JOHAN MEYER, FRANKLIN TEMPLETON: "Fără guvernanţă corporativă la companiile de stat se va intra într­-un întuneric total"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 25 septembrie 2018

 Johan Meyer: "Probabil, vom intra într-o epocă de întuneric total în care nu vom mai şti mai nimic despre performanţa companiilor de stat, cu excepţia aflării peste un an sau doi că unele din cele mai de succes companii de stat româneşti vor fi aproape în insolvenţă, iar noi ne vom întreba cum de am ajuns acolo".

Johan Meyer: "Probabil, vom intra într-o epocă de întuneric total în care nu vom mai şti mai nimic despre performanţa companiilor de stat, cu excepţia aflării peste un an sau doi că unele din cele mai de succes companii de stat româneşti vor fi aproape în insolvenţă, iar noi ne vom întreba cum de am ajuns acolo".

"Este ca şi când i-ai lăsa pe Ali Baba şi cei 40 de hoţi într-un seif bancar imens, cu luminile stinse şi alarma deconectată, iar apoi ai pretinde că eşti surprins de rezultate", susţine Meyer

O sută de companii de stat printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz sau Salrom riscă să fie exceptate de la aplicarea legislaţiei în vigoare privind guvernanţa corporativă, potrivit unui nou proiect legislativ, discutat în prezent în comisiile din Camera Deputaţilor, atrag atenţia oficiali ai Fondului Proprietatea (FP), subliniind că acesta ar fi un uriaş pas înapoi în privinţa credibilităţii economice a ţării noastre.

"Fondul Proprietatea este surprins de faptul că amendamentele acestui proiect de lege sunt în mare măsură aceleaşi cu cele declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională în februarie 2018", se arată în comunicatul FP, în care se adaugă: "Este posibil ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze acest proiect săptămâna aceasta". 

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al FP a declarat: "Companiile de stat aparţin tuturor românilor, care sunt perfect îndreptăţiţi să aibă acces la date privind situaţia şi evoluţia acestora. Or, odată cu exceptarea aplicării guvernanţei corporative în numeroase companii de stat, nu va mai exista obligativitatea raportării publice periodice a niciunor informaţii financiare sau operaţionale. Probabil, vom intra într-o epocă de întuneric total în care nu vom mai şti mai nimic despre performanţa companiilor de stat, cu excepţia aflării peste un an sau doi că unele din cele mai de succes companii de stat româneşti vor fi aproa­pe în insolvenţă, iar noi ne vom întreba cum de am ajuns acolo. E ca şi când i-ai lăsa pe Ali Baba şi cei 40 de hoţi într-un seif bancar imens, cu luminile stinse şi alarma deconectată, iar apoi ai pretinde că eşti surprins de rezultate. Sunt uimit că o astfel de acţiune dăunătoare este luată în considerare, în condiţiile în care obiectivul stabilit al României este de a deveni o ţară cu statut de piaţă emergentă."

FP avertizează că, adoptarea proiectului în forma actuală va avea un impact extrem de costisitor pentru companiile de stat din ţara noastră, riscând să le transforme în găuri negre, din cauza:

- dispariţiei totale a transparenţei şi a responsabilităţii management-ului în companiile de stat;

- nivelului inimaginabil de arbitrariu, incompetenţă şi derizoriu în privinţa numirii conducerii acestor companii, ce va conduce la completă lopolitizare;

- lipsei controlului şi monitorizării publice a cheltuielilor efectuate de companii, transformându-le în ţinte uşoare pentru politicienii corupţi.

"Fondul este extrem de dezamăgit să asiste la o altă încercare menită să reducă sfera aplicării acestei legislaţii vitale, parte a unor atacuri repetate din ultimii doi ani. Între timp, în alte pieţe emergente şi dezvoltate, guvernanţa corporativă nu mai reprezintă o noutate, ci este mai degrabă norma", se arată în comunicatul emitentului.

În acest context, Fondul Proprietatea îndeamnă Parlamentul să analizeze cu atenţie impactul negativ major al acestor excepţii şi să voteze împotriva adoptării infamei liste negre de companii exceptate de la aplicarea guvernanţei corporative, se arată în documentul FP.

"În trecut, consecinţele managementului deficitar, numit pe criterii politice, au produs pierderi considerabile pentru întreprinderile de stat. În prezent, acestea ar putea fi foarte nocive pentru o ţară care are nevoie de resurse bugetare, doreşte să fie un exemplu în Europa în ceea ce priveşte competitivitatea şi aspiră la standardele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi aderarea la acest organism".

Fondul Proprietatea are deţineri importante la o serie de companii având statul drept acţionar majoritar, cea mai importantă fiind Hidroelectrica, din care FP are 20%.

Alte societăţi importante din portofoliul Fondului controlate de stat sunt Aeroporturi Bucureşti, Salrom sau Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Inca o lege proasta e pe cale sa se nasca. Problema e, ii putem opri, pe cai democratice, pe cei de la putere sa distruga Romania? Experientele recente, dar si cele mai vechi, ne arata ca nu, iar in aceasta situatie concluzia nu poate fi decat una singura: sistemul e prost.

    Cu guvernanță corporativă, asigurată de tot felul de vulturași securiști, Tarom era să dispară subit.

    politicienii vor fi ucisi pentru ca legifereaza furtul si jaful si minciuna si coruptia. Ei si ai lor trebuie sa fie ucisi.

    Neocomunistii si neobolsevicii trebuie sa dispara din Romania!  

    1. Neocomuniștii și neobolșevicii sunt la SRI.

      Tocmai au rămas fără Direcția a -VI-a.

      Instigările tale sunt de penal. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb