Justiţia română, între MCV-ul european şi expertiza SUA

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 ianuarie 2020

Cătătlin Predoiu: "În intervenţia din Consiliu, am evocat ideea unui mecanism de evaluare a justiţiei şi a statului de drept pentru toate ţările membre, fără a exista paralelisme în acest demers. Este nevoie, desigur, de un singur standard pentru toată lumea. Am arătat că susţinerea pentru operaţionalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor membre pentru aceleaşi standarde de integritate în toate ţările membre, pentru protejarea intereselor europene şi combatarea corupţiei cu fonduri europene".

Cătătlin Predoiu: "În intervenţia din Consiliu, am evocat ideea unui mecanism de evaluare a justiţiei şi a statului de drept pentru toate ţările membre, fără a exista paralelisme în acest demers. Este nevoie, desigur, de un singur standard pentru toată lumea. Am arătat că susţinerea pentru operaţionalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor membre pentru aceleaşi standarde de integritate în toate ţările membre, pentru protejarea intereselor europene şi combatarea corupţiei cu fonduri europene".

Uniunea Europeană ar avea nevoie de un mecanism de evaluare a justiţiei şi statului de drept pentru toate ţările membre, a afirmat Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, imediat după reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la Zagreb, în Croaţia, la finalul săptămânii trecute.

Cătătlin Predoiu a spus: "În intervenţia din Consiliu, am evocat ideea unui mecanism de evaluare a justiţiei şi a statului de drept pentru toate ţările membre, fără a exista paralelisme în acest demers. Este nevoie, desigur, de un singur standard pentru toată lumea. Am arătat că susţinerea pentru operaţionalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor membre pentru aceleaşi standarde de integritate în toate ţările membre, pentru protejarea intereselor europene şi combatarea corupţiei cu fonduri europene. Ar fi bine ca toa­te ţările membre ale UE să combată corupţia aşa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene. Altfel, ajungem la duble standarde în mecanismele de absorbţie".

Declaraţia ministrului de resort privind modul în care este combătut fenomenul corupţiei în ţara noastră pare să nu fie în acord cu ceea ce cred partenerii americani despre acest lucru.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în ţara noastră, a declarat zilele trecute: "Am venit în ţară la mijlocul lui decembrie, acum vreo cinci săptămâni. De când sunt aici, am avut câteva întâlniri cu ministrul român de Justiţie care a promis şi am văzut că a şi început să facă programe care să combată corupţia din România la toate nivelurile, de la cel mai mic, la cel mai mare. România era cunoscută ca având o cultură endemică a corupţiei. Asta nu ne place. Ţările europene şi SUA au fost foarte critice din cauza acestei culturi a corupţiei. Noi i-am promis ministrului de Justiţie Cătălin Predoiu, că o să îl ajutăm în tot ce ne cere, ca să combată corupţia la toate nivelurile. Am început să facem un astfel de program comun cu ministrul Predoiu şi nu vom avea nicio toleranţă pentru corupţie. Sper că acum, în România, acest guvern, condus de prim-ministrul Orban, alături de preşedintele Iohannis, să încerce să rezolve problemele legate de corupţie, să îndrepte economia.".

Cu alte cuvinte, partenerii americani consideră că încă nu ne aflăm la standardul necesar privind combaterea corupţiei în toate domeniile de activitate. Tocmai de aceea, la începutul acestui an, pe baza Parteneriatului Strategic dintre SUA şi Româ­nia, Procurorul General al SUA a trimis un expert, Jessica Kim, care să colaboreze cu autorităţile de la Bucureşti în lupta împotriva corupţiei din ţara noastră. În acelaşi timp, Kim va colabora şi cu autorităţile de la Sofia, pentru reducerea corupţiei din Bulgaria.

Un expert anticorupţie, specializat însă, conform referinţelor din site-ul Departamentului american de Justiţie, în combaterea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală.

În legătură cu acest aspect, minis­trul Cătălin Predoiu a declarat, recent, că Statele Unite, prin desemnarea unui reprezentant special care se va ocupa de problema corupţiei, spălării banilor şi crimei organizate, vor să ne ajute.

Ministrul Justiţiei a spus: "Statele Unite, care sunt un partener al Româ­niei, când văd că partenerul are o dificultate într-un anumit domeniu, vin şi ajută. Ăsta e un demers generos. Eu privesc amuzat şi trist în acelaşi timp toate comentariile acide legate de această disponibilitate a unor oficiali români, între care mă număr, de a colabora cu partenerii noştri. Noi avem o problemă şi vin să ne ofere ajutor. Şi eu ce ar trebui să spun? Nu vreau ajutorul dumitale pentru că încalcă, ce?, mândria prost înţeleasă, orgoliul? Asta nu înseamnă că nu sunt stat suveran".

În legătură cu trimiterea expertului Jessica Kim în ţara noastră, fostul ministru de Justiţie, Ana Birchall a menţionat, pentru Ziarul BURSA, că res­pectiva colaborare se întemeiază pe dispoziţiile Parteneriatului Strategic încheiat între SUA şi România, document care a fost completat, în mai multe rânduri, cu noi domenii de activitate.

Ana Birchall a precizat: "Nu am discutat, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o în iunie anul trecut cu Procurorul General al SUA, despre trimiterea unui reprezentant american la Bucureşti, ci doar despre cooperarea în domeniul justiţiei. Lupta anticorupţie este prevăzută drept un obiectiv important în Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre".

Amintim că Departamentul de Jus­tiţie al Statelor Unite ale Americii a desemnat-o pe Jessica Kim în calitate de reprezentant special care să se ocupe de corupţie, spălare de bani şi crimă organizată în România şi Bulgaria.

Jessica Kim a primit, în anul 2018, "Premiul pentru contribuţii extraordinare" de la Procurorul General al SUA. "Munca în Departamentul Jus­tiţiei este mai mult decât un simplu job; acest lucru cere cele mai înalte standarde ale profesionalismului", a spus procurorul general Jeff Sess­ions, adăugând: "Este adevărat pentru toţi cei 115.000 de angajaţi. Dar este şi mai adevărat pentru câştigătorii acestui premiu".

"Jessica are o minte juridică extraordinară şi este briliantă în sala de judecată" a spus procurorul american Benjamin Glassman.

Rămâne de văzut modul în care expertul american va colabora cu autorităţile din ţara noastră şi dacă această colaborare va interfera cu aceea a parchetelor din ţara noastră cu Parchetul European, după ce instituţia din Luxemburg, condusă de Laura Codruţa Kovesi, va începe efectiv activitatea. Mai ales dacă instituţiile de la vârful UE vor decide introducerea unui mecanism european de evaluare a justiţiei şi statului de drept pentru toate ţările membre, aşa cum doreşte ministrul Cătălin Predoiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bine bine : copy paste după CONSTITUȚIA USA + RESTUL....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb