Actualizare - Dăncilă: Susţinem o cooperare strânsă şi un dialog constructiv
Premierul Viorica Dăncilă a declarat astăzi că a reiterat în cadrul discuţiilor avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încrederea într-o cooperare strânsă şi un dialog constructiv şi a dat asigurări că România este hotărâtă să contribuie la obţinerea de rezultate pozitive pe durata mandatului preşedinţiei la Consiliul UE, pentru a răspunde provocărilor actuale cu care se confruntă Uniunea.
"Vizita de astăzi este şi un moment simbolic pentru România ce deschide calea cooperării noastre într-o nouă perspectivă - cea de preşedinţie a Consiliului UE. În aceasta calitate vom continua să lucrăm împreună pentru realizarea obiectivului comun de consolidare a proiectului european. În cadrul întrevederii de astăzi cu preşedintele Juncker am reiterat încrederea într-o cooperare strânsă şi un dialog constructiv în continuarea bunei cooperări pe care am avut-o cu Comisia Europeană pe parcursul ultimelor luni. Am exprimat de asemenea speranţa că eforturile noastre comune şi susţinerea reciprocă ne vor facilita atingerea rezultatelor dorite la finalul preşedinţiei noastre la Consiliul UE şi la încheierea mandatului actualei Comisiei Europene", a declarat premierul la finalul vizitei Colegiului Comisarilor la Palatul Victoria, informează Agerpres.
-----
Actualizare - Juncker, primit de premierul Dăncilă
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de către premierul Viorica Dăncilă.
Anterior, înaltul oficial european s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.
-----
Actualizare - Tăriceanu şi Iordache au avut o întrevedere cu Juncker
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache au avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Întâlnirea a durat aproximativ 30 de minute.
Preşedintele Comisiei Europene şi Colegiul Comisarilor se află în vizită la Bucureşti, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
După ce Jean-Claude Juncker a fost primit de către preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni şi după întrevederea de la Senat, acesta urmează să se întâlnească cu premierul Viorica Dăncilă.
-----
Actualizare - Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne
Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat convingerea că există "toate şansele" ca România să deţină o primă preşedinţie de succes a Consiliului UE, dar a subliniat totodată că nu trebuie exportate în Europa "conflicte interne".
"Cred că preşedinţia română va putea să aibă o contribuţie foarte semnificativă pentru a demonstra că toţi cei care pretind că în Europa sunt două blocuri, cei din vest şi cei din est, că există o fragmentare internă, să le arate că nu au dreptate, că Europa respiră cu aceşti doi plămâni şi că Europa, în timpul preşedinţiei române şi apoi, poate să acţioneze organizat şi ordonat. Ar fi foarte bine ca în interiorul ţării dumneavoastră să existe o atmosferă şi un spirit de consens care să permită ca Europa să avanseze. Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne şi nici nu putem să ne angajăm într-o polemică fără sens şi fără scop, pentru că acest lucru va duce la multe probleme interne şi externe. România vrea să fie de folos Europei şi, de aceea, trebuie să stabilească la nivel intern condiţiile preliminare care să îi permită să aibă o preşedinţie de succes", a spus el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, informează Agerpres.
-----
Actualizare - Iohannis: Să devenim membri Schengen, un deziderat pe care îl avem de la început
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat astăzi că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în spaţiul de liberă circulaţie.
"Să devenim membri sau parte din spaţiul Schengen este un deziderat pe care îl avem de la început şi am lucrat în acea direcţie. Iniţial, Schengen a fost un acord cu condiţii şi le-am îndeplinit, în 2011 le-am îndeplinit, însă cum acceptarea în spaţiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spaţiul Schengen, au început să apară primele întrebări şi primele probleme şi de atunci, cu toate că am îndeplinit toate condiţiile puse de acordul Schengen, România şi Bulgaria nu au fost acceptate în spaţiul Schengen. De atunci încoace, încercăm să convingem pe prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de spaţiul Schengen şi care se bazează pe valorile UE", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.
-----
Actualizare - Comisarii europeni, primiţi la Palatul Victoria
Comisarii europeni prezenţi la Bucureşti, reuniţi în cadrul Colegiului Comisarilor, au fost primiţi astăzi la Palatul Victoria, de cei patru viceprim-miniştri ai Cabinetului Dăncilă, Graţiela Gavrilescu, Viorel Ştefan, Ana Birchall şi Eugen Teodorovici.
Oficialii români poartă ca accesorii vestimentare cravate şi eşarfe cu o coloristică specială şi modele tradiţionale româneşti, dedicate Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.
Potrivit programului anunţat de Executiv, comisarii europeni vor participa alături de membri Guvernului României la discuţii organizate în clustere tematice pe temele: "piaţă internă - creştere, competitivitate, inovare şi digital", "Convergenţă economică şi socială, coeziune şi incluziune" şi "Europa - actor global, apărare, securitate UE, migraţie şi justiţie".
La Palatul Victoria urmează să ajungă şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, unde va fi primit de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, cei doi înalţi oficiali urmând să aibă o întrevedere urmată de o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Evenimentul va fi urmat de reuniunea plenara a Guvernului României şi Colegiului Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru. Comisarii europeni prezenţi la Bucureşti, reuniţi în cadrul Colegiului Comisarilor, au fost primiţi, vineri, la Palatul Victoria, de cei patru viceprim-miniştri ai Cabinetului Dăncilă, Graţiela Gavrilescu, Viorel Ştefan, Ana Birchall şi Eugen Teodorovici.
-----
Actualizare - Juncker: Am încredere că România va gestiona în mod corespunzător această etapă dificilă
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre priorităţile europene şi despre rolul Preşedinţiei române. De asemenea, a susţinut că "România a fost întotdeauna o ţară care întruchipa cele mai importante virtuţi ale continentului european".
În plus, Juncker a vorbit despre provocările Preşedinţiei române, mai ales în contextul în care "Marea Britanie ne părăseşte".
"Tot Preşedinţia Română va trebui să se ocupe de stabilitatea Uniunii pentru că Regatul Unit ne părăseşte la sfârşitul lunii martie, prin urmare Preşedenţia Română cu eleganţă va trebui să ştie să gestioneze această perioadă dificilă, cea de după Brexit. Am toată încrederea în autorităţile române, în dumneavoastră domnule preşedinte că veţi şti să gestionaţi în mod corespunzător această etapă dificilă, dacă nu chiar tragică pentru că e vorba de plecarea Regatului Unit care pentru mine, în ochii mei, este un eveniment trist de care Europa nu avea nevoie, dar democraţia e ceea ce este, nu avem cum să-i împiedicăm pe cei care vor să ne părăsească să o facă", a mai spus Juncker, conform News.ro.
-----
Actualizare - Iohannis: Deţinerea preşedinţiei, o ocazie de a readuce angajamentul nostru faţă de proiectul european
Deţinerea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene reprezintă o ocazie bună de a readuce angajamentul ţării noastre faţă de proiectul european, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei întrevederi cu Colegiul Comisarilor, la Palatul Cotroceni.
"Deţinerea preşedinţiei Consiliului UE pentru prima dată este un moment important pentru România. Este o ocazie bună pentru noi de a readuce angajamentul nostru faţă de proiectul european în toate dimensiunile sale de asemenea susţinerea pentru valorile europene. Dorim sa folosim acest prilej pentru a duce la bun sfârşit angajamentele europene şi să construim o Uniune Europeană mai eficientă şi unită", a declarat şeful startului, potrivit Agerpres.
-----
Actualizare : Preşedintele CE, primit la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi la Palatul Cotroceni pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.
Cei doi vor purta convorbiri tete-a-tete, urmând ca apoi şeful statului să aibă o întâlnire cu Colegiul Comisarilor.
Preşedintele Iohannis şi preşedintele CE vor susţine o conferinţă de presă comună.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care ţara noastră le va gestiona în această perioadă.
Şeful statului va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, precizează sursa citată.
"Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia faptul că România doreşte să exercite un mandat de succes, orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene, ţinând cont, însă, de contextul complex în care îşi va derula activitatea în următoarele şase luni", a informat Administraţia Prezidenţială în comunicat.
-----
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prezent la Bucureşti pentru ceremonia de preluare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, va avea astăzi întâlniri şi declaraţii comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, Juncker are programate întrevederi cu liderii Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.
Potrivit programuui oficial, cele două reuniuni vor fi urmate de declaraţii comune de presă.
Astfel, de la ora 10.30, Jean Claude Juncker şi Klaus Iohannis vor susţine o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, liderul european urmând a fi primit de către Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, la ora 11.45. De la 12.30 sunt programate declaraţiile comune ale premierului şi preşedintelui Comisiei Europene, informează News.ro.
Agenda vizitei la Bucureşti a lui Jean Claude Junker include şi întâlniri cu Călin Popescu - Tăriceanu, preşedintele Senatului, şi Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, dar programul acestora nu a fost anunţat.
De asemenea, astăzi, Colegiul Comisarilor va avea întâlniri cu şeful statului şi cu prim-ministrul României, pentru a discuta despre priorităţile Preşedinţiei române.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2019, 09:23)
În seara asta parcă s-a rupt o vrajă neagră care sufocă România de doi ani. Românii au putut să-i vadă aici, în Ateneu, la noi, pe bampirii de la Bruxelles, care sug sângele poporului, care ne calcă în picioare, care ne tratează ca pe o colonie, cum ne-au tot zbierat în ureche Dragnea, Tăriceanu și banda lor.
Și au văzut niște oameni câtuși de puțin aroganți, care n-au venit să ne ia de sus și să ne dea ordine. Sau să ne livreze niște texte nepăsătoare și uscate, în langue de bois, căci există și o limbă de lemn europeană.
Dacia 1300, prima mașină a familiei Tusk, cum a mărturisit în românește Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a dus până în satele cele mai îndepărtate ale României. Tajani, Juncker, Tusk au citat din mari personalități românești, Grigore Gafencu, Emil Cioran, Nichita Stănescu, George Enescu, Brâncuși..., au pomenit momente marcante ale istoriei noastre – a putut astfel să înțeleagă orice român că pe liderii europeni chiar îi interesează țara asta. Mai mult, că vor să ne câștige de partea lor, că au nevoie de noi în această perioadă plină de dificultăți pentru Uniunea Europeană. Asta m-a făcut să mă simt mândru că sunt român, ceea ce rar am prilejul.
Îți recomandăm
La Ateneu pute
altFlorin Negruțiu
Autor fondator
De la primele vorbe în limba română ale lui Tusk, a apărut evident ridicolul discursului lui Tăriceanu, care a vorbit în engleză ca să se dea „european”, încercând totodată să păstreze voturile celor care îi aplaudă antieuropenismul de atâtea ori dezgustător.
Iar Dragnea a devenit grotesc chiar prin absență. Nu cred că este cineva care să nu se fi gândit că locul individului pur și simplu nu era acolo (poate doar lângă Adrian Severin) și că viața României poate să se apropie de normal fără aiurelile antioccidentale scelerate ale baobabului din Scornicești, pardon, Teleorman.
În lunga sa vorbire căreia, ca să zic așa, i-a dat citire, premierul a tot declamat că România se află ireversibil pe calea europeană, că nu e de conceput o Românie în afara Europei, cu toate eforturile Excelenței Sale Dăncilă de a suprapune Constituția românească Uniunii Europene, pentru a justifica ticăloșii ulterioare.
Care ticăloșii, cu siguranță vor veni. T. Toader, Teodorovici, Iordache, Leș și ceilalți adunați sub cupola Ateneului vor continua să-și facă fiecare treaba lui murdară.
Dar refuz să cred că sunt puțini românii care au priceput acum pe ce baliverne mărginașe se ține măgăoaia politică PSD-ALDE...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2019, 12:50)
Da ,da , refuzul , refuzul cu obstinatie ,pana in panzele albe, pana la coincidenta suta la suta cu vederile tale , te caracterizeaza - perseverare diabolicum .
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2019, 12:58)
Pentru alfabetizatii de buna credinta mesajul "nu trebuie sa exportam in Europa conflicte interne " este sugestiv si suficient .Restul e balmajeala disperata .
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2019, 15:16)
Din contra; pentru analfabeti mesajul "nu trebuie sa exportam in Europa conflicte interne " ar trebui sa fie sugestiv si suficient . Dar ei au intotdeauna o scuza.