Stalkerware - software secret de supraveghere utilizat atunci când vine vorba de violenţa domestică - rămâne o problemă semnificativă conform unui nou raport Kaspersky care a constatat că un total de 53.870 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectaţi la nivel global de stalkerware în 2020.
Raportul recent realizat de Kaspersky, "The State of Stalkerware 2020", arată că situaţia nu s-a îmbunătăţit mult comparativ cu anul precedent - în 2019, au fost descoperiţi 67.500 de utilizatori de telefonie mobilă afectaţi de acest software. În acelaşi timp, atunci când vorbim despre îmbunătăţiri, este important să ţinem cont de începutul pandemiei, deoarece stalkerware-ul este adesea folosit pentru a controla digital viaţa unui partener intim. Având în vedere acest lucru, nu este surprinzător faptul că indicele anual al utilizatorilor afectaţi de stalkerware la nivel global arată o scădere a acestor incidente din martie până în iunie 2020, pentru ca apoi valorile să înceapă să se stabilizeze. Acest lucru coincide cu începutul reglementărilor impuse în urma pandemiei la nivel mondial şi, ulterior, cu perioadele în care multe ţări din întreaga lume au început să relaxeze aceste restricţii.
Dimensiunea globală a stalkerware-ului
Stalkerware este o formă de ciberviolenţă şi un fenomen global care afectează ţări indiferent de mărime, societate sau cultură: Rusia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India şi Mexic se află în fruntea listei Kaspersky din 2020 a ţărilor în care numărul utilizatorilor afectaţi de acest fenomen este foarte mare. Sub acestea, Germania este prima ţară europeană, ocupând locul şase în clasamentul global. Iranul, Italia, Regatul Unit şi, în cele din urmă, Arabia Saudită completează lista cu cele zece naţiuni cele mai afectate. România se află pe locul opt în clasamentul European, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă afectaţi de stalkerware fiind de 222.
"Vedem că numărul de utilizatori afectaţi de stalkerware a rămas ridicat şi detectăm noi situaţii în fiecare zi. Este important să ne amintim că există poveşti reale din vieţile unor oameni în spatele tuturor acestor numere şi, uneori, există un strigăt mut de ajutor. Prin urmare, împărtăşim imaginea de ansamblu cu toate comunităţile care lucrează pentru a pune capăt utilizării stalkerware-ului şi pentru a avea o mai bună înţelegere a problemei. Este clar că toţi trebuie să împărtăşim ceea ce ştim, astfel încât să putem îmbunătăţi şi mai mult detectarea acestor situaţii şi pentru a asigura protecţia celor afectaţi de ciberviolenţă", comentează Victor Chebyshev, Research Development Team Lead, Kaspersky.