Kongsberg Norvegia, acuzat de corupţie pentru contracte obţinute în România

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 26 februarie 2014

Procuratura din Norvegia acuză grupul Kongsberg de corupţie, în legătură cu livrările de echipamente de comunicaţii efectuate în România în perioada 1999-2008, a anunţat, ieri, grupul norvegian, potrivit presei norvegiene.

Autoritatea Naţională Norvegiană pentru Investigarea şi Inculparea Delictelor Economice şi de Mediu (OKOKRIM) a informat, ieri, Kongsberg în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

Grupul va colabora îndeaproape cu OKOKRIM şi alte autorităţi relevante pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acuzaţii, se arată într-un comunicat al companiei.

Acesta precizează că are toleranţă zero faţă de corupţia din rândul angajaţilor, consultanţilor şi asociaţilor de afaceri şi, în calitate de companie cu activităţi internaţionale considerabile, dispune de un program anticorupţie şi de standarde etice înalte, integrate de operaţiunile pe care le desfăşoară.

OKOKRIM a confirmat ancheta, care are drept scop strângerea de informaţii care să confirme sau să elimine suspiciunile, după anunţul făcut de Kongsberg. Instituţia precizează că, în interesul investigaţiei, nu va face alte comentarii, în acest stadiu.

Kongsberg nu are birou în ţara noastră, unde îşi derulează operaţiunile prin intermediul partenerului său local, Romproserv, companie controlată de Adrian Singheorghe, fost angajat al grupului norvegian.

Domnia sa a lucrat pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), între 1991 şi 1998, potrivit profilului său de pe un site profesional de socializare.

După ce a părăsit STS, a fost sales manager, respectiv bid manager la Ericcson România, după care a lucrat ca account manager la Kongsberg Defence & Aerospace, din 2004 până în 2013.

În prezent, este consultant senior la Romproserv şi manager de vânzări la Ceragon Networks, companie care oferă tehnologie de comunicaţie wireless.

Începând din 1999, grupul Kongsberg a încheiat mai multe contracte cu ministere din România, constând în livrarea de sisteme de comunicaţii pentru poliţie şi autorităţile vamale, precum şi sisteme de comunicaţie codificate destinate Ministerului Afacerilor Externe şi misiunilor diplomatice.

În septembrie 2006, compania Kongsberg Defence Communications, divizie a grupului Kongsberg, a anunţat că a încheiat un contract de 200 de milioane de coroane (24 milioane euro) pentru livrarea de sisteme de comunicaţii în România, fără a dezvălui numele clientului. Livrarea sistemului era programată pentru anul 2007.

Kongsberg Defence fusese selectată în iulie 2006 să dezvolte reţeaua de informaţii şi comunicaţii a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), valoarea proiectului fiind de 24,59 milioane euro.

Tot atunci, subsidiara din Israel a grupului american Motorola a fost selectată să modernizeze sistemul naţional de amprentare din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), valoarea cumulată a proiectelor atribuite Motorola şi Kongsberg ridicându-se la 33,2 milioane de euro.

Kongsberg Defence Communications anunţa, în iulie 2004, că a câştigat un contract de 140 milioane coroane (circa 16,6 milioane euro) pentru un sistem de comunicaţii în România, dar nu a precizat numele clientului.

Un alt contract pe o perioadă de un an, încheiat în septembrie 2003, viza modernizarea şi extinderea unui sistem de comunicaţii. Valoarea proiectului a fost de 300 milioane de coroane (35,6 milioane euro).

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de la acea dată, generalul Tudor Tănase, preciza, în septembrie 2003 că STS semnase, în iarnă, un contract cu Kongsberg, pentru modernizarea sistemelor, iar anunţul companiei a vizat, probabil, intrarea în vigoare a contractului.

În iulie 2003, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că urmează să instaleze un sistem secretizat de comunicaţii între centrală şi ambasade, în baza unui contract de 13,6 milioane de dolari. Purtătorul de cuvînt de atunci al MAE, Cosmin Dobran, a confirmat că un sistem achiziţionat în 2002 de la firma norvegiană Kongsberg Defence Communications (KDC) va fi instalat în următoarele luni.

KDC şi MAE au încheiat, în august 2002, un contract de 120 de milioane de coroane norvegiene (16,6 milioane dolari), pentru echipamente de comunicaţii "criptate", potrivit companiei. KDC estima că va finaliza aplicarea contractului până la finele anului 2003.

Tot în 2002, grupul Kongsberg anunţa că a încheiat acorduri cu autorităţile române în valoare de peste 800 de milioane de coroane (95 de milioane de euro), în perioada 1999-2002.

KDC a mai încheiat, în anul 2001, un contract de 278 milioane coroane (31,3 milioane dolari) cu Ministerul român de Interne, pentru un sistem de comunicaţii pentru poliţie şi serviciile de frontieră. Testele finale erau prevăzute pentru anul 2003.

Grupul Kongsberg include Kongsberg Maritime, Kongsberg Defense Systems, Kongsberg Protech Systems şi Kongsberg Oil&Gas Technologies.

Kongsberg Defense Systems este principalul furnizor de echipamente de apărare din Norvegia, furnizând în special rachete, sisteme de comandă şi control al armamentului şi echipamente de comunicaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb