Kilowat: Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice ne-a bulversat pe toţi

A.F.
Companii / 28 septembrie 2023

Albert Soare, fondator Kilowat

Albert Soare, fondator Kilowat

Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, în timp ce era în desfăşurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu şi întregii pieţe, dar în mod special asupra beneficiarilor finali, românii fiind "total dezamăgiţi" de blocarea programului şi "neîncrezători" în instituţiile statului, arată Kilowat, una dintre principalele companii de consultanţă în instalarea panourilor fotovoltaice, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, românii sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această iarnă şi să scape astfel de grija facturilor la energie electrică, însă s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuală reluare a procedurii de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde Fotovoltaice, avertizează reprezentanţii companiei Kilowat.

"Beneficiarii finali sunt cel mai afectaţi de suspendarea programului Casa Verde, vestea întreruperii acestuia fiind un şoc pentru toată lumea. Oamenii aşteptau cu mult entuziasm instalarea panourilor fotovoltaice până la venirea iernii, ştiind că urmează să scape de grija facturilor la energie şi să devină chiar independenţi energetic, însă acum sunt loviţi de o mare incertitudine, lipsă de speranţă şi sunt profund dezamăgiţi de această situaţie şi neîncrezători în instituţiile statului", declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Totodată, antreprenorul punctează că a fost generată o criză în rândul beneficiarilor, temându-se că suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice va fi pe o perioadă lungă de timp.

De asemenea, firmele din piaţa de sisteme fotovoltaice sunt puternic impactate de suspendarea programului Casa Verde, care fiind pe finalul exerciţiului de alegere a instalatorilor, firmele aveau deja o imagine clară asupra numărului de persoane şi numărului de dosare pe care l-au atribuit.

"Suntem toţi bulversaţi de această situaţie, şi antreprenorii, şi beneficiarii care sunt total dezamăgiţi că nu mai pot accesa finanţarea pentru instalarea panourilor solare. Imaginaţi-vă că, aşa cum la Kilowat există un departament dedicat pentru verificarea miilor de dosare la care am lucrat intensiv, acelaşi lucru se întâmplă în toate firmele de pe piaţă. Este o muncă depusă foarte costisitoare deoarece implică personal calificat. De la începerea procedurii de alegere a instalatorilor până acum s-au derulat operaţiuni specifice pentru care noi am plătit, vorbim aici de personal, vorbim de acţiuni de marketing, vorbim de suportul IT şi aşa mai departe. Avem garanţii depuse şi bani blocaţi. Avem stocuri de marfă. Toate acestea înseamnă bani pierduţi, dar mai ales pierderea speranţei că am putea scăpa beneficiarii de grija facturilor la energie, ceea ce toată lumea îşi doreşte tot mai mult", subliniază Albert Soare, fondator Kilowat.

Totodată, există o preocupare privind o eventuală suspendare definitivă a programului Casa Verde Fotovoltaice, ceea ce ar fi o tragedie pentru beneficiari, consideră reprezentanţii Kilowat.

Pe lângă suspendarea programului Casa Verde, firmele din domeniul sistemelor fotovoltaice şi beneficiarii finali se confruntă şi cu impredictibilitate din punct de vedere fiscal şi eventuale cheltuieli suplimentare, având în vedere că modificările propuse în Codul Fiscal presupun creşterea cotei TVA de la 5% la 9% pentru vânzarea de sisteme fotovoltaice.

"Creşterea TVA dă peste cap orice plan de buget făcut de companii şi de românii care vor să instaleze panouri fotovoltaice. Cum preţurile la sistemele fotovoltaice s-ar majora în acest scenariu, mulţi români vor fi descurajaţi să le instaleze, deşi există o dorinţă foarte mare din partea lor de a scăpa de grija facturilor la energie şi de a deveni independenţi energetic. Pare mai degrabă o satiră această modificare fiscală şi o grijă în plus pentru toţi furnizorii din piaţă", explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa 10 ani randamentul panourilor fotovoltaice scade și cu 30% iar invertoarele ies din garanție. Pana când tehnologia cu fotocelule nu va evolua spre o eficienta de 40-50% (acum e max 23%), nu putem vorbi de o investiție grozava în condițiile unei infrastructuri de transport deja la limita de încărcare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb