Justiţia pune tunurile pe Guvern

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2009

Justiţia pune tunurile pe Guvern

Magistraţii: "Este timpul să ne afirmăm ca putere"

Judecătorii boicotează alegerile prezidenţiale

Dosarele care urmează să intre pe rol, amânate pentru 2010

Nemulţumiţi de noua lege unică de salarizare prin care, potrivit lor, "Guvernul urmăreşte să-i ducă la stadiul de funcţionari publici sau mai rău" şi revoltaţi că au ajuns, după spusele lor, "batjocura tuturor", magistraţii au anunţat că pregătesc acţiuni de protest şi au avertizat Guvernul că îl aşteaptă un început de toamnă extrem de fierbinte.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, renuniţi, vineri, în Adunarea Generală (n.r. la care s-au alăturat reprezentanţii Curţilor de Apel din ţară) au anunţat că, de la data de 1 septembrie, în semn de protest faţă de noua grilă de salarizare, vor decreta restrângerea activităţii.

Aceasta presupune restrângerea numărului de dosare sau limitarea şedinţelor de judecată până la ora 14.30. În plus, dosarele noi, care urmează să intre pe rol, vor primi termen direct în 2010. Totodată, magistraţii au decis să nu participe la procesele electorale şi nici la contestaţiile electorale.

Situaţia este mult mai tensionată în teritoriu. La Braşov, Cluj, Ploieşti sau Târgu Mureş judecătorii au început deja formele de protest.

Dosarele, amânate la Tribunal

La Tribunalul Bucureşti şi la cele şase judecătorii, judecătorii şi personalul auxiliar au decis să blocheze, începând de astăzi, 31 august, activitatea în aceste instanţe, tot din pricina problemelor salariale. Decizia a fost luată, joi, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

În aceste instanţe se vor judeca, în continuare, numai procesele de natură penală privind măsurile preventive şi cele de natură civilă privind plasamentul copiilor, restul dosarelor urmând să fie amânate.

De asemenea, judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale - fapt ce va duce la boicotarea alegerilor din toamnă -, iar cei de la Registrul Comerţului vor ţine doar o şedinţă pe lună, ceea ce va duce la amânarea cauzelor.

Personalul auxiliar din Justiţie va participa la protestele judecătorilor.

Astfel, registraturile şi arhivele se vor închide, iar înscrisurile vor fi trimise prin poştă.

Mărul discordiei: Salarii mai mici cu 60%

O analiză a managerului economic din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, ce a fost prezentată, vineri, magistraţilor, scoate la iveală că adoptarea în forma actuală a legii unice de salarizare în sectorul bugetar ar duce la o scădere a salariilor magistraţilor cu 60%.

Managerul economic a mai arătat că salariul actual (calculat cu tot cu sporul de stres de 50%) ar urma să scadă, în urma adoptării noii legi de salarizare cu 60%, iar fără sporul de stres, venitul ar urma să scadă cu 20%.

Magistraţii: "Nu trebuie să le amintim celorlalte puteri cine suntem!"

Revoltată de situaţia actuală, judecătorul Doina Anghel, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, le-a trans­mis colegilor săi: "Noi suntem o putere în stat! Nu trebuie să le amintim celorlalte puteri (n.r. Puterea executivă şi cea legislativă) cine suntem!".

Doina Anghel a fost completată de un alt vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, Pavel Filip, care a declarat: "Este timpul să ne afirmăm ca putere!".

Potrivit Agerpres, Valentina Tătulescu, preşedintele Secţiei a 4-a Civilă din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, a adăugat: "Suntem într-o situaţie excepţională, să fim batjocoriţi de toată lumea, de la preşedintele României, la preşedinţii de Camere, politicieni şi de toţi oamenii care apar la televiziune".

La rândul său, referindu-se la noua lege de salarizare, Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat: "Politicienii vor să ne ducă la stadiul de funcţionari publici sau chiar mai rău. Suntem într-o situaţie de conflict. Nu există nicio cale legală de a rezolva această situaţie!".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRII ! 

    Replia momentului: "SOMNUL NATIUNII NASTE TOT MONSTRII"  

    Este vorba despre monstrii justitiei care ,au crescut si crescut....(in salarii, sporuri.... din impozitele si taxele platite de noi) speculand "somnul" (sau prostia) alesilor nostrii, adica a acelora platiti ....tot din banii nostrii ! 

    Cum au reusit aceasta ?? simplu: specialisti fiind si vazand priceperea alesilor nostrii ( asa ne trebuie, noi i-am votat !) si-au fabricat legi proprii - vezi aici masinaria "desprinderii" din sistemul public de pensii, urmata de "justificarea " solicitarilor de salarii tot mai mari, pentru a putea cotiza tot mai mult si a ajunge in final la...pensii de 85% din ultimul salariu in plata; aceata chiar si pentru cei iesiti la pensie de ani de zile... 

    Cum si-au putut justifica si sustine toate acestea ? Simplu : taraganand ani de zile solutionarea dosarelor, dand solutii strambe pentru a creste nemultumirea impricinatilor(deci suntem putini si aglomerati , daca vreti sa ne miscam mai repede si mai bine trebuie sa fim platiti mai mult), santajand clasa politica prin "prelucrarea" dosarelor politicilor sau acolitilor acestora.... 

    S-a ajuns la situatia nefireasca, ca ( era gata sa nu pun virgula, dar cred ca ar fi fost bine) o institutie a statului , in fapt o putere in stat ( de aici ne vine buba- ar trebui modificata / anulata referirea in Constitutie la puterile in stat, cu institutii in stat; iata ca o "putere" in stat , atunci cand numai este lasata sa-si faca de cap, incearca sa se ridice deasupra statului, in conditiile in care cei platiti din banii contribuabilului, nu au / n-ar trebui sa aiba nici macar dreptul la greva; as dori sa-i vad pe domnii magistrati ajunsi slujbasi in domeniul privat, amenintati de criza, disponibilizari...cu ce salariu de mizerie si-ar vinde munca. 

    Bine a zis contestatul Basescu ( nu-mi plac multe de'ale lui) : sistemul ticalosit, se autoconserva ! este exemplul cel mai evident , cu "disperarea " magistratilor. 

    PS: un cunoscut ajuns magistrat datorita umflarii aparatului dupa '90; de felul lui om simplu si aparent cu bun simt , i-mi spunea la un moment ca mergand acasa, la tara si auzind ce salarii, pensii au parintii,fratii rudele si cunoscutii lui, a caror truda o cunoaste,ii este jena (oare??) decfaptul ca il saluta cu respect, dar ii relateaza ce necazuri au cand ajung la imparatie , adica in instanta.

    A ceasta esteRomania pe care ne-o dorim ?? nu le meste jena magistratilor sa pretinda ca sunt indreptatiti/merita de 30-40- 50 de ori mai mult pe luna decat cei pe care ii jecmanesc ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb