JOSEP BORRELL: Prin deturnarea avionului Ryanair, Belarus a 'încălcat mai multe linii roşii'

G.B
Internaţional / 8 iunie 2021

Prin deturnarea avionului Ryanair, Belarus a 'încălcat mai multe linii roşii'

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, a avertizat astăzi că prin 'deturnarea' avionului de linie Ryanair la Minsk şi arestarea ulterioară a unui jurnalist disident şi a prietenei acestuia Belarus a 'încălcat mai multe linii roşii' şi a fost de acord cu parlamentarii europeni că UE trebuie să menţină presiunea împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează EFE, citată de Agerpres.

Borrell a abordat criza belarusă în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la două săptămâni după constrângerea avionului Ryanair, care efectua o cursă între Atena şi Vilnius, să aterizeze la Minsk pentru arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega, de naţionalitate rusă, un act ce a întrunit consensul Celor 27 de a impune noi sancţiuni împotriva regimului Lukaşenko.

'Deturnarea' avionului, a insistat Borrell, a însemnat 'încălcarea mai multor linii roşii', prezentând nu numai un risc pentru siguranţa celor peste 100 de pasageri de la bordul aeronavei, ci şi o încălcare a regulilor aviaţiei internaţionale.

Şeful diplomaţiei europene a calificat drept 'abominabilă' arestarea lui Protasevici şi mărturisirea la care a fost constrâns, difuzată de televiziunea de stat belarusă, în imagini putând fi văzute urme de tortură pe mâinile disidentului.

'Sunt de acord cu dumneavoastră: ne confruntăm cu un dictator, care are sprijinul Rusiei, şi trebuie să continuăm presiunea, utilizând toate capacităţile şi instrumentele noastre pentru a sprijini societatea civilă din Belarus', a spus Borrell.

'Trebuie să îndreptăm sancţiunile spre Lukaşenko şi acoliţii lui pentru a evita ca acestea să afecteze oamenii de rând, dar, cum se spune, nu poţi face o omletă fără să spargi nişte ouă. Trebuie să luăm măsuri care să influenţeze economia belarusă, dar în acelaşi timp să sprijine societatea civilă, mass-media independente şi supremaţia legii', a subliniat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a indicat că noile sancţiuni ţintite împotriva unor responsabili şi entităţi belaruse vor fi adoptate în zilele următoare, în timp ce sancţiuni economice împotriva Belarus ar urma să fie adoptate la următoarea reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale UE.

Un consens a fost obţinut la nivelul Parlamentului European pentru a cere UE să acţioneze în mod coordonat împotriva regimului de la Minsk, iar europarlamentarul polonez Andrzej Halicki (din grupul Partidului Popular European din PE) a avertizat că 'există un loc pentru Lukaşenko la tribunalul de la Haga'.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Birocratii astia marxisti si cretini de la Bruxelles, cum este si aceasta Borr(ell)âtura, au ajuns sa se creada stapani pe sensurile cuvintelor "democratie " si "drepturile omului", ei fiind de fapt, primii care le incalca! Borrâtura, sa stii si tu, ca Belarus e stat suveran si independent, asa ca nu puteti proceda la fel cum procedati cu Colonia voastra bananiera, Romanica!

    1. Pentru ca e stat suveran si independent(fata de UE fiindca fata de Rusia e sclav get-beget)are voie sa deturneze avioane care nu-i apartin in timp ce-i survoleaza spatiul aerian?Ce,le-a fost lene KGB-istilor sa se duca dupa Protasevici la Vilnius?Jeguri criminale ce sunt!As vrea sa te prida si pe tine astia,sa te ameninte si sa te tortureze,sa vedem ai mai vorbi asa slobod,fiindca tot le tii isonul!Vad ca democratia din tara asta nu-ti place,iti pute,nu stii decat sa critici .Du-te in Rusia si in Belarus fiindca astea nu sunt colonii bananiere!Sa-ti fie rusine ca vorbesti atat de urat despre tara ta,atat de urat incat ma intreb:Romania chiar e tara ta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb