Jocul valutar spoliază economiile populaţiei

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2004

Euro a căzut sub 38.000 lei

Din octombrie şi pînă în decembrie, valoarea depozitelor în valută s-a diminuat cu echivalentul a 5.800 miliarde de lei

Daniel Dăianu: "Aşa cum se întîmplă pe orice piaţă financiară internaţională, unde cursul este lăsat liber, băncile testează diverse praguri critice"

Dealerii spun că euro va continua să cadă, dacă nu intervine "ceva" sau "cineva"

Moneda unică europeană (euro) şi-a schimbat pre-fixul de două ori, pe parcursul unei singure săptămîni. Vineri, euro era cotat de Banca Naţională a Ro-mâ-niei la 37.560 lei, după ce în urmă cu şapte zile euro valora 39.401 lei, iar la numai 24 de ore după aceea cursul scăzuse la 38.976 lei. Nivelul de 37.500 lei pentru un euro a mai fost înregistrat în luna mai a anului trecut.

Prin aprecierea puternică a leului, de la cursul de 40.870 lei la sfîrşitul lunii octombrie, populaţia care are depozite în valută a pierdut echivalentul a 5.800 miliarde de lei. La acea dată, soldul depozitelor în valută echivala 1,75 miliarde de euro. Dacă valoarea ar fi rămas constantă, în euro, pînă la începutul acestei luni, atunci populaţia ar înregistra o pierdere de aproximativ 5.800 miliarde de lei. În schimb, cei care au depozitele în lei ar putea cîştiga circa 260 milioane de euro, dacă ar transforma banii la cursul actual.

Aprecierea monedei naţionale stimulează importurile într-un moment nepotrivit

Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru al finanţelor, ne-a declarat că aşa cum se întîmplă pe pieţele valutare internaţionale, atunci cînd este lăsat liber cursul de schimb, băncile testează diverse praguri critice, aşa cum în cazul ţării noastre a fost cel de 39.500 lei. Domnia sa explică faptul că prin aprecierea leului sînt încurajaţi importatorii, în detrimentul exportatorilor. Şi asta, se întîmplă acum, într-un moment critic în care producătorii autohtoni au nevoie, dimpotri-vă, de cît mai mult oxigen pentru a rezista concurenţei din pia-ţa uni-că, adaugă Daniel Dă-ianu.

Domnia sa consideră că, în mod paradoxal, efectul aprecierii puternice a leului nu se va vedea în cifrele acestui an, fiind o iluzie statistică. Astfel, Produsul Intern Brut, transformat în euro, va înregistra o creştere dramatică, ponderea deficitului comercial nefiind modificată sub-stanţial. În schimb, în pri-mă-vara anului viitor, este posibil să ne confruntăm cu o cădere a exporturilor, rezultînd o accentuare a acestui deficit, avertizează domnul Dăianu.

Dealerii din piaţa valutară interbancară aşteaptă, măcar, o declaraţie oficială

În primele trei zile ale lunii decembrie, piaţa valutară interbancară a înregistrat o cădere abrup-tă a cotaţiilor, în cazul eu-ro aceasta fiind de aproape 1.000 lei.

Dealerii spun că pe piaţă se vinde masiv valută, însă nu ştiu din ce cauză. În plus, consideră că moneda naţională va continua să se aprecieze, cursul leu/euro scăzînd şi sub 37.000 lei. "Euro va continua să cadă, dacă nu vedem ceva", spun ei. Din acest motiv, unii susţin că se aşteaptă ca, în perioada imediat următoare, să apară un factor care să intervină pe piaţă.

Din cauza volatilităţii mari, casele de schimb îşi lărgesc diferenţa dintre cursul de vînzare şi cel de cumpărare. Totodată, comparativ cu cotaţia oficială, cursul de cumpărare este mult mai jos. Casele de schimb nu vor să achiziţioneze euro sau dolari decît cu 500-1.000 lei mai puţin decît nivelul cursului oficial anunţat de BNR. Astfel, la sfîrşitul săptămînii trecute, dacă în piaţa valutară interbancară puteai să cumperi euro cu 37.240 lei, în schimb, la casele de schimb, populaţia vindea banii europeni cu 36.500-37.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb