Klaus Iohannis vrea să fie secretar general al NATO

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 13 martie

Klaus Iohannis vrea să fie secretar general al NATO

English Version

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat, ieri, de la Palatul Cotroceni, ştirile apărute în ultima perioadă în mass-media occidentală conform cărora autorităţile din ţara noastră l-ar susţine pentru ocuparea funcţiei de secretar general al NATO, după ce aceasta va rămâne vacantă la încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg.

În cadrul unei declaraţii de presă, după ce a trecut în revistă contribuţia ţării noastre la NATO în cei 20 de ani de la aderarea la alianţa politico-militară, preşedintele Iohannis a spus: "Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca ţara noastră să-şi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice. Este o aspiraţie legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale şi care ar putea contribui cu această experienţă la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid şi eficient unei game variate şi complexe de provocări şi ameninţări. Avem o înţelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situaţii de securitate, situaţie dezechilibrată de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuţie valoroasă în discuţiile şi deciziile adoptate în cadrul NATO. Cu o reprezentare echilibrată, puternică şi influentă din această regiune, Alianţa va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor şi preocupărilor tuturor statelor membre. Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiţie pentru funcţia de Secretar General al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de Preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul meu ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO".

Anunţul lui Klaus Iohannis are loc după ce mai multe state occidentale - SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania - au anunţat iniţial că sprijină candidatura fostului premier olandez Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, funcţie pe care la un moment dat îşi anunţase intenţia de candidatură şi fostul premier britanic Boris Johnson.

Imediat după anunţul preşedintelui, au apărut reacţii din partea liderilor politici de la Bucureşti. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că anunţul preşedintelui Iohannis înseamnă, practic, formalizarea candidaturii pentru funcţia de secretar general al NATO.

Liderul liberal a precizat: "Este vorba despre o asumare a reprezentării României la nivelul Alianţei la 20 de ani de la momentul în care a devenit membru deplin al Alianţei Nord Atlantice. Această candidatură este sprijinită de tot ceea ce a realizat Armata Română în cei 20 de ani. Vom veni cu argumente cât se poate de solide în ceea ce înseamnă necesitatea unei perspective pentru ţările din Europa Centrală şi de est. Pentru oricare candidat este nevoie de un consens. Fiecare dintre candidaţi va veni cu argumente. Ţările care vor sprijini candidatura vor avea propriile argumente. Sigur se va ajunge la o decizie care se va stabili la nivelul ţărilor aliate NATO, la summitul din luna iulie de la Washington".

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, nu a oferit o reacţie până la închiderea ediţiei, dar amintim că, în 23 februarie, întrebat despre o eventuală candidatură a preşedintelui Iohannis la funcţia de secretar general al NATO, şeful Guvernului a spus: "Un român în una dintre cele mai înalte structuri din lume. Eu susţin şi voi susţine întotdeauna, indiferent ce funcţie vremelnică voi ocupa, orice român pentru o funcţie înaltă în cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European, NATO".

În schimb, unii reprezentanţi opoziţiei parlamentare consideră că şeful statului nu are nicio şansă la ocuparea funcţiei de secretar general al NATO.

Deputatul USR, Nicu Fălcoi, vicepreşedinte al Adunării Parlamentare NATO, a declarat pentru ziarul BURSA: "Anunţul preşedintelui Klaus Iohannis nu este nicio noutate. Se ştia despre acest lucru, zvonurile din ultima perioadă nu au apărut gratuit, ci pentru că România a anunţat pe căi neoficiale că preşedintele Iohannis va candida la această funcţie. Este adevărat că în acest moment ştim că SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie au declarat că îl sprijină pentru această funcţie pe fostul premier olandez Mark Rutte, dar cu privire la această nominalizare există o opoziţie puternică din partea unor state aliate din estul Europei. În opinia mea cred că nu este posibil ca preşedintele Klaus Iohannis să ocupe funcţia de secretar general al NATO. România a deţinut în ultimii ani funcţia de secretar general adjunct al NATO prin domnul Mircea Geoană şi nu cred că tot ţara noastră va da viitorul secretar general al alianţei deoarece există state care se vor opune şi care vor spune că ar trebui şi ele să deţină o astfel de funcţie. Chiar dacă România a ajutat Ucraina, sunt extrem de puţini oameni care ştiu cum a ajutat şi cu cât, în timp ce ţările baltice au sprijinit militar pe faţă Ucraina şi s-ar putea să emită pretenţii privind ocuparea funcţiei de secretar general al NATO. În orice caz, consider că viitorul secretar general al NATO trebuie să fie un lider politic din Europa de est, dar mă îndoiesc că domnul Klaus Iohannis are şanse să ocupe această funcţie".

Ludovic Orban, preşedintele Forţei Dreptei, ne-a transmis că nu doreşte să comenteze declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, deoarece nu dispune de toate informaţiile necesare cu privire la şansele pe care acesta le-ar avea în candidatura anunţată pentru ocuparea funcţiei de secretar general al NATO.

Atribuţiile secretarului general al NATO

Secretarul general este cel care prezidează Consiliul Nord-Atlantic - principalul organism politic de luare a deciziilor al Alianţei - precum şi alte comitete decizionale de rang înalt. El are autoritatea de a propune subiecte de discuţie şi de a interveni pentru soluţionarea pe cale paşnică în cazul unor dispute între statele membre. Acesta acţionează ca un facilitator al deciziilor, conducând şi îndrumând procesul de formare a consensului şi de luare a deciziilor în întreaga Alianţă. Totodată, secretarul general al Alianţei menţine contactul direct cu şefii de stat şi de guvern şi cu miniştrii de externe şi ai apărării din NATO şi din ţările partenere. Acest lucru presupune vizite regulate în ţările NATO şi partenere, precum şi întâlniri bilaterale cu înalţi oficiali naţionali atunci când aceştia vizitează sediul NATO.

Secretarul general este principalul purtător de cuvânt al Alianţei şi reprezintă Alianţa în public în numele ţărilor membre, reflectând poziţiile comune ale acestora în probleme politice.

Mai mult, secretarul general este ofiţerul executiv superior al Statului Major Internaţional al NATO, fiind responsabil de numirile personalului şi de supravegherea activităţii acestuia.

În ceea ce priveşte alegerea sa, secretarul general este o personalitate politică de rang înalt dintr-o ţară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecţia se realizează prin consultări diplomatice informale între ţările membre, care propun candidaţi pentru acest post. Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui candidat.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Ministrul de externe polonez a zis-o pe șleau. În Ucraina luptă și soldați din trupele NATO.

    Nimeni nu a mandatat pe nimeni pentru așa ceva, doar propagandă infecta cum că Zeleland trebuie să câștige războiul, deși ei l-au atâtat cu paiele puse pe foc de niște iresponsabili de peste ocean. 

    Să nu ne mire dacă vâlvătaia se va extinde și vom plânge în pumni. Putem deveni pagube colaterale, iar KWJ este executantul perfect. 

    Totul în aplauzele bezmeticilor și propagandei de partid și de stat.

    mi se pare o alegere excelenta. Cine e mai mare strateg ca Mlaus? Cine a imblanzit ciuma rosie?Cine a dat ..ue din toate pozitiile peeseedee(ionopot kilvarnok)? Cine a lins apoi ..ue din toate pozitiile ? e dabest, macar o sa fie distractiv sfarsitul lumii...

    Cel mai potrivit personaj. Personaj de drama nu ca om politic.

    Nu stiu de ce, de cate ori intalnesc numele lui Iohannis imi vine in minte o carte citita in adolescenta, Profesorul Unrat (unrat nu e nume, e porecla si o puteti intelege cu google translate). Si asta desi actiunea din roman nu se potriveste cu viata lui Iohannis (cred). Dupa titlu i s-ar potrivi un alt roman de acelasi autor, Heinrich Mann, Tzara huzurului(pe care n-am citit-o) , in germana autorului si a presedintelui Iohannis, Im Schlaraffenland. Cei nostim e ca daca scoatem doua litere din titlu obtinem Im Schlaffenland, adica Tzara lenesului, iar daca mai scoatem o litera obtinem Im Schlafenland, adica Tzara dormitor.

    1. ...

    E un om calm echilibrat care s-ar putea sa aduca pacea, nu mai mult razboi. Atat cat va tine de el. dc e ales

    1. Si eu vreau sa fiu ales in locul Ursulei sef UE,

      ca salariul e foarte OK,si poti face contracte de miliarde euro

      prin SMS si apoi o si secretizezi, ce misto "justitia corecta" 

    Desi bunul simt spune ca Geoana trebuia sa pteia pozitia Nato la varf pt ca la acest moment cunoaste organizatia. E un pic jignotor cjiar pt Geoana ca s au facut 2 prelungiri pt Stoltenberg si el a fost evitat. Daca noi suntem de acord cu aceasta perspectiva cum zice d Ciuca, vrem la schimb asigurarea ca d Iohanis nu v a implica Nato in razboi descis cu Rusia. Poporul roman vrea pace cu toti vecinii, iar

    statutul Nato e de alianta defensiva.  

    1. Curat defensivă, coane Fănică:)

      Cu ocazia declansarii conflictului urias din est s a vazut ca exact unde conteaza nu e competenta , nu sunt reguli (afica la varful politicii si al organizatiilor onternationale ) s a vazut cat de gaunos si irelevant , poate chiar anti competente , cunostinte etc , deci cat de non democratic si obscur e procesul de sel ectie la varful puterii , mai ales la Nato ! Din celelalte runde de sel ectie a sefului Nato stim ca e crucial numai acceptul american . Dupa toata propaganda despre democratie , voturi in organisme int , dupa glorificarea domniei legii etc , noi ca public vedem ca de fapt e o subordonare directa si pierderea suveranitatoi statale pentru .....acomodarea intereselor altora la varf . Deci daca asa se joaca , asta e de fapt situatia reala la varf in aceasta clasa politica , de ce sa nu se inscrie si presedintele Romaniei in competitie ?! Chiar poate aduce un pic cu picioarele pe pamant pe cei care se pretind lideri dar afiseaza exact contrariul .

    ...

    Domnul Președinte n-a văzut clar nici situația dubioasă a vaccinurilor, declarând ,,oameni proști,, pe cei care nu s-au vaccinat.

    Oare cu ce claritate o să vadă el jocurile politice al marilor puteri?

    Probabil îi place rolul de marionetă căci acesta este rolul lui în țară de an buni. 

    1. Face toate cretinismele posibile pentru ca il ajuta iobagii nostri, mandri ca au si ei un "partz" strain. Sa le fie de bine!

    E foarte bun. Nu intelege nimic.

    Deja perceptia unanima a cetateanului roman devine de netrecut .Toti cei care se vor pozitiona impotriva lui Iohannis se vor pozitiona , in fapt , impotriva Romaniei .Acesta este marele avantaj adus partidului PNL si democratiei din Romania .Deja cei care se opun si incerca sa minta cetatenii vor pierde nu numai voturi dar si perceptia rominilor de impotrivire .Cei care inca nu inteleg este aidoma formatului de a-ti da singur cu tesla in c...e .

    1. ...

      ASTA NU A FOST UN BUN PRESEDINTE PENTRU ROMANIA,CE SA MAI ZICEM DESPRE COMANDA NATO?VA AJUNGE CAND VA CANTA CUCUL PE P....

      te minti singur sau nu esti roman

    ca sa fie caterinca maxima....;))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb