Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că va călători în Hawaii "cât de repede va putea", pe fondul criticilor privind răspunsul său la incendiile mortale de pe insulă, transmite BBC, conform news.ro.
Biden a declarat, marţi, în Milwaukee, că doreşte să se asigure că oamenii din acest stat au "tot ceea ce au nevoie".
Până în prezent, aproape 100 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în incendii.
Locuitorii din Hawaii s-au plâns de ritmul de răspuns al guvernului federal la dezastru.
În timp ce se afla la Rehoboth Beach, Delaware, în weekend, Biden a fost întrebat de un reporter despre numărul tot mai mare de morţi din Hawaii şi a răspuns: "Fără comentarii".
Preşedintele a declarat marţi că nu a vizitat încă această ţară din cauza preocupărilor că acest lucru ar putea deturna resursele şi atenţia de la răspunsul umanitar. Jill Biden îl va însoţi în Hawaii, a spus el.
"Nu vreau să stau în cale. Am fost în prea multe zone de dezastru", a spus Biden.
"Vreau să mă asigur că nu vom perturba eforturile de recuperare în curs de desfăşurare", a adăugat preşedintele.
Peste 500 de membri ai personalului federal de urgenţă au fost trimişi până în prezent pentru a ajuta la eforturile de ajutorare, inclusiv 150 de specialişti în căutare şi salvare.
Personal suplimentar este trimis în Maui pentru a-i ajuta pe cei care se află deja pe teren, a adăugat Biden.
El a precizat că "toate resursele federale disponibile" în regiune vor fi folosite pentru eforturile de recuperare, inclusiv armata americană şi Paza de Coastă.
"Este o muncă minuţioasă. Este nevoie de timp", a spus preşedintele.
De asemenea, Administraţia americană pentru Întreprinderi Mici a început să ofere împrumuturi cu dobândă redusă în caz de dezastru pentru a-i ajuta pe locuitorii din zonă să reconstruiască.
Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă a aprobat plăţi unice de 700 de dolari pe gospodărie pentru a ajuta la acoperirea nevoilor imediate în urma dezastrului.
"Fiecare bun de care au nevoie va fi acolo pentru ei", a declarat Biden.
"Şi vom fi acolo, în Maui, atât timp cât va fi nevoie", a mai afirmat preşedintele.
Oficialii din Hawaii au declarat că se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în următoarele zile, pe măsură ce vor fi recuperate mai multe cadavre din zonele cele mai afectate din Maui.
Luni, guvernatorul Josh Green a declarat că doar 25% din zona afectată a fost căutată în mod corespunzător pentru a găsi rămăşiţe umane.
Aproximativ 80% din Lahaina - un oraş cu aproximativ 12.000 de locuitori - a fost distrus în incendiu.
La faţa locului, în Maui, mulţi locuitori au declarat pentru BBC că au fost frustraţi de amploarea şi viteza eforturilor de recuperare.
Alţii şi-au exprimat frustrarea că oficialii guvernamentali au refuzat să primească provizii din surse locale sau că închiderea drumurilor a împiedicat oamenii să intre în Lahaina pentru a ajuta.
"Guvernul stă în calea oamenilor care ajută", a declarat Liz Germansky, care şi-a pierdut casa în incendiu.
"Nu cred că guvernul ar fi putut face mai puţin", a declarat ea pentru BBC în timp ce se afla într-un ambuteiaj pe insulă.
"Modul în care se desfăşoară lucrurile acum este tipic pentru ceea ce am trăit cu toţii... nu e de mirare că a scăpat totul de sub control", a mai spus femeia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2023, 07:51)
Saracii sinistrati din Hawai primesc un ajutor de 500 $,in bataie de joc,
dar Ucraina sute de miliarde $,
ce misto e patriotismul american