Preşedintele american Joe Biden l-a primit astăzi la Casa Albă pe liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA pentru a discuta problemele bugetare presante, transmite AFP, conform Agerpres.
Preşedinţia a comunicat ulterior că dialogul celor doi a fost "sincer şi direct" şi că Biden şi-a exprimat dorinţa de a continua colaborarea de bună-credinţă cu opoziţia.
Congresmanul republican a declarat presei că nu s-a ajuns la un acord şi că a constatat că punctele de vedere ale celor două părţi sunt diferite. El a adăugat însă că a fost "o primă întâlnire bună" pe tema bugetului şi că este încrezător că se poate găsi un compromis.
La fel ca aproape toate ţările, Statele Unite - a căror economie este cea mai mare din lume - depind de împrumuturile angajate de guvern, explică AFP, remarcând însă o constrângere juridică specifică pentru administraţia de la Washington: existenţa unui plafon legal de îndatorare, care poate fi majorat numai de Congres. Dacă parlamentarii nu aprobă măsura, executivul este obligat să reducă cheltuielile curente şi asistenţa socială, iar dacă impasul nu ar fi rezolvat până la vară, s-ar ajunge la incapacitatea de plată.
De obicei, majorarea limitei de credit nu face obiectul unor dezbateri importante, însă acum republicanii au pus condiţia ca ridicarea plafonului datoriei să fie însoţită de o relaxare fiscală şi de scăderea cheltuielilor publice, pe care McCarthy le-a caracterizat înainte de întâlnirea cu Biden ca "scăpate de sub control".
Consecinţele interne şi internaţionale ale unei eventuale incapacităţi de plată a SUA sunt greu de anticipat, iar Federal Reserve (Rezerva Federală, banca centrală, cunoscută ca Fed) a avertizat că nu va interveni pentru amortizarea şocului. "Nimeni nu trebuie să presupună că Fed poate proteja economia de consecinţele absenţei unor măsuri luate la timpul potrivit", a spus Jerome Powell, preşedintele Fed.
McCarthy nu a precizat în ce domenii s-ar putea face economii bugetare, arătând doar că nu intenţionează să susţină reducerea asistenţei sociale, în special a pensiilor şi a asigurărilor de sănătate pentru vârstnici.
Există disensiuni chiar în rândul republicanilor, între susţinătorii forţei armate şi cei ai fostului preşedinte Donald Trump, care cer reducerea cheltuielilor militare.
Un sondaj realizat în ianuarie şi publicat marţi de institutul Pew Research arată că o majoritate de 64% a alegătorilor republicani consideră că prima îndatorire a parlamentarilor partidului este de a se opune preşedintelui democrat, chiar în detrimentul unor decizii importante pentru ţară. Faţă de sondajul similar precedent, efectuat acum un an, proporţia celor care cred că Partidul Republican trebuie să negocieze cu Biden a crescut însă, de la 26% la 34%.
Casa Albă a insistat după dialogul între Biden şi McCarthy că majorarea plafonului de îndatorare este "o obligaţie" constituţională care trebuie respectată "fără negocieri şi fără condiţii".