Jumătate dintre companiile din sectorul fabricării produselor din carne au un grad de insolvenţă ridicat

SORIN LUNGU
Companii / 24 decembrie 2017

Jumătate dintre companiile din sectorul fabricării produselor din carne au un grad de insolvenţă ridicat

Jumătate dintre companiile din sectorul fabricării produselor din carne au un grad de insolvenţă ridicat, iar 92 de companii din acest sector au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de un milion euro în 2016, se arată într-un comunicat de presă al Coface.

Cele 92 de firme reprezintă 25% din total, dar generează 97% din venituri.

"Cifra de afaceri a companiilor cu domeniul de activitate Fabricarea produselor din carne (inclusiv carne de pasăre) - CAEN 1013 a crescut în 2016 cu 2%, spre deosebire de 2015, când creşterea a fost de 5%. Analiza Coface a cuprins un univers total de 369 de firme care au depus declaraţiile financiare privind activitatea desfăşurată în 2016. Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, acestea au generat o cifră de afaceri totală de 5,78 miliarde lei. Numărul companiilor care activează în acest sector s-a menţinut constant în 2016, comparativ cu 2015, fiind în uşoară evoluţie faţă de anii anteriori", informează compania de consultanţă.

Avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2016 este sub media naţională de 4%, iar creşterea uşor semnificativă a acesteia, de 2%, este invers proporţională cu scăderea numărului de jucători din sector (1%).

"Acest fapt se datorează creşterii cifrei de afaceri a companiilor deja existente pe piaţă şi probabilităţii ridicate ca majoritatea firmelor ce au ieşit să fie din cele care nu au avut venituri. Din totalul celor 369 de companii care activează în sectorul analizat şi care au depus declaraţiile financiare pentru 2016, un număr de 272 au raportat venituri, iar pentru acestea Coface România a concluzionat că 51% prezintă un risc de insolvenţă ridicat", menţionează sursa citată.

Nicoleta Mărunţelu, analist economic la Coface România, susţine că firmele au raportat o durată medie de încasare a creanţelor, potrivit Agerpres.

"Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragilă, foarte expusă unor şocuri negative care pot veni din partea neîncasării creanţelor sau scăderii vânzărilor. În această industrie, firmele au raportat o durată medie de încasare a creanţelor, cu uşoare fluctuaţii în ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel naţional, chiar şi în rândul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat a scăzut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 în 2016, în timp ce media la nivel naţional în aceeaşi perioadă analizată a crescut de la 92 de zile la 93 zile", a declarat Mărunţelu.

La rândul său, Alexandru Fotia, analist economic în aceeaşi companie, este de părere că din perspectiva incidentelor bancare, a datoriilor la bugetul de stat şi a dosarelor în instanţă, situaţia înregistrată până în decembrie 2017 în sectorul fabricării produselor din carne arată o îmbunătăţire considerabilă faţă de punctele maximale din 2013, respectiv 2014.

"Această evoluţie pozitivă a fost anticipată încă din 2016, când a fost observată o îmbunătăţire a termenelor de plată către furnizori şi o uşoară scădere a duratei de încasare a creanţelor, fapt ce denotă o disciplinare a companiilor şi o ameliorare a indicatorilor de bilanţ. Totuşi, sectorul analizat rămâne extrem de polarizat, trei pătrimi dintre companii au o pondere valorică în total cifră de afaceri de doar 3%, în timp ce 9% din totalul firmelor generează aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul întregului sector. Rezultatul net a fost în uşoară scădere în 2016 faţă de anul anterior, situându-se sub media naţională, iar 37% din companii au înregistrat venituri în scădere", a precizat Fotia.

În ceea ce priveşte datoriile către bugetul de stat, din datele publicate de ANAF pentru toate companiile din acest sector se remarcă faptul că deşi numărul companiilor cu datorii a scăzut, valoarea acestora a crescut în aceeaşi perioadă, fiind mai mare decât în anii anteriori.

De asemenea, este de remarcat faptul că peste două treimi din companiile care figurează cu datorii la 30 septembrie 2017 (25 din 35) au meţiuni de insolvenţă sau faliment. În 2016, aproximativ 22% din companiile din industrie au avut datorii la bugetul de stat, situaţie care pare să se fi îmbunătăţit în 2017, când 12% din firme au figurat cu datorii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este o industrie foarte profitabila, cu un grad enorm de evaziune fiscala. Numai prin magazinele cu specific romanesc din U.E. se desfac lunar mezeluri si produse procesate de carne de peste 40 milioane de euro, deci anualizat aproape jumatate miliard de euro...Exporturi nefiscalizate si total scapate de sub control!!!

    1. nu am muk da nici numi kaut din kauza penisoveidenisovei din ctaanalfabetara cea distrus vieti si destine nu kan filme ci dea devarat stiu k e de rakahat da asta e

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb