JOHN BRUTON, FOST PRIM-MINISTRU AL IRLANDEI: "Vom avea cel puţin două blocuri geopolitice care se vor confrunta în deceniile următoare"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 martie 2022

John Bruton, fost prim-ministru al republicii Irlanda între 1994-1997 şi fost ambasador UE în Statele Unite. Sursa foto flickr - Club de Madrid

John Bruton, fost prim-ministru al republicii Irlanda între 1994-1997 şi fost ambasador UE în Statele Unite. Sursa foto flickr - Club de Madrid

"Globalizarea este un capitol încheiat", spune Bruton, evocându-l pe Larry Fink, CEO-ul BlackRock

Lumea se împarte în mai multe blocuri regionale şi vom avea cel puţin două astfel de blocuri geopolitice care se vor confrunta în deceniile următoare, a afirmat, ieri, John Bruton, fost prim-ministru al republicii Irlanda între 1994-1997 şi fost ambasador UE în Statele Unite. Bruton a fost prezent, ieri, la Bucureşti la o conferinţă organizată de publicaţia The Economist şi a explicat că unul din aceste blocuri geopolitice va fi cel euro-atlantic, iar cel de-al doilea va avea în centrul său China.

Bruton a declarat: "Este imposibil să nu existe anumite neînţelegeri între prieteni şi aliaţi, iar Uniunea Europeană va continua să aibă perspective diferite faţă de Statele Unite pe anumite probleme. Dar dacă interpretezi globalizarea ca lumea întreagă să fie parte dintr-un sistem complet de comerţ, acesta este un capitol încheiat. Acum ne uităm probabil către două-trei lumi separate, fiecare cu propriul sistem de comerţ şi schimb, dar neintegrat cu celelalte.

Va fi o lume care va avea China în centrul său, va fi o altă lume euro-atlantică şi va mai fi o problemă cu privire la unde va pivota India, unde se vor situa ţările din Africa şi cred că votul de la ONU pe rezoluţia privind războiul din Ucraina a arătat că un număr de ţări cu populaţii foarte mari nu a votat cu noi pentru condamnarea Rusiei. Deci văd că se creează măcar două lumi, dacă nu trei. Una cu China în centru, una transatlantică şi unde sunt graniţele lor..., asta nu ştiu, rămâne de văzut. Cred că suntem într-o competiţie să arătăm că modelul european şi american este mai atractiv şi le oferă oamenilor o viaţă mai bună decât sistemul autocratic alternativ".

Fostul politician şi diplomat irlandez i-a mai "sfătuit" pe liderii din lumea vestică să dea vina pe Vladimir Putin pentru inflaţia cu care se confruntă lumea euro-atlantică. Trebuie, însă, menţionat că inflaţia a accelerat puternic din debutul lui 2021, creşterea preţurilor fiind costul evitării unei depresiuni economice în urma crizei sanitare Covid - în ultimii doi ani s-au printat peste 4 trilioane de dolari doar de către banca centrală americană, fără a lua în considerare impactul politicilor fiscale şi monetare relaxate din 2020 şi 2021.

"Intrăm într-o fază în care provocările politice (din Vest) vor fi enorme (din cauza inflaţiei, a crizei energetice şi a unei posibile crize alimentare în Orientul Mijlociu). Menirea politicii este să asigure o relativă stabilitate socială, nu să facă să dispară părerile diferite - trebuie să rezolve probleme într-un mod care este posibil să aducă un rezultat plăcut, dar un rezultat care poate fi acceptat. Vom avea o competiţie majoră între cei puternici (şi cei slabi), care vor dori să se asigure că cei slabi vor plăti costul acestui război şi al inflaţiei suplimentare şi că ei nu vor dispărea. Asta în sine va duce la conflicte şi nu doar în ţările arabe, care vor fi lovite cel mai puternic de creşterea preţurilor la produse alimentare, ci şi în Europa. Vedem proteste împotriva creşterii preţurilor la combustibili: este ca şi cum ai protesta împotriva stării vremii. Aceste creşteri ale preţurilor la alimente sunt inevitabile. Putem trata simptomele pentru a reduce impactul, dar ideea că putem evita schimbări structurale majore în economie este naivă. Ce s-a întâmplat s-a întâmplat, are consecinţe majore şi este treaba politicienilor să fie sinceri cu oamenii, să le explice că ce se întâmplă acum este rezultatul unor acţiuni ce ies din sfera de control a propriului guvern, adică rezultatul unor acţiuni întreprinse de oameni precum preşedintele (rus Vladimir) Putin", a mai spus John Bruton.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "solutii si sfaturi " : sa dea vina pe putin ! s-a rezolvat !

    Auzi ma zice ca sistemul capitalist neoliberal globalist vrea sa arate oamenilor ca este o lume mai buna din punct de vedere social,hahaha,uitați va in America acum sărăcie accentuata,oameni fara adapost cu milioanele,apoi majoritatea locurilor de muncă nou create la salariu submediu spre minim, tinerii americani cu studii superioare nu mai gasesc de lucru ca marile companii se muta in asia sau europa de est,unde salariile sunt la 30 la suta din cele plătite in occident,etc.etc.,si inca nu am vorbit de robotizarea care in maxim 15 ani va veni si va lasa someri 60 la suta din populația activa va fi dezastru social, asta ofera capitalismul actual pentru prostime,in rest povești

    1. Daca nu intelegi nimic,dece te bagi in vorba?

      Pentru ca e platit la postare, are nevoie de samogon shi paine, nu are nici o calificare, nu ii place munca, iar lagarele ruseshti nu mai au nevoie de gardieni....

      dar tu de ce te bagi in vorba ? nu pari ca stii ceva , in plus iti mai si raspunzi singur in numele altcuiva

      Va castiga blocul care isi va face cetatenii mai fericiti, adica cel occidental.

      Rusii si toti ceilalti ca ei vor vedea pana la urma ca, dincolo de ziduri si de propaganda, se poate trai in libertate si mai bine de cat o fac ei acum si isi vor dori si ei asa ceva. 

      Oricate stavile si bariere ar pune dictatorii intre popoarele lor si libertate & bunastare, pana la urma dorinta de mai bine a poparelor va invinge.

      E doar o chestiune de timp pana cand se va intampla asta. 

      Așa e. Noua ne da UE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb