JOHAN MEYER, FRANKLIN TEMPLETON: "Investirea în Reactoarele 3 şi 4 nu are niciun sens financiar "

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 4 septembrie 2019

Johan Meyer

Johan Meyer

Investiţiile pe care Nuclearelectrica preconizează să le realizeze la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă nu au nicio justificare financiară, a declarat, astăzi, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), în cadrul unei conferinţe de presă.

Managerul FP a spus: "În opinia mea, investirea în Reactoarele 3 şi 4 nu are nici un sens financiar. În al doilea rând, faptul că partenerul chinez face acum obiectul sancţiunilor aplicate de Statele Unite transformă acest subiect într-unul sensibil politic pentru Nuclearelectrica, pentru continuarea parteneriatului, având în vedere alianţele".

Johan Meyer a adăugat: "Este clar că la un moment dat, Reactorul 1 va trebui modernizat, acesta este planul Nuclearelectrica, iar pentru a asigura stabilitatea financiară a companiei, acest lucru va trebui bugetat ca atare".

În data de 8 mai, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China Nuclear Corporation (CGN) au semnat acordul preliminar pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Acordul Investitorilor în formă preliminară fusese aprobat de către acţionarii producătorului de energie în data de 10 aprilie şi prevede înfiinţarea societăţii de proiect, prin joint venture (JVCo), ce are drept scop limitat să fie singura platformă tehnică şi operaţională pentru dezvoltarea proiectului celor două reactoare.

Potrivit unui studiu de fezabilitate realizat în 2012, investiţia necesară pentru cele două reactoare ce vor avea, cumulat, o putere de 1.400 de MW, este de circa 6,5 miliarde de euro.

JVCo-ul este o societate pe acţiuni, înfiinţată în temeiul Legii 31/1990 şi va avea o durată iniţială de doi ani. Participaţia CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a Nuclearelectrica de 49%.

Producătorul de energie ce operează centrala de la Cernavodă este deţinut în proporţie de 82,5% de Statul Român, prin Ministerul Energiei, şi are o valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti de 3,86 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cum am adunat noi companiile din energie, si nu numai, si le-am dat pe mana americanilor... acum ne blocheaza proiectele ce nu le convin...

    Colac peste pupaza, Gittenstein e membru in camera reprezentantilor, ales cu 99% din voturi. Am devenit sclavi pe propria plantatie.

    1. mai bine sclavii americanilor decat ai chinezilor sau rusilor.

      De ce trebuie sa fim sclavii cuiva? Stii ca mai cumparam echipament militar de 6 mld usd de la americani, nu? Iar populatia e revoltata de cresterea pensiilor si a salariilor. Mentalitate de sclavi!

      Daca am semnat contract pt centrale cu chinezii, care era problema? Adica sa nu facem nimic, sa ramanem subdezvoltati, iar cand ni se vor termina resursele, stai linistit ca tot pe mana chinezilor si a rusilor ne vor da.

      Nemtii ne iau oamenii capabili de munca, aia ne iau banii si betrolul, astia ne vor subdezvoltati, iar noi jucam dupa cum ne canta fiecare, bravo ba! 

      Sa nu ne mai contrazicem... Luam ce e mai bun de la chinezi și ruși dar sa fim sub Palaria...Occidentului. . .

    Nu are sens investitia pentru ce vor americanii.....Daca se vor realiza atunci Romania trece numai pe curent peste tot si nu e bine....Masinile merg cu benzina, centralele cu gaz....De unde cumparam noi astea ???

    Din cauza asta, politicienii corupti de "alde" = (tariceanu ) astia trebuie adusi repede linga dragnea..... 

    De cand face asta politica energetica a tarii ??? Statul, cu 80%, n-are nimic de spus ?

    1. Omul își dă cu părerea, spune care sunt interesele lui-ca deținător de acțiuni la SNN vrea dividende, nu investiții; dacă statul mafiot execută dorința lui, bravo nouă

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb