La doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin "nu are nicio intenţie de a opri războiul", a declarat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, Josep Borrell, relatează EFE.
Vladimir Putin "nu intenţionează să caute o aplanare a conflictului", dar "se gândeşte la un scenariu politic mai favorabil" la nivel internaţional, în special în perspectiva unei posibile victorii electorale a lui Donald Trump în SUA, a afirmat Borrell în cadrul unei conferinţe organizate la şcoala de afaceri Next International Business School din Madrid.
"Putin nu are nicio intenţie de a opri războiul, de a iniţia o încetare a focului. El aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, aşteaptă un scenariu mai favorabil din punct de vedere politic, dar şi înaintea alegerilor vede deja că politica internă a SUA încetineşte ajutorul militar şi civil acordat Ucrainei. El crede că timpul este de partea sa şi nu are, cred, nicio intenţie de a căuta o aplanare", a declarat Borrell.
Confruntată cu o astfel de situaţie, "Ucraina trebuie să se apere şi are nevoie de ajutor militar european", a subliniat şeful diplomaţiei UE. "Noi le acordăm acest ajutor şi nu obosesc niciodată să spun că trebuie să o facem din ce în ce mai repede, pentru că Rusia o face din ce în ce mai repede. Când a început invazia erau 150.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană", iar "acum sunt, potrivit serviciilor de informaţii, peste 400.000", a argumentat el.
"Puterea de foc a armatei ruse este în acest moment superioară celei a Ucrainei, care rezistă, dar există o nevoie clară de a ne dubla sprijinul", a subliniat el.
Borrell s-a referit, de asemenea, la percepţia conflictului de către populaţia europeană şi a estimat că acest război este trăit foarte diferit dacă te afli într-o ţară apropiată din punct de vedere geografic, cum ar fi ţările baltice, sau într-una mai îndepărtată, cum ar fi Spania sau Portugalia.
"Ţările care se află mai aproape de conflict se tem mai mult decât cele care se află mai departe, nu vezi lucrurile la fel dacă trăieşti în Faro (Portugalia) sau la Vilnius", a afirmat Josep Borrell.
Şeful diplomaţiei UE a declarat că există un "sentiment difuz de teamă pentru viitor" din cauza diferitelor conflicte deschise în lume, cu "un război în Ucraina, altul în Gaza" şi "o instabilitate foarte puternică" în vecinătatea Europei.
"De la Gibraltar la Caucaz şi până în Ucraina există un cerc de instabilitate, iar mai jos se află regiunea subsahariană, care este şi ea foarte instabilă", a adăugat el.
1. "Politicieni" europeni
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 26.02.2024, 18:32)
"Politicieni" europeni se pricep la psihologie, mai putin la politica. Exemplu : Borell stie ce e în capul lui Putin dar nu stie cum sa dubleze sprijinul.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2024, 18:39)
Nici SUA nu are intentia de a opri razboiul.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 06:41)
Si in loc sa militeze si sa negocieze un armistitiu folosind puterea politica a UE (apusa la acest moment!) d Borell & company au tinut isonul fortelor militariste si pro razboi! CE si UE au pierdut toata forta economica acumulata in sute de ani, nu au nici o rampa de iesire din situatia care acum s a agravat. Renuntarea la energie ieftina definitiv prezentata ca o realizare, si iata ca Marea Rosie e off limits si canalul Panama nu mai are nivel suficient. Toate preturile vor exploda, poate sa castige Trump si nu va recunoste nimic de aranjamentele actualei administratii. Bravo d Borrel! Poate mai cere un mandat sa.... ne serveasca si mai departe.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2024, 19:12)
Pana una alta voi intretineti acest razboi, UE + USA!
De la casti si medicamente cum spuneati la inceput ati ajuns sa trimiteti tancuri si mai nou avioane si rachete cu raza lunga de actiune! NATO a venit la granitele Rusiei, nu Rusia peste NATO.
Mai bine ati vorbi despre pace, nu despre cum sa excaladati razboiul trimitand si trupe.
De ce Romanii trebuie sa fie carne de tun pentru Ucraina?
De ce vreti sa transformati acest conflict intr-unul nuclear, impotriva popoarelor voastre?
Chiar sa fim atat de prosti sa credem ca veti bombarda Moscova si rusii nu vor folosi armele nucleare?
Sunt curios, exista macar un singur politician roman care sa se gandeasca la propriul popor si sa nu vrea implicarea noastra in Razboi?
Sa ramanem in afara unui conflict care nu ne priveste?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2024, 20:14)
NATO nu a venit nicaieri. Un stat SUVERAN a cerut intrarea in NATO. Rusul a atacat ca a stiut ca e ultima sansa sa puna ghearele pe Ucraina.
Vezi ca n-a avut vreo problema cu Finlanda.
Este furtisagul la mijloc. Motivul asta e. Motivul de cand e lumea si pamantul cand o tara invadeaza alta tara: SA FURE DE LA ALTUL MAI MIC. Restul, e can can KGB-ist, sau aurist pe aici pe la noi.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 00:42)
00100
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2024, 21:03)
Pe asta l-a votat cineva? atunci, la revedere votare !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2024, 22:52)
Din ciclul: "Borrell spune lucruri traznite"! Fii pe faza, bai Iantule!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 00:41)
00100
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 06:11)
Confruntarea e cea de la nivel international, pentru dominatie si influenta iar razboiul din est si macelul din Gaza sunt numai exprimarea fizica a acestei inclestari. Deci pentru ca la nivel international unde activeaza d Borrel nici macar nu se incearca un compromis, razboaiele continua sau chiar se aprind si in alte parti. Cpategoric diplomatia e numai de fatada, nici macar EU nu l a ajutat pe secretarul ONU sa medieze ceva! Cu ocazia asta vedem toti ca la nivel mare puterile reclama de la ceilalti servitute si votl numeric are valoare zero. Asa ca trebuie schimbapre pe postul CE pe politica externa.