JURISTUL GEORGIANA PASAT: "Utilizarea biletelor la ordin, înlesnită prin noul Cod Civil"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 3 februarie 2015

"Utilizarea biletelor la ordin, înlesnită prin noul Cod Civil"

Biletele la ordin în alb sunt mai uşor de folosit ca instrumente de plată în cadrul contractelor între profesionişti, potrivit prevederilor noului Cod Civil, care lasă la latitudinea părţilor să stabilească termenul de decădere a completării biletelor la ordin în alb, susţine consilierul juridic Georgiana Pasat.

În condiţiile în care creditarea este în blocaj, iar plăţile sunt întârziate în circuitul de afaceri, pe scurt, biletul la ordin este un instrument care încorporează o obligaţie a unei sume de bani de plată, necondiţionată de către semnatarii săi, ţinuţi solidar pentru executarea obligaţiei.

Biletele la ordin pot fi emise şi în alb. Însă, până la apariţia noului Cod Civil, posesorul acestora avea la dispoziţie numai trei ani de la data emiterii pentru completarea acestuia de către posesorul său, după care era decăzut din acest drept.

De exemplu, în cazul unui contract derulat pe o perioadă mai mare de trei ani, în care debitorii prezentau ca instrument de plată şi chiar garanţie biletele la ordin în alb, apăreau probleme pentru creditori atunci când era depăşit termenul de completare a biletului la ordin, iar activitatea acestora era paralizată pentru că nu puteau să execute biletul la ordin, potrivit Georgianei Pasat.

Noul Cod Civil conţine reglementări mai flexibile în ceea ce priveşte termenul de decădere al completării unui bilet la ordin, ne-a spus jurista.

Domnia sa ne-a precizat: "De exemplu, dacă un bilet la ordin este aferent unui contract încheiat pe mai mult de trei ani, toate părţile biletului la ordin pot conveni să mărească termenul de decădere în completarea biletului la ordin în alb".

Consilierul juridic arată că există termene de decădere care ocrotesc atât interesele publice, cât şi pe cele private: "Potrivit legii, părţile nu pot renunţa şi nu pot modifica termenele de decădere de ordine publică, dar, pe de altă parte, cele care deservesc interesele private pot fi modificate convenţional". Totodată, Georgiana Pasat arată că, în plus, partea care este favorizată de beneficiul termenului poate renunţa la acest beneficiu.

"Posibilitatea legală de modificare convenţională a termenului de decădere, care ocroteşte un interes privat, aduce un plus de flexibilitate în relaţiile dintre profesionişti şi o mai bună ancorare a legislaţiei la realitatea economico-juridică", a subliniat doamna Georgiana Pasat.

În acest sens, consilierul juridic invocă articolul 2549 din Noul Cod Civil, care stipulează: "Când termenul de decădere a fost stabilit prin contract sau instituit printr-o dispoziţie legală care ocroteşte un interes privat, cel în favoarea căruia a fost stipulat ori instituit poate să renunţe, după împlinirea termenului, la beneficiul decăderii. Dacă renunţarea intervine înainte de împlinirea termenului, sunt aplicabile regulile privitoare la întreruperea prescripţiei prin recunoaşterea dreptului".

Însă, părţile nu pot renunţa, nici anticipat şi nici după începerea cursului lor, la termenele de decădere de ordine publică şi nici nu le pot modifica, micşorându-le sau mărindu-le, după caz, potrivit legislaţiei în vigoare.

Art. 230 lit. bb) din Legea nr. 71 / 2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil prevede că: "La data intrării în vigoare a Codului civil se abrogă:(...) b1)bb) orice alte dispoziţii contrare, chiar dacă acestea sunt cuprinse în legi speciale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dna jurist nu stie ce spune. Asa incompetenta mai rar. Foarte slab pregatita. La cum arat mai bine facea altceva.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb