le folosesc aparent pentru a avertiza, în realitate pentru a înspăimânta, nu deturnează majoritatea opiniei publice. Riscurile există mai mult decât altădată, deruta nu este exclusă, dar şi climatul în care se desfăşoară campania este unul puternic influenţat de războiul hibrid dus pe reţelele sociale. Diversiunile se ţin în lanţ, democraţia nu mai este la fel de robustă (dacă chiar o fi fost astfel) ca acum două decenii, dar încă nu suntem în cel mai negru scenariu.

Provocările globale cu care Uniunea se confruntă sunt din ce în ce mai mari şi nu au cum să nu transforme experimentul european. Direcţia acestei transformări nu depinde însă doar de alegerile europene, ci şi - sau mai ales - de statele membre. De aceea, în viitorul apropiat va fi esenţial ca statele membre să-şi îmbunătăţească angajamentul faţă de Europa, să susţină în mod eficient democraţia naţională şi europeană.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Oare cum ar arata imbunatatirea angajamentului Romaniei fata de Europa?

    Dupa un Iohannis care nu a deschis gura decat ca sa spuna DA (YES), va urma un Ciuca care, in pozitie de drepti, va spune "Da, sa traitzi! 

    Adica tot chelneri la masa Europei, dar macar suntem in aceeasi locanta.

    Iar dezbateri pe tema UE nu poti avea cu submediocrii care ne conduc sau cu cei cu la fel de putina valoare de pe listele pentru PE. 

    Sa nu confundam lupta politica cu realitatea de facto .Indiferent cine ajunge la putere in Europa nationalisti , extremisti sau cum doriti ai numi , Europa tot aici va fi .Deocamdata vedem cum Europa devine nu numai o putere economica de invidiat dar devine si o mare putere militara ba chiar una nucleara .Credeti cumva ca un „ Simion ” sau o Le PEN , poate schimba din temelii Europa ? Nici vorba de asa ceva .Exemplul dat de Meloni este foarte clar .Casandrele nu fac altceva decit sa adauge in Media subiecte ale discutiei .Media trebuie si ea sa traiasca din ceva .Europa si Occidentul , daca ar fi sa ne luam dupa comunisti , a rfi trebuit sa dispara de mult ca doara comunismul era ultima forma umana de conducere a natiunilor. Catrastofismul se vinde mai bine decit realitatea .Realitatea este insa foarte clara .UE isi aduga noi entitati statale .NATO european face la fel .„Nebunii” lumii sunt lasati sa se bata .

    Noi suntem de neatins .Vedeti la modul direct ca ne ataca cineva ? „Putin cel viteaz ”ar fi trebuit sa loveasca de mult o tara Occidentala spre a ne arata cit de puternic este .Cind colo se chinuie sa cucereasca citeva sate din Ucraina de vreo doi ani si mai bine .Acum ii este si mai greu .Ucraina a distrus deja 14 la suta din forta de productie petrol si derivate din Rusia .Catastrofele sunt chiar acolo si nu aici .Politic jocul trebuie sa cuprinda toate segmentele de populatie .Asta se si intimpla chiar acum .Fiecare Partid face tot ce poate spre a-si fideliza si a-si maximiza influenta politica pe segmentul de populatie asumat .Tot asa procedeaza si cei asa numiti ca si Formatori de opinie .Nimic nu e nou sub soare .Cetateanul nu face altceva decit sa isi aleaga propria lui Casandră. Viitorul este cu mult prea departe de intelegerea multora .

    1. Meloni ca meloni, dar cu cativa Orban, se duce la vale sandramaua UE. haurul de la noi e clar anti UE si putlerist. ce democratie d-le , dictatura si atat.

      sunt unii care vor sa-si impuna ideile cu forta la toata lumea(inclusiv Trump a zis , ca poate de asta are nevoie tara-intrebat de un reporter dc vrea sa faca dicatura).  

      Sa mor daca-i inteleg pe astia anti Europa dar care se bat sa ajunga acolo! Toate nenorocitele de partide extremiste urla impotriva Europei dar au liste cu candidati pentru Bruxelles!

      SA faca zocurile lui Putler, ca orban.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb