KASPERSKY LAB: Numărul de malware pentru mobile s-a triplat în trimestrul doi

Elena Deacu
Companii / 5 august 2015

Numărul de malware pentru mobile s-a triplat în trimestrul doi

Atacurile de spionaj cibernetic vizează IMM-urile

Peste jumătate din atacurile blocate au provenit din Rusia

Numărul ameninţărilor pentru dispozitive mobile s-a triplat în al doilea trimestru al anului 2015, ţinta acestor atacuri de spionaj fiind companiile mici şi mijlocii, potrivit celui mai recent raport Kaspersky Lab efectuat la nivel global.

Datele Kaspersky Lab arată că 51% din atacurile online care au fost blocate de produsele companiei au provenit din Rusia. Alte ţări care s-au numărat printre principalele surse de malware sunt SUA, Olanda, Germania, Franţa, Insulele Virgine, Ucraina, Singapore, Regatul Unit şi China.

În al doilea trimestru al anului 2015 au apărut 291.800 de programe malware noi ce vizau dispozitivele mobile - de 2,8 ori mai multe decât în trimestrul anterior.

Un milion de pachete de malware pentru dispozitive mobile au fost instalate în al doilea trimestru, de 7 ori mai multe decât în trimestrul unu.

Operaţiunile de mobile banking au rămas ţinta principală a atacurilor. Raportul din primul trimestru al anului 2015, realizat de Kaspersky Lab, menţiona malware-ul Troian-SMS.AndroidOS.OpFake.cc, care era capabil să atace nu mai puţin de 29 de aplicaţii bancare şi financiare. Cea mai recentă versiune a malware-ului, care a apărut în trimestrul al doilea, poate ataca 114 (de patru ori mai multe) aplicaţii bancare şi financiare. Scopul său principal este de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor, cu care să atace, printre altele, aplicaţii de email populare.

Au fost înregistrate 5,9 milioane de notificări care avertizau cu privire la tentativele de infectare cu malware cu scopul de a fura bani, prin accesarea online a unor conturi bancare - cu 800.000 mai puţine decât în primul trimestru.

Ameninţările financiare nu se limitează la programele malware care atacă clienţii sistemelor de online banking. Pe lângă programele malware (83%), ameninţări financiare sunt şi minele de Bitcoin (9%) - programe malware care folosesc resursele computerului victimei pentru a genera monede Bitcoin, dar şi hoţii de portofele Bitcoin (6%) şi keyloggerii (2%).

În al doilea trimestru al anului 2015, experţii Global Research and Analysis Team din cadrul Kaspersky Lab au dezvăluit patru campanii de spionaj cibernetic: CozyDuke, Naikon, Hellsing şi Duqu 2.0. Lista victimelor includea agenţii guvernamentale, companii comerciale şi alte ţinte la nivel înalt. Al doilea trimestru a demonstrat, de asemenea, interesul infractorilor pentru de companiile mici şi mijlocii - acest tip de firme a fost vizat de campania de spionaj cibernetic Grabit. Infractorii cibernetici s-au concentrat pe companiile care activau în industria chimică, nanotehnologie, educaţie, agricultură, mass media şi construcţii.

"În al doilea trimestru am lansat o iniţiativă importantă, numită Securing Smart Cities, care îşi propune să îi ajute pe dezvoltatorii oraşelor inteligente să ţină cont de securitatea cibernetică în activitatea lor," a declarat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab. "Dacă măsurile de securitate nu sunt planificate în faza de dezvoltare, ar putea exista repercusiuni serioase mai târziu, iar abordarea retrospectivă în securitate nu este cea mai eficientă", a explicat Alexander Gostev.

Potrivit datelor KSN, soluţiile Kaspersky Lab au detectat şi respins 379,9 milioane de atacuri provenite din surse online din toată lumea. De-a lungul acestor trei luni, în medie 23,9% dintre computerele utlizatorilor de Internet din întreaga lume s-au confruntat cu un atac online cel puţin o dată, cu 2,4 % mai puţine decât în primul trimestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb