Kaspersky a lansat o nouă soluţie, concepută pentru a ajuta organizaţiile şi deţinătorii de proprietăţi să se apere de pătrunderea neautorizată a unor drone civile. Cu ajutorul mai multor senzori şi al unei noi abordări a detecţiei de drone, dezvoltată de companie folosind scanarea cu laser şi tehnologii de învăţare automatizată, Kaspersky Antidrone poate localiza, identifica şi interzice automat aeronavele fără pilot să intre în zone restricţionate. Toate acestea se fac fără a deteriora dispozitivele, este relatat într-un comunicat de presa trimis Redacţiei noastre.
Software-ul Kaspersky Antidrone coordonează activitatea mai multor module hardware furnizate de parteneri şi distinge dronele de alte obiecte. Modulul principal de detecţie caută drone folosind camere video şi senzori radar, LIDAR şi audio - în funcţie de nevoile clienţilor şi de mediu. Utilizarea unui scaner laser pentru a determina poziţia dronei este unică la soluţia Kaspersky şi nu a mai fost aplicată în acest domeniu, potrivit sursei citate.
Când un obiect în mişcare este detectat pe cer, coordonatele sale sunt transmise către un server specializat, care apoi le trimite către o unitate specială. În conformitate cu datele din modulul de detectare, această unitate se roteşte înspre obiect, îl localizează şi apoi camera se fixează pe el. În acelaşi timp, o reţea neurală, antrenată să identifice drone dintre alte elemente în mişcare, analizează obiectul din imagine. Dacă se dovedeşte a fi o dronă, serverul trimite comanda către modulul dedicat ca să blocheze comunicarea dintre dispozitiv şi controlerul său. Drept urmare, drona fie zboară înapoi la locul de unde a decolat, fie aterizează în locul unde a pierdut semnalul cu controlerul. Acest lucru înseamnă că dispozitivul nu va fi deteriorat, deoarece nu există contact fizic sau atac către drone.
Vladimir Turov, Project Owner Kaspersky Antidrone: "Mulţi membri ai echipei Kaspersky Antidrone, inclusiv eu, au o experienţă îndelungată ca piloţi de drone. Aeronavele fără pilot pot reprezenta uneori un pericol real. De exemplu, am fost martor la unele situaţii riscante în timpul evenimentelor publice. În mod clar, acest lucru provoacă anumite îndoieli cu privire la utilizarea respectivei tehnologii. Din păcate, în calitate de pilot de drone, de multe ori nu ştii ce spaţii sunt interzise, aşa că atunci când drona este zdrobită pe neaşteptate sau atacată fizic cu măsuri de protecţie ostile, este foarte frustrant. De aceea, în timpul dezvoltării produsului nostru, am avut în vedere interesele pasionaţilor de drone, precum şi cerinţele şi îngrijorările legate de siguranţă. Acest lucru ne-a ajutat să dezvoltăm o modalitate de a ne asigura că dronele nu intră în zonele interzise, fără a le deteriora."
Software-ul poate fi livrat ca o soluţie de sine stătătoare în cadrul unui hardware terţ, în versiunea mobilă (de exemplu, pentru a fi utilizat pe capota maşinilor off-road), sau integrat cu alte sisteme de monitorizare, inclusiv infrastructura inteligentă pentru locuinţe.