Românii din Transilvania au decis prin vot popular că vor să adere la România, fiind dreptul lor la autodeterminare, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis, la Aachen, unde a participat la Charlemagne Prize Forum on Europe (Forumul European Carol cel Mare), un eveniment tradiţional organizat în marja decernării premiului Carol cel Mare, distincţie pe care şeful statului o va primi sâmbătă, într-o ceremonie specială, transmite G4media.
El a fost întrebat, în cadrul dezbaterii de la Aachen, de "un vecin care are uneori atitudine antieuropeană şi care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului".
"Este puţin ca într-o familie, unde, la întâlnirea de familie, cei mai mulţi au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecţii, să-l integrăm, să-l liniştim, asta este reţeta cred. Eu nu susţin idea de eliminare, de înlăturare din organizaţie, pedepsele de aşa natură nu aduc rezultatele scontate de mulţi. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în faţă care sunt aşteptările şi să continuăm procesul", a răspuns Klaus Iohannis.
În acelaşi timp, a făcut referire la contextul istoric legat de Trianon.
"Ştiu, clar că vorbiţi de ţara noastră vecină, şi pe mine mă enervează ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmaţiile lor despre Trianon. Eu sunt preşedintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular, adică noi ca popor am zis ca vrem să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania aşa a devenit parte a României. Atunci Transcarpatia a devenit parte a Ucrainei şi aşa mai departe. Dar toate acestea nu trebuie, nu se doreşte, nu vrea nimeni să le facă retroactive, nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării nişte procese istorice. Poate că asta fac nişte populişti, dar populiştii aceştia, asta este, există în Europa şi cred că ei nu pot fi combătuţi decât prin rezultate", a explicat Klaus Iohannis.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2021, 10:17)
fleacuri , vrea sa mai dreaga busuiocul . norocul nostru este ca nu este sustinuta secesiunea din vest ca ar fi afectate franta si germania , spania etc altfel Transilvania ar fi fost halita rapid de ungaria si altii cum a mai fost .
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 03.10.2021, 11:42)
Ungaria e pro-Rusia.
Pozitia ungara anti-romaneasca e de fapt una anti-UE finalmente si anti-NATO.
UE ar trebui sa hartuiasca si sa demoleze Ungaria - tradatoarea Rusiei in UE.
Bruxelles sa actioneze!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2021, 13:01)
Nu fi naiv, mon Cher.Vali, Bruxellul actioneaza, doar impotriva celor care lezeaza cururile lgbt-istilor sau sunt impotriva digitalizarii(adica controlul si supravegherea populatiilor) si a energiei verde(adica falimentarea statelor care folosesc energia conventionala)! De fapt, cu Rusia are puternice intelegeri economice si pe resurse naturale!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2021, 15:08)
Bravo! Buna observatie!
2.1 tu esti naiv, sau Tepar!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2021, 17:39)
Tepar? Probabil ca-ti place asa de mult instrumentul asta, incat ti-l infigi in curul tau de bulangiu!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2021, 22:25)
stie istorie de rupe dl.presedinte
Transcarpatia a devenit atunci parte a Cehoslovaciei