Administraţia preşedintelui american Joe Biden s-a angajat să extindă operaţiunile Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) până în 2030, a anunţat administratorul NASA Bill Nelson, informează news.ro.
Nelson a spus că administraţia Biden s-a angajat să colaboreze cu parteneri internaţionali, inclusiv cu Rusia, pentru a continua cercetările efectuate în laboratorul orbital pe parcursul acestui deceniu.
Rusia şi Statele Unite au cooperat strâns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale de mai bine de două decenii.
Oficialii americani au declarat în noiembrie că un test de rachete anti-satelit pe care Rusia l-a efectuat a generat un câmp de resturi pe orbita joasă a Pământului care a pus staţia în pericol şi va reprezenta un pericol pentru activităţile spaţiale timp de ani de zile.
Staţia ar urma să funcţioneze până în 2030 dacă va fi aprobată de parteneri internaţionali şi finanţată de Congresul SUA.
În prezent, Congresul a aprobat finanţarea până în 2024.
Agenţia de presă Interfax a declarat în august că Rusia şi Statele Unite vor continua să lucreze împreună pe ISS după 2024, citând un înalt oficial al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.
Pe măsură ce tot mai multe naţiuni sunt active în spaţiu, este mai important ca niciodată ca Statele Unite să continue să conducă lumea în alianţe internaţionale în creştere şi să modeleze regulile şi normele pentru utilizarea paşnică şi responsabilă a spaţiului", a spus Nelson într-un comunicat publicat de Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA).
Tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite nu s-au limitat doar la probleme legate de spaţiu.
Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au avertizat reciproc cu privire la Ucraina, dar şi-au exprimat un oarecare optimism că discuţiile diplomatice din ianuarie ar putea atenua tensiunile în spirală.